7
jun
2018
Ik heb een heel zwaar leven

Met deze opvatting maak jij je leven onnodig zwaar en moeilijk

“Hoh, hoe het gaat? Pfff… het mag bijna zomer zijn hoor. Die regen is misschien wel goed voor de planten, maar niet voor mijn humeur. En onze jongste heeft een keelontsteking. We hebben het weer niet getroffen. Vorige week ben ik trouwens naar de keuring geweest, en mijn auto is er niet door geraakt. Hupla, weer extra kosten! Het mag gaan stoppen hoor…”

Is dit fragment uit een doordeweekse conversatie herkenbaar? Kom je vaak in contact met mensen wiens leven een aaneenschakeling van kleine ongemakken lijkt te zijn? Of steek je zelf bij tijd en wijle graag eens een klaagzang af? Dan ben je net zoals veel mensen, want af en toe eens goed klagen kan opluchten. Maar als je klaagmodus je modus operandi wordt, en je het idee hebt dat je voortdurend pech en tegenslag hebt, heb je waarschijnlijk last van de volgende misvatting: de misvatting dat het leven steeds aangenaam en makkelijk moet zijn.

De misvatting dat het leven steeds aangenaam en makkelijk moet zijn

Neerslag slaat neer, kinderen worden ziek, en auto’s verslijten door gebruik. Niks van dit alles is wereldschokkend. En toch doen we alsof dit iets is wat we niet zouden verwachten.

Verwachten dat alles in het leven vanzelf gaat, dat ongemakken en vervelende situaties zeer zeldzaam zijn, en dat je elke dag al fluitend doorkomt, is hetzelfde als in België wonen en ervan uitgaan dat je telkens een stralend blauwe hemel ziet als je naar buiten gaat. Compleet onrealistisch dus. Houd er gewoon rekening mee dat alle weersvariaties mogelijk zijn, en geniet er extra hard van als de zon zich laat zien. Als je weet dat er grijze dagen zijn en bijtende wind kan staan, dan vind je een ‘normale’ mooie dag met af en toe een wolkje voor de zon ook al heel fijn. De hemel hoeft niet steeds staalblauw te zijn om van ‘mooi weer’ te kunnen spreken.

Geen pessismisme

We maken het onszelf extra moeilijk als we vinden dat het leven aangenaam en makkelijk zou moeten zijn. Als je al met andere verwachtingen in het leven staat, dan zal je zien dat alles veel beter blijkt mee te vallen. Daarmee bedoel ik niet dat je pessimistisch moet zijn, ik bedoel net dat je de kans om de zaken positief te bekijken moet maximaliseren. Dit doe je door in de eerste plaats geen onrealistisch rooskleurige verwachtingen te hebben. Verwachten dat het leven ook tegenslagen, vervelende kanten, en frustraties met zich meebrengt is niet negatief. Ik vind dit net een heel bevrijdende gedachte, wat me op zijn beurt weer vrolijk maakt. “Hé, ik ben niet genomineerd tot pechvogel van het jaar, ik heb gewoon een normaal leven!”. En dit is net een heel bevrijdende en vrolijke gedachte.

Lees ook: het hoeft niet altijd goed te gaan (maar het komt wel altijd weer goed!)

Ik heb een heel zwaar leven

De mensen die het vaakst klagen zijn niet de mensen die het meest te klagen hebben, maar de mensen die ervan uitgaan dat het leven makkelijk en aangenaam hoort te zijn. En dan is de realiteit natuurlijk een bittere pil om slikken. Of zoals Brigitte Kaandorp zou zeggen: moeilijk moeilijk moeilijk moeilijk moeilijk.

Mogen we nu nooit meer klagen? Natuurlijk wel. Ik vloek ook als ik de zoveelste dag op rij door de gietende regen moet fietsen om op mijn werk te geraken. Maar aan alles zwaar tillen wat niet echt aangenaam is, is niet bevorderlijk voor je eigen humeur en dat van de mensen rond je.

Lees ook: Last van piekergedachtes? Stop het piekeren met deze eenvoudige truc

Sommige mensen hebben natuurlijk wel grote tegenslag in het leven. De grote drama’s zoals een kind verliezen, een oorlog meemaken, vechten tegen een ernstige ziekte zijn geen dingen die ‘er nu eenmaal bijhoren.’ Maar meestal zijn de zaken die we als ‘moeilijk’ ervaren van voorbijgaande aard, en maken ze het leven net interessanter of meer de moeite waard.

Denk daar nog maar eens over na als je zit te zwoegen op die zware cursus.

Ik heb een heel zwaar leven
Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
naaktbeelden verspreiden
Stop met naaktfoto’s van anderen rond te sturen!
zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Hoop bij psychisch lijden
Dit moet je weten als je kampt met psychisch lijden
Kersverse mama
Zo overleef je de eerste maanden als kersverse mama
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.