7
jan
2019
winterblues

7 kleine acties die de winterse dagen meteen wat vrolijker maken

Januari is ondanks dat het mijn geboortemaand is, mijn minst favoriete maand. De gezelligheid van de feestdagen is achter de rug, en er liggen je nog een aantal koude donkere weken te wachten. Vorig jaar was ik op een zonnige plaats op mijn verjaardag, en liet ik die januari-blues volledig aan me voorbijgaan. Dit jaar moet ik iets actiever aan de slag gaan om de winterblues geen kans te geven. Ik deel met jullie de zeven acties die mij meteen wat vrolijker maken.

1. Lak je nagels

De kleur op je nagels heeft volgens mij hoegenaamd geen effect op hoe jij je winter beleeft. Wat wel effect heeft, is de tijd die je neemt om eventjes voor jezelf te zorgen. Je nagels lakken is niet ‘nuttig’, het is niet ‘leerrijk’, en je zal er geen wereldconflicten mee oplossen. Maar je moet wel voor enkele ogenblikken concentreren op een simpele taak. Oké, het woord simpel neem ik terug. Je handige hand lakken met je onhandige hand is een aartsmoeilijke taak, dat weet iedereen. Maar je nagels lakken zorgt er wel voor dat je aandacht besteedt aan jezelf. En door jezelf te verzorgen, kan je je wel beter voelen. Vanzelfsprekend kan je nagellak vervangen door eender welk beautyproduct. Ben je meer een liefhebber van lippenstift? Zoek dan een mooi kleurtje uit, en ga daarmee aan de slag. Op je lippen, liever niet op je nagels.

2. Ga naar de stad

Eens de herfstkleuren plaatsgemaakt hebben voor kale takken en grijze hemels, vind ik het buiten minder aangenaam vertoeven. Een mooi sneeuwlandschap daar gelaten –dat vind ik werkelijk prachtig-, heeft de winter in België weinig outdoor plezier voor mij in petto. Daarom vind ik de winter de periode bij uitstek om naar de stad te gaan. Je bent dan toch buiten, maar het landschap is er minder troosteloos. Het leukst is dan om de gezelligste plaatsen op te zoeken. Is het dat Italiaans restaurant met die heerlijke pasta arrabiata en de geweldig kitscherige plastieken druiven en wijnkruiken? Of is het dat theehuisje waar je zelf de thee uit de glazen bokalen mag scheppen? Of is het toch die zachte zetel in de leeshoek van de bibliotheek? Een stad in de winter blijft leven. Je moet alleen even de lichtjes volgen.

Kunnen jullie toch een Belgisch natuurgebied dat echt de moeite waard is in de winter? Laat het dan zeker weten in een reactie!

3. Ga sporten

Niks beter om dat suffe gevoel in je hoofd weg te werken, dan eens goed te puffen in de fitness. Daag jezelf uit op de loopband, ga met die gewichten aan de slag, en doe de gevreesde oefeningen op de ‘eeuwige trap’. Houd je niet van fitness, ga dan lekker in je vertrouwde sportclub los, of ga in je eentje een eind hardlopen. Met aangepaste outfit uiteraard. Als ik me wat somber voel op een donkere winterse dag, heb ik typisch ook geen zin om te sporten. Maar ik probeer me dan toch aan te zetten om die sportschoenen aan te trekken, omdat ik weet dat ik me achteraf zoveel beter zal voelen. En het is echt altijd zo!

Lees ook: met deze simpele truc maak je een eind aan piekergedachten

4. Luister naar je favoriete zomerse muziek

Leg de droevige liedjes over liefdesverdriet en die eeuwige zeurderige liedjes op de radio het zwijgen op. Zoek in plaats daarvan in je archief, en duik een zomers pareltje op. Wedden dat je meteen geneigd bent om te glimlachen?

5. Boots zonlicht na

Zorg dat je voldoende in contact komt met daglicht. Ga naar buiten (al is het naar de stad!), of zorg dat je vlakbij een raam zit. Is dit nog niet voldoende, overweeg dan om de natuur een handje te helpen. Ik maak zelf gebruik van een daglichtlamp zonder UV. Daardoor voel ik me meteen wat energieker en vrolijker. De effecten van zogenaamde ‘lichttherapie’ zijn wetenschappelijk aangetoond, dus je koopt geen kat in een zak.

Lees ook: zo ga ik de winterblues te lijf: de daglichtlamp

6. Lees een grappig boek

De neiging om onderuitgezakt in de zetel je Instagram feed te blijven doorscrollen, of clickbait op youtube te openen is groot. Toch zal dit je humeur geen oppepper geven. Lees in de plaats daarvan eens een grappig boek. Je zal merken dat je plots veel minder zin hebt in ‘schermtijd’, en zal in plaats daarvan genieten van de avonturen van de personages in je boek. Ik heb persoonlijk erg genoten van de boeken van Jonas Jonasson, bekend van ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’, ‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’, en ‘Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)’. Die titels alleen al. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik soms echt luidop gelachen heb.

7. Bel een familielid op

Neem je telefoon, en bel een familielid op waarmee je een goede band hebt. De stem horen van een geliefd persoon kan je dag meteen zoveel mooier maken. Een telefoongesprek kan je zo kort of zo lang maken als je zelf wil. Wissel de laatste nieuwtjes uit, en luister naar de verhalen van de persoon aan de andere kant van de lijn. Dit zal gegarandeerd voor wat opklaringen zorgen.

Tip: probeer alles eens op één dag te doen. Dit geeft je werkelijk de boost die je nodig hebt om die grijze dag door te komen!

winterblues

Photo by Karen Cantú Q on Unsplash

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
naaktbeelden verspreiden
Stop met naaktfoto’s van anderen rond te sturen!
zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Hoop bij psychisch lijden
Dit moet je weten als je kampt met psychisch lijden
Kersverse mama
Zo overleef je de eerste maanden als kersverse mama
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid

3 Responses

 1. Wat een onwijs leuk artikel met écht goede tips voor instant vrolijkheid. Een familielid opbellen maakt mij altijd blij. Meestal is mijn oma de gelukkige en hang ik nogal lang met haar aan de lijn. Een daglichtlamp heb ik ook weleens overwegen. Ik denk dat zoiets best wel fijn kan zijn. De buitenlucht opzoeken, doet me in ieder geval altijd goed. Zelfs als het koud is, is een blokje om lopen vaak wel fijn 🙂

  1. Haydée

   Oh heerlijk dat je zo lang met je oma aan de lijn hangt! En inderdaad, gewoon eventjes buiten komen kan echt deugd doen. Ik vind de gedachte aan een hele dag niet buiten komen niet zo aangenaam.

 2. Kirsten

  Wauw, dat van die zomerse muziek werkt heel goed! Ik word er instant vrolijk van 🙂
  Ze alle zeven op een dag proberen wordt wel nog een uitdaging…

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.