30
dec
2019

Mijn onwaarschijnlijke hoogtepunten uit 2019

In 2019 heb ik onevenredig veel dromen kunnen realiseren. Hoewel dit jaar zeker met momenten erg zwaar en moeilijk was, gaat dit toch mijn levensgeschiedenis in als een jaar met onwaarschijnlijke hoogtepunten.

Nieuwe job

UFO Universiteit Gent

UFO Universiteit Gent: dit is het gebouw waar ik werk

2019 begon al bijzonder voorspoedig voor mij: mijn eerste werkdag was meteen op een nieuwe job. Mijn job als onderzoeker aan de UAntwerpen combineerde ik nu met een job als onderzoeker aan de UGent. Een nieuwe job is natuurlijk ook een beetje spannend, maar ik vond snel mijn weg in deze nieuwe werkomgeving. Ik prijs me nog elke dag gelukkig dat ik op beide jobs uitdagend werk mag doen dat binnen mijn interessedomein valt. Ik ontmoet interessante mensen, en kom op leuke plaatsen dankzij mijn werk. Beide jobs zijn wel tijdelijke jobs, dus onvermijdelijk zal ik het hoogtepunt van ‘een nieuwe job’ nog een aantal keer meemaken.

Lees ook: ik heb een nieuwe job!

Zwanger

Jurk Guess

Halverwege januari ontdekte ik dat ik zwanger was. Ik was net 28 geworden, en vond dit het mooiste verjaardagscadeau dat ik ooit had kunnen wensen. De zwangerschap zelf was erg zwaar, omdat ik leed aan hyperemesis gravidarum. Deze extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid was geen ideale combinatie met de opstart van een nieuwe job, en heeft ook voor veel stress gezorgd tijdens de aanloop naar mijn doctoraatsverdediging. Toch beschouw ik deze zwangerschap als een absoluut hoogtepunt in mijn leven, omdat ik het geluk had nieuