27
jan
2020
Zelfstandige worden als belgische blogger

Zelfstandige in bijberoep worden als Belgische blogger? Dit is wat je moet weten

Moet je je met een blog registreren als zelfstandig ondernemer? Dit hangt af van het antwoord op de volgende vraag: verdien je met je blog op regelmatige basis geld? Als dit het geval is, ben je verplicht om je te registreren als zelfstandig ondernemer. Hoe je dit doet, en wat belangrijk is om weten, leg ik je uit aan de hand van mijn eigen ervaring.

Moet ik me registreren als zelfstandige?

Ik heb zelf een tijdje getwijfeld of het nodig was om me te registreren als zelfstandige. Ik heb namelijk een fulltime job, en zag mijn blog niet als bron van inkomsten. Ik ben zoals de meeste bloggers beginnen schrijven uit passie, en omdat ik andere mensen wilde bereiken met mijn ideeën.

Op een gegeven moment begon ik aanvragen te krijgen van bedrijven voor het schrijven van gesponsorde inhoud. Dit was oorspronkelijk vrij uitzonderlijk, en ik had ook geen inkomstenstrategie uitgezet. Bij occasionele inkomsten is het voor de Belgische wetgeving voldoende om dit in de belastingsaangifte in te vullen bij ‘overige inkomsten.’ Of daar ging ik vanuit. Maar eigenlijk valt het verdienen van geld met bloggen niet onder occasionele inkomsten. Je mag tot 6130 euro per jaar onbelast bijverdienen, zolang het gaat om zogenaamde ‘diensten van burger aan burger’, verenigingswerk, of deeleconomie. Met andere woorden: je mag gerust je inkomsten als babysit, je vergoeding voor het begeleiden van schooluitstappen, of je Deliveroo inkomsten hierop aangeven. Een volledige lijst vind je via de website van Vlaanderen.be, onder onbelast bijverdienen. Maar inkomsten die je als blogger krijgt door commerciële samenwerkingen met bedrijven vallen hier niet onder.

Ik krijg wekelijks en soms dagelijks aanvragen van bedrijven in mijn mailbox. En hoewel ik heel selectief ben in wat ik aanneem, mag ik die inkomsten toch niet onder occasionele inkomsten scharen. Tijd dus om me te verdiepen in het zelfstandig worden!

Moet ik me registreren als zelfstandige als ik inkomsten genereer met mijn blog? Het antwoord is JA!

Wat is je ondernemingsvorm als Belgische blogger?

Je hebt als ondernemer de keuze uit twee juridische vormen: een eenmanszaak of een vennootschap. Wellicht is het als blogger de meest logische keus om te kiezen voor een eenmanszaak. Zeker als je blogt als hobby, en slechts occasioneel inkomsten hebt, is dit de meest passende keuze. Je hebt namelijk lagere opstartkosten dan bij een vennootschap, en er komen veel minder formaliteiten bij kijken. Ik heb Work in Heels geregistreerd als een eenmanszaak. Zo had ik geen minimumkapitaal nodig, en ben ik als persoon de enige die alle beslissingen neemt. Als eenmanszaak ben je je bedrijf. Dat betekent dat de inkomsten voor jou zijn, maar het betekent omgekeerd ook dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor je schulden. Als blogger die haar geld verdient met gesponsorde artikelen, maak je normaal gezien geen schulden, dus dat risico is beperkt.

Welk sociaal statuut heb ik als Belgische blogger?

Je sociaal statuut hangt volledig af van je eventuele andere professionele activiteiten. Werk je voor minstens 50% als loontrekkende? Dan word je automatisch zelfstandige in bijberoep. Ik werk op het moment van mijn aansluiting als fulltime loontrekkende, dus dat betekent voor mij dat mijn zelfstandige activiteiten met mijn blog in bijberoep uitoefen. Wil je echter van bloggen je hoofdberoep maken? Dan zal je blogger worden in hoofdberoep. In dit artikel ga ik dieper in op blogger worden in bijberoep in een eenmanszaak.

Hoeveel kost het om zelfstandig blogger te worden in bijberoep?

Je zal drie soorten kosten moeten betalen als je je blog registreert als zelfstandige onderneming in bijberoep.

1. Inschrijving eenmanszaak

Je blog moet ingeschreven worden bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Deze opstartkost bedraagt €89,50. Je betaalt dit ook als je de onderneming wilt stopzetten. Voor gelijk welke onderneming die je nog in je leven zal opzetten, krijg je hetzelfde nummer, omdat dit gekoppeld is aan je rijksregisternummer. Bij de registratie van de eenmanszaak zal je NACE-BEL-codes moeten doorgeven. Bloggen heeft de volgende NACE-BEL-code: 63120. De officiële activiteit heet ‘Social mediabeheer’, en heeft als beschrijving ‘Webportalen’.

