18
mei
2018
last van piekeren

Last van piekergedachtes? Stop het piekeren met deze eenvoudige truc

Piekergedachtes die voortdurend terugkomen is een fenomeen waar veel mensen last van hebben. Nochtans is piekeren op zich geen abnormale of ongezonde bezigheid. Het helpt ons om onze gedachten op een rijtje te zetten, en kan zelfs onderdeel zijn van een goed functionerend oplossingsvermogen. Als je piekert is dit volstrekt normaal. Meer zelfs: het is soms goed of noodzakelijk!

Last van piekeren

Toch kunnen piekergedachten zo nadrukkelijk en vaak aanwezig zijn, dat ze een negatieve impact hebben op je welzijn. Dit kan het geval zijn in een uitzonderlijk stresserende periode, of misschien ben je al van nature geneigd tot overmatig piekeren. Je bewust zijn dat dit piekergedachtes zijn en geen ‘waarheid’ of ‘realiteit’ is al een belangrijke stap. Maar het kan ook zijn dat je je zorgen maakt over het piekeren zelf (een soort meta-piekeren) waardoor je een bijkomend vervelend fenomeen krijgt: piekeren over het piekeren.

Lees ook: het hoeft niet altijd goed te gaan, maar het komt wel altijd weer goed!

Piekeren onderdrukken? Een slecht idee!

Als je last krijgt van overmatig piekeren zou het handig zijn om deze gedachten gewoon uit te kunnen schakelen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Meer zelfs: als je actief probeert om aan iets niet te denken (en dus de gedachte te onderdrukken) ga je er net veel vaker en intenser aan denken. Probeer eens een minuut lang niet te denken aan een witte beer, en ga dan na hoe succesvol dit geweest is.

Gedachten uitschakelen gaat dus niet. Wat wel gaat, is gedachten parkeren. De gedachte mag bestaan (je onderdrukt hem dus niet), maar je beslist om er nu verder geen aandacht aan te besteden, en er later op terug te komen.

Piekergedachtes parkeren? Een goed idee!

Je kan de gedachte mentaal parkeren. Stel je voor dat je jezelf betrapt op het zorgen maken over de op til zijnde doktersafspraak. Dan kan je denken: “goed, ik pieker nu over die doktersafspraak. Die gedachte mag bestaan, maar ik parkeer die eventjes in mijn hoofd en doe iets anders, om er bij het thuiskomen opnieuw aandacht aan te besteden.” Maar nog gemakkelijker is om de gedachte niet alleen mentaal te parkeren, maar ook ergens fysiek neer te schrijven. Want al je geparkeerde piekergedachtes bijhouden kost ook mentale energie. Zorg dus dat je een notitieblokje bij je hebt, of noteer het in je telefoon.

Het piekerkwartiertje

Maar wat doe je dan met al die geparkeerde piekergedachtes? Het beste is om per dag een kwartiertje bewust tijd uit te trekken voor het piekeren. Want piekeren mag, alleen mag het je leven niet beheersen. Je kan bijvoorbeeld beslissen om na je werkdag bij thuiskomst een kwartiertje te piekeren. Of wanneer de kinderen in bed zitten, of wanneer je je dagelijkse wandeling tijdens de middagpauze maakt. Kies een moment uit waarop je in alle rust kunt nadenken over wat je bezighoudt. Zo’n moment is belangrijk omdat je zo vermijdt dat de geparkeerde gedachtes uiteindelijk onderdrukte gedachtes worden. Die gedachtes mogen bestaan, alleen ben jij de baas over het tijdstip waarop je ze de volle aandacht geeft. Daarnaast kan het piekerkwartiertje ook dienen om oplossingen te bedenken voor problemen waarmee je worstelt.

stop het piekeren

Conclusie

Piekergedachten zijn normaal, maar kunnen toch erg vervelend worden als ze te vaak en te hevig voorkomen. Als je hier last van ondervindt kan je de gedachtes maar beter niet proberen weg te duwen. Beter is om ze mentaal of op een blaadje papier te ‘parkeren’. Tijdens een zelfgekozen piekerkwartiertje kan je hier op terugkomen.

Lees ook: 6 dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand met een burn-out

last van piekeren
Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
naaktbeelden verspreiden
Stop met naaktfoto’s van anderen rond te sturen!
zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Thuiswerken met baby
Thuiswerken met een baby: theorie versus praktijk
Sri Lanka
Vakantiebestemmingen waar ik mijn werkstress het makkelijkst liet wegspoelen
Hoop bij psychisch lijden
Dit moet je weten als je kampt met psychisch lijden

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.