5
nov
2018
Normo

Project Coffeebar: wat zijn de beste werkhotspots in Antwerpen?

De tijd waarin we alleen achter ons vaste bureau konden werken en gebruik moesten maken van een inbelverbinding om mails te versturen ligt al ver achter ons. De toegenomen flexibiliteit in tijd en ruimte heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen op ontelbaar veel plaatsen hun werk kunnen doen. Wereldwijd schieten hippe coffeebars als paddenstoelen uit de grond. Hun kaart bestaat vooral uit (hoe raad je het) koffie en andere warme dranken, al horen huisbereide limonades ook vaak tot het assortiment. Vaak hebben de koffies speciale namen of bijzondere ingrediënten, en er staan steevast ook één of meerdere aanlokkelijke taarten uitgestald. Alle coffeebars die de naam waardig zijn hebben een belangrijk kenmerk gemeen: uitstekende wifi. In een coffeebar kan je op een ontspannen manier overleggen met collega’s, of op je gemak aan een project werken in een andere omgeving.

Project coffeebar

Werken in een andere omgeving stimuleert de creativiteit. Ik merk ook dat ik meer gefocust ben als ik op een nieuwe plaats werk. Creativiteit en productiviteit komen in heel wat jobs van pas. Ook als je aan een doctoraat werkt zijn dit essentiële voorwaarden om een goed proefschrift af te leveren. Een collega-doctoraatsonderzoeker en ikzelf werken samen aan een wetenschappelijk artikel over motivatie. Om onszelf net dat tikkeltje meer te motiveren hadden we het lumineuze idee om voor het schrijven van dit artikel telkens coffeebars te bezoeken. Bijgevolg doopten we dit project ‘Project Coffeebar’. Een nieuwe coffeebar blijft na enkele bezoekjes niet nieuw, dus zagen we ons genoodzaakt om in naam van de productiviteit zoveel mogelijk coffeebars in Antwerpen uit te testen.

Brainstormen in een coffeebar

Notities gemaakt tijdens één van onze vele coffeebar-bezoekjes

We zouden geen goede wetenschappers zijn mochten we onze bevindingen niet met een groter publiek willen delen. Daarom presenteren wij -Annemie en Haydée- jullie met veel plezier de beste werkhotspots in Antwerpen.

De beste werkhotspots in Antwerpen

Vandoag is’t

Deze coffeebar is zeer huiselijk. De atmosfeer is die van een ouderwets bruin cafeetje en een huiskamer. Ze hebben er een groot assortiment aan heerlijke koffies. Als je de Orlando koffie bestelt krijg je die zelfs in een Disney-tas gepresenteerd. Het is de ideale plaats om te brainstormen en een planning op te maken. Het gezellige geroezemoes zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Ik –Haydée-passeer bijna dagelijks langs deze coffeebar, en het zit er altijd goed vol.

Vandoag is't

Calorieën tellen doen we niet in de Vandoag is’t. Gezellig overleggen wel!

De fiets aan de muur en de ouderwetse radio op de toog verraadt dat hipsters hier graag over de vloer komen. Toch voelt de sfeer binnen helemaal niet geforceerd ‘hip’ aan. De prijzen zijn democratisch, en de bediening is heel vriendelijk. Bovendien hoef je maar de straat over te steken en je bent in de unversiteitsbibliotheek om extra inspiratie op te doen! Deze coffeebar is dus zowel voor studenten als voor werkende mensen een aanrader.

Vandoag is't

Een typische tafelschikking tijdens ons ‘project coffeebar’

Praktisch

 • www.vandoagist.be
 • Prinsesstraat 2
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8u30 – 18u00

Tartine

Zoals de naam doet vermoeden zijn ze hier gespecialiseerd in heerlijke belegde boterhammen. Zelf probeerde ik hier een geslaagde combinatie met humus uit. Mijn absolute favoriet in deze coffeebar is echter de warme chocomelk met Maltesers. Ik bestel die elke keer opnieuw! Ook de cheesecake is volgens Annemie een aanrader. Deze coffeebar is vooral geschikt voor korte overlegmomenten. Een groot deel van het cliënteel komt er echt om te eten, dus het is niet aangeraden om uren een tafel te bezetten met een koffie en een laptop. Kortom, een zeer leuk adresje voor een lunchvergadering of een kort overleg. Voor een hele namiddag ongestoord werken is het misschien iets minder geschikt.

