6
sep
2017
Winterdip Lichttherapie

Een herfst-of winterdipje? Met een daglichtlamp krijg je geen last van die sombere stemming

Een week in Finland

Afgelopen week verbleef ik in Finland voor een congres, en ik merkte dat ik er soms somber werd door het donkere weer. Hoewel het nu nog zomer is, was er bijna voortdurend een dik wolkendek, en de temperaturen lagen er gevoelig lager dan in België. Ik was niet de enige die er last van had: verschillende collega’s voelden zich wat vermoeider en somberder dan anders. Natuurlijk kan dit ook liggen aan het feit dat we veel binnen zaten in de congresgebouwen, en dat de vermoeidheid sowieso toeslaat na een lange congresweek.

Lichttherapie als effectief middel tegen een winterdip

Toch is het ook effectief zo dat je somber kan worden van een tekort aan licht. Als de dagen beginnen te korten, en het donker is tijdens woon-werkverplaatsingen merk ik zelf ook dat ik net iets minder energiek en opgewekt ben dan anders. Toen ik in mijn eerste jaar psychologie hoorde dat lichttherapie een bewezen en doeltreffend middel was om van dat donkeredagendipje af te komen, was mijn interesse meteen gewekt. Ik geloof niet in zogenaamde wondermiddeltjes, maar als er gedegen onderzoek aan te pas is gekomen, neem ik het wel serieus in overweging.

Lees ook: 6 dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand met een burn-out.

De aankoop van mijn lichttherapielamp

Toen ik een tweetal jaar later een moeilijke periode doormaakte door stresserende gebeurtenissen en een overlijden van een geliefd persoon, merkte ik dat ik meer last had dan gewoonlijk van somberheid en vermoeidheid tijdens donkere dagen. Dit was het moment waarop ik weer terugdacht aan die les uit mijn eerste jaar aan de universiteit. Ik ging op zoek naar een ‘lichttherapielamp’ en nam die meteen in gebruik. En het werkte! Ik voelde me meer ‘de oude’, en ondanks dat het nog steeds een moeilijke periode was, had ik veel minder last van de donkere dagen.

Lees ook: het hoeft niet altijd goed te gaan, maar het komt wel altijd weer goed.

Ontwikkeld voor het hoge noorden

Het is niet toevallig dat de lichttherapielamp werd ontwikkeld voor mensen die in het hoge noorden leven. Zij zien in de winter maar weinig daglicht, en verschillende mensen rapporteren dan ook last te hebben van een seizoensgebonden depressie. Toch komt dit fenomeen ook in meer zuidelijk gelegen landen voor. Je kan prima in België of zelfs in Italië wonen en ook last hebben van die sombere stemming gedurende de herfst- en wintermaanden.

De Philips Energylight lamp

De lamp die ik kocht was van Philips en produceert zogenaamd ‘blauw licht’, wat zeer sterk lijkt op natuurlijk daglicht. Hieronder zie je een afbeelding van mijn lamp.

Philips daglicht

Het heeft een draaiknop waarmee je de intensiteit kan regelen, en een tijdsindicator die verkleurt per kwartier dat verstrijkt. De lamp produceert geen UV-stralen, dus je hoeft geen schrik te hebben voor de effecten op je huid.

Hoe gebruik ik mijn daglichtlamp?

Vanaf de maand oktober begin ik mijn lamp structureel te gebruiken. Vanaf de periode waarin het winteruur weer geldt vind ik het aangenaam om de lamp te gebruiken. Voor een optimaal resultaat gebruik je de lamp best ’s ochtends, zodat je slaapritme niet verstoord wordt. Ik zet de lamp bijvoorbeeld aan bij het tandenpoetsen, opmaken, en soms ook bij het ontbijt. Een kwartiertje per dag kan al voldoende zijn, maar je kan hem gerust ook heel wat langer gebruiken. Vroeger vond ik het zelfs leuk om extra licht te hebben bij het studeren tijdens de kerstvakantie. Tegenwoordig gebruik ik hem niet zo vaak overdag, tenzij het echt een zeer sombere regenachtige dag is. Dit komt trouwens ook af en toe in de zomer voor. Maar dit zullen jullie zelf al voldoende ondervonden hebben.

Kan je de lamp ook gebruiken bij een depressie?