2. Activatie bij BTW-diensten

Je bent verplicht om een BTW-nummer aan te vragen. Dit kost je €66,55. Als kleine blogger zul je wellicht een vrijstelling van BTW aanvragen. Als je jaarlijks omzetcijfer kleiner is dan €20 000, heb je volgens artikel 44 van het BTW-wetboek vrijstelling van BTW. Vermeld op je facturen steeds ‘Vrijstelling van BTW.’ Denk eraan dat je bij vrijstelling van BTW uiteraard ook geen BTW kan inbrengen van onkosten op je belastingsaangifte.

Belangrijk: ook als je vrijgesteld bent van BTW, moet je een BTW-nummer hebben!

3. Sociale bijdragen

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Hoeveel je precies moet betalen in bijberoep hangt af van je netto-inkomen uit je zelfstandige activiteit. Dit is dus je inkomen min je kosten. Het minimum bedraagt €81,76 per kwartaal. Verdien je per jaar meer dan €1548,18? Dan betaal je 20,50%. Een volledig overzicht van Barema’s vind je hier.

Wat moet je nu concreet doen om zelfstandige in bijberoep te worden met je Belgische blog?

Een zakelijke bankrekening openen

Een eerste stap is om een zakelijke bankrekening te openen. Tegenwoordig kan je dit bij veel banken makkelijk online of in een app. Deze zakelijke bankrekening heb je nodig voor je verdere registratie als zelfstandige.

Je registreren als zelfstandige

Een eenmanszaak starten als zelfstandige in bijberoep is erg eenvoudig. Je dient alleen contact op te nemen met een ondernemersloket. Erkende ondernemingsloketten zijn: ACERTA, XERIUS, EUNOMIA, FORMALIS, SECUREX, PARTENA, LIANTIS, en UCM. Je kan persoonlijk langsgaan bij een ondernemingsloket in je buurt, maar je kan ook online je registratie in orde brengen. Ik ben zelf eerst langsgegaan bij een ondernemingsloket om informatie in te winnen, en vervolgens heb ik online alle stappen doorlopen en betalingen voldaan. De registratie van je eenmanszaak en de activatie bij de BTW-diensten gaat heel snel online. Je wordt bij elke stap begeleid, en voor je het weet ben je zelfstandig ondernemer in bijberoep!

Positieve effecten van zelfstandige worden met je Belgische blog

Toegegeven, de wetgeving in Nederland is iets makkelijker als je zelfstandige wilt worden met je blog. Maar ook in België is het perfect mogelijk (en verplicht!) om je inkomsten op een reglementaire manier te verkrijgen. De kosten vallen heel goed mee, en als je met bovenstaande punten rekening houdt, heb je in no time een eigen onderneming.

Het staat ook meteen veel professioneler naar potentiële opdrachtgevers toe, als je je blog kan presenteren als onderneming mét BTW-nummer. Bovendien kan het je blog ook meteen een financiële boost geven. Je neemt je blog-activiteiten automatisch veel serieuzer, en durft misschien een correctere prijs te vragen voor je werk. Laat die bescheidenheid over je ‘blogje’ maar varen! Jij hebt nu een bedrijf!

Heb jij je Belgische blog al laten registreren als onderneming? En hoe heb je dat ervaren? Laat het weten in een reactie!

Zelfstandige worden als belgische blogger

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

You may also like

Schrijven
5 jaar Work in Heels: mijn liefde voor het schrijven
Bloggen
Ben ik gestopt met bloggen?
Zelfstandige worden als belgische blogger
4 jaar Work in Heels! De grootste successen en de grootste flops
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
Google
Dit zoeken mensen op mijn blog (maar vinden ze niet)
Duurzame relatiegeschenken
Duurzaam ondernemen: deze 4 relatiegeschenken zijn wél ecologisch verantwoord

8 Responses

  1. Haydée

   Super dat ik je met dit artikel kon helpen Yasmin! Ik vond zelf ook niet veel informatie specifiek voor Belgische bloggers, dus daarom leek het me nuttig om dit te delen.

  1. Haydée

   Dag Stephanie, ik begrijp volledig dat je graag wat meer aanvragen zou krijgen. Uiteraard is een langetermijnstrategie van een kwaliteitsvolle blog op te bouwen, en geduld uit te oefenen, een begin. Maar na 3 jaar bloggen heb je dit duidelijk al gedaan. Wat je zou kunnen doen, is zorgen dat opdrachtgevers je sneller weten te vinden. Wees aanwezig op facebookgroepen voor bloggers, word lid van de groep ‘Bloggers gezocht’, en sluit je aan bij een aantal bloggersnetwerken. Ik zie op je contactpagina dat je het goed en professioneel aanpakt. Veel succes!

  1. Haydée

   Bedankt! Ik heb ook veel tijd besteed aan alles uit te zoeken, terwijl het eigenlijk echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Blij dat ik mijn Belgische medebloggers hiermee kan helpen!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.