Tartine

Ons werkoverleg tijdens ‘project coffeebar’ in de Tartine

Praktisch

 • Tartine op Instagram
 • Minderbroedersrui 60
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8u00 – 17u00, zaterdag: 9u00 – 17u00, zondag: 9u00 – 16u00

Coffeelabs

Coffeelabs is een hippe coffeebar die zich vlakbij de universiteitsbuurt bevindt. Het scandinavische interieur met veel planten zorgt voor een kalme en rustgevende sfeer. Het publiek bestaat er voornamelijk uit studenten, werkende mensen en jonge ouders met peuters die sociaal contact komen opzoeken. Het is ook ideaal om hier een lunchoverleg te houden. Quicheliefhebbers kunnen er zeker hun hartje ophalen! Er is ook een uitgebreid assortiment aan taarten en zoetigheden. Zelf hebben we in Coffeelabs voornamelijk onze planningen opgemaakt. De open ruimte zorgde soms voor iets te veel afleiding voor ons, al zagen we wel mensen die zeer geconcentreerd aan het werk waren met een hoofdtelefoon op.

Coffeelabs

Een gezellige drukte bij Coffeelabs

De drankjes en hapjes bij Coffeelabs zijn wat aan de prijzige kant, dus een hele middag in deze zaak spenderen kan serieus aantikken. Maar een occasioneel bezoek konden wij zeker op prijs stellen. Een voordeel aan deze coffeebar is dat ze in de zomer hun dakterras openstellen. Een ideale plek dus om op een zonnige dag je bureau mee in te ruilen.

Coffeelabs

Wij offerden ons geregeld op om voor jullie het gebak uit te testen. Goedgekeurd!

Praktisch

 • www.coffeelabs.be
 • Lange Klarenstraat 19
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8u00 – 18u00, zaterdag: 9u30 – 18u00

Marolus

De Marolus moet ongeveer de schattigste coffeebar uit deze lijst zijn. Wij werkten op een mooie woensdagmiddag op het terrasje buiten op stoelen met mooie kussentjes. Maar binnen is het interieur nog lieftalliger aangekleed. Er staan tafels, stoelen en bankjes in een soort kitchy Louis Quartorze-stijl, er staan veel kleine vaasjes met bloemen, en er hangen heel wat kadertjes. Het is onmogelijk om je hier mistroostig te voelen. We bestelden hier cappuccino’s, en voor de pauze elk een groot bord met American pancakes met maple syrop, slagroom en vers fruit.

Marolus

Op het terras van de Marolus genoten we van een heerlijke fruitpannenkoek

We voelden ons hier eerder op vakantie dan op werkoverleg, maar konden ons desondanks toch goed focussen op het werk dat voor ons lag. We hakten er in een gezellige sfeer enkele belangrijke knopen door. Als je een serieuze bespreking wilt houden in een neutrale omgeving is dit misschien niet de meest geschikte plaats, maar als je in een vriendschappelijke sfeer wat werk wilt verzetten, zit je hier gegarandeerd goed.

Marolus

In de Marolus wordt alles in schattig servies gepresenteerd

De combinatie van het lieftallige decor in de Antwerpse binnenstad en de vriendelijkheid van de uitbaters, maken van dit adres een heerlijke coffeebar. We raden dit adres ook aan aan de liefhebber van heerlijke zoetigheden. Het hoeft dus niet te verwonderen dat we het niet bij dat ene bezoekje gehouden hebben!