Als je kampt met een depressie kan je best de huisarts consulteren die je zal doorverwijzen naar een psycholoog, of je kan meteen een psycholoog raadplegen. Een depressie los je niet zomaar eventjes op met een lamp, daar bestaan andere goede behandeltechnieken voor. Wel kan het je een positiever gevoel geven tijdens donkere dagen, en dit kan je natuurlijk combineren met je behandeling tegen depressie. Als je alleen last hebt van een seizoensgebonden sombere stemming, en je weet dat dit telkens verdwijnt bij de lente, kan deze lamp een zeer goede oplossing zijn.

Raad ik de lamp aan?

Ik heb daglichtlampen al vaak aangeraden aan mensen die last hebben van een sombere stemming of vermoeidheid tijdens donkere dagen. Ik raad het dus ook jullie – mijn lezers – aan als jullie zich hierin herkennen. Als je last hebt van een winterdipje is het ook aangeraden om voldoende naar buiten te gaan, of dicht bij een raam te zitten. Maar een daglichtlamp werkt nog intensiever, en kan je makkelijk gebruiken tijdens je dagelijkse bezigheden, onafhankelijk van de weersomstandigheden. Het heeft mijn winters alvast heel erg opgevrolijkt, en ik ben veel vaker in een zonnige stemming door mijn daglichtlamp. Eigenlijk heb je dan het gevoel dat het een zonnige zomerse dag is. Fijn toch?

Lees ook: last van piekergedachtes? Stop het piekeren met deze envoudige truc.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het grootste nadeel van de lamp is zijn prijs. Toen ik dit als student wou aanschaffen heb ik ook eventjes getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik besloten om dit toch te proberen. En dit was een heel goede beslissing. Mijn lamp wordt al jaren intensief gebruikt, en functioneert nog altijd prima. Bovendien vind ik de effecten zo goed, dat het me de prijs meer dan waard is. Mocht mijn lamp nu stukgaan zou ik ook niet meer twijfelen, en zou ik meteen een nieuwe bestellen. Een ander nadeel kan zijn dat je hoofdpijn krijgt van het licht. Mijn man kan de lamp niet zo goed verdragen, en is liever in een andere kamer als ik die gebruik. Maar hij heeft geen last van donkere dagen, en zit zelfs ‘s zomers liever binnen. Ik vermoed dat dit gerelateerd is aan je natuurlijke ‘nood aan licht’, en hoe gevoelig je anders bent voor fel licht. Als je in de zomer houdt van de zon, en geen hoofdpijn krijgt van een terrasje te doen, is de kans klein dat je last hebt van het licht van deze lamp.

Lees ook: met deze opvatting maak jij je leven onnodig zwaar en moeilijk

Waar kan je een daglichtlamp kopen?

De lamp die ik jaren geleden heb gekocht, wordt niet meer verkocht. Maar er zijn wel nieuwe versies van gemaakt. Deze lamp van Philips lijkt het meest op mijn lamp qua grootte en functie. Mocht ik een nieuwe lamp moeten aanschaffen, zou ik dus waarschijnlijk voor dit model gaan.

Philips daglicht energielamp
Philips daglicht energielamp €160

Je kan ook kiezen voor een kleiner model dat je makkelijk mee kan nemen. Dit is handig voor mensen die vaak in het buitenland moeten zijn voor hun werk, of voor mensen die zich om een andere reden vaak moeten verplaatsen.

Philips daglicht reismodel
Philips daglicht energielamp reismodel €115

Heb jij soms last van een herfst- of winterdipje? Wat doe jij dan? En heb je al lichttherapie uitgeprobeerd? Laat het zeker weten in een reactie.

Winterdip Lichttherapie
Photo by  Blake Richard Verdoorn on  Blake Richard Verdoorn

Disclaimer: dit artikel is geen commerciële samenwerking. Ik schreef dit artikel uit eigen initiatief, en alleen omdat ik erg tevreden ben over dit product en ik geloof dat anderen er ook mee geholpen kunnen zijn.

You may also like

video conferencing
Video conferencing als een pro: 7 essentiële to do’s
Hoop bij psychisch lijden
Dit moet je weten als je kampt met psychisch lijden
winterblues
7 kleine acties die de winterse dagen meteen wat vrolijker maken
Visitekaartjes
Pro-tips voor het optimaal gebruiken van je visitekaartje
Onzichtbare ziektes
Een bericht voor jou met dat onzichtbare rugzakje
Hoe leuke kerstcadeau's vinden
Kerstinkopen doen: 3 tips die je geweldige cadeautjes doen vinden

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.