Marolus

De Marolus is gespecialiseerd in heerlijke desserts

Praktisch

 • Marolus op Instagram
 • Hendrik Conscienceplein 14
 • Openingstijden: maandag t/m woensdag: 11u00 – 17u00, zaterdag en zondag: 11u00 – 18u00

Normo

De Normo bevindt zich in dezelfde straat als de Tartine, en is een heel gemoedelijke en laagdrempelige coffeebar. Je hebt bijna het gevoel dat je ergens een tafeltje hebt gevonden in de stad waar je eventjes aan kan werken, en dat er toevallig ook koffie te koop is. Veel mensen komen hier ook onderweg hun koffie halen. Het interieur –kleine marmeren ronde tafeltjes- doet wat denken aan een terrasje in Parijs. Als je veel paparassen bij hebt, raden we aan om een plaatsje aan het raam te zoeken. De tafeltjes zijn wat klein om veel materiaal op kwijt te kunnen, en als je aan het raam zit kan je ook nog gebruik maken van de brede vensterbank.

Normo

Koffie-overleg op de marmeren tafeltjes bij Normo

In de Normo bestelden we een cappuccino, chocomelk, en elk een stuk worteltaart en jasmijnthee. Je kan er niet alleen fijn werken, je kan er ook gewoon naar buiten kijken en de kleurrijke voorbijgangers zien passeren. Dit mag je vrij letterlijk nemen: wij zagen bijvoorbeeld iemand wiens gezicht volledig beschilderd was. Een nadeel aan de Normo is dat je er niet met Bancontact kan betalen. Als je net als ons niet voorbereid bent op contante uitgaven, kan het dus even spannend worden.

Praktisch

 • www.normocoffee.be
 • Minderbroedersrui 30
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 8u30 – 18u30

Cuperus

De Cuperus is de gedroomde werkplaats voor iedereen die op een laagdrempelige manier een coffeebar wil bezoeken. Bestellen doe je aan de toog, je lege kopjes breng je zelf terug naar een centraal punt. De Cuperus kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel hangende planten, wat een bijzonder urban jungle gevoel oproept. Deze zaak is duidelijk op de werkende bezoeker gericht. Er staan overal ruime houten tafels, en de stopcontacten komen langs een kabel uit het plafond. Zo ben je verzekerd van uren zorgeloos werkplezier. Ook de wifi (zonder wachtwoord!) is van prima kwaliteit.

Cuperus

De urban jungle in de Cuperus

De overzichtelijke kaart staat op de muur achter de toog, en op de toog zelf staat lekker vers gebak. De prijzen zijn ook best schappelijk, wat ervoor zorgt dat je met plezier een paar uurtjes blijft hangen. Wij waren fan van de chai latte en de american cookies! Wie graag op de hoogte is van de actualiteit, vindt ook de dagelijkse kranten terug in een rekje dat bevestigd is aan de muur.

Cuperus

Een chai latte en een theetje laten zich perfect combineren met het opvolgen van de laatste ontwikkelingen binnen ons project

Tijdens ons bezoek aan de Cuperus zagen we alleen werkende mensen en studenten. Een pluspunt in deze coffeebar is dat er zowel grote als kleine tafels staan. Je kan dus gerust met een groep van tien personen afspreken om aan een project te werken. Om 17u mag je je laatste bestelling plaatsen, want om 17u30 sluit deze coffeebar.

Praktisch

 • www.cuperuskoffie.be
 • De Cuperus heeft twee vestigingen:
  • Cuperus Katelijnevest: Sint-Katelijnevest 51
  • Cuperus Paardenmarkt: Paardenmarkt 28
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 8u30 – 17u30

De beste coffeebar in Antwerpen

Na afweging van alle voor- en nadelen van deze coffeebars, kozen we de winnaar uit die van ons de titel ‘beste coffeebar in Antwerpen’ krijgt. Omdat we dit artikel voor de werkende coffeebarbezoeker schrijven, is de ‘werkvriendelijkheid’ ons voornaamste criterium.

Door ons als beste werk-coffeebar verkozen: Cuperus

Alles in de Cuperus is gericht op het zo aangenaam mogelijk maken van de werkplaats voor coffeebarbezoekers die er graag brainstormen, vergaderen, of individueel werk willen verzetten. Puik werk!

Coffeebars komen en gaan, en dat mochten we ook ondervinden tijdens het schrijven van dit artikel. We bezochten twee coffeebars die helaas niet meer zijn, maar toch een eervolle vermelding verdienen: Maurice en Broer Bretel.

RIP coffeebar: Maurice

Eén van onze favoriete coffeebars was ongetwijfeld de Maurice. Helaas zijn de vestigingen ondertussen gesloten. Toch wilden we deze coffeebar eer bewijzen, door een RIP melding in ons lijstje op te nemen.

Maurice

Bij deze coffeebar was het niet duidelijk of je nu in een feestje was beland, of op werkoverleg zat

Wie graag een hele namiddag in een coffeebar werkt, was in de Maurice aan het juiste adres. Er was heel veel plaats voorzien, dus je zat in niemands weg als je voor lange tijd aan een tafeltje bleef plakken. Annemie en ik hebben hier meer dan eens een hele namiddag gezeten, en we hadden op geen enkel moment het gevoel dat we beter ergens anders naartoe gingen. Deze coffeebar was blijkbaar erg bekend onder de werkende mens, want her en der zagen we overleggende mensen met laptops. Misschien niet toevallig, aangezien deze bar zich onder de KBC-toren bevond ofwel de ‘boerentoren’ voor de kenners. Er heerste dus echt een productieve en aangename sfeer. Wij bestelden hier gewoonlijk eerst een fris drankje, en wat later een cappuccino met taart. We zijn het er beiden over eens dat we hier de lekkerste cappuccino ooit dronken. De red velvet cake was ook een echte aanrader, al varieerde het aanbod van dag tot dag. Ook waren er voldoende stopcontacten voorzien, wat ervoor zorgde dat we niet bezorgd moesten zijn over de stand van onze batterij.

Maurice

Reviseren en red velvet cake passen perfect samen. Waarschijnlijk omdat het met dezelfde letter begint.

We hopen dat deze fijne coffeebar terug komt!

Praktisch

Helaas gesloten

RIP: Broer Bretel

In veel lijstjes wordt Broer Bretel getipt als één van de beste coffeebars van Antwerpen. Deze moesten we dus zeker aandoen! We werkten hier op een donderdagmiddag aan ons wetenschappelijk artikel, en het was relatief rustig. Behalve wij waren er nog twee duo’s aan het werk. De sfeer vond ik zéér hipster. Alles was erg nonchalant aangekleed met retro elementen. Net als in de Vandoag ist’t stond er een ouderwetse radio. Er speelde hiphopmuziek die wat aan de luide kant was om erg geconcentreerd na te denken, maar niet storend is als je een routinetaak moet afwerken.

Broer Bretel

Bij Broer Bretel serveerden ze heerlijke chocolademelk met chocodrops.

We bestelden er chocolademelk, en die viel erg in de smaak. De chocolademelk werd gepresenteerd in een soort confituurpotje, en er stond een heerlijke dikke schuimlaag op. Deze coffeebar was net iets te hipster voor ons, misschien omdat we wat gezelligheid misten. Als je echter een plaatsje naast het boekenrek kon bemachtigen, was het wel heel leuk zitten.

Broer Bretel

Onze favoriet: een plaatsje naast het boekenrek

Praktisch

 • Helaas gesloten
 • Ondertussen is er op dit adres (Nassaustraat 7) een nieuwe coffeebar: Black & Yellow.
  Als we deze uittesten, komt er zeker een update van dit artikel!

Bedankt Annemie om de perfecte coffeebar-partner te zijn! Wie van jullie werkt nog graag in een coffeebar?

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Extra schoenen
Schoeningrepen die je werkplaats leuker of gezonder maken
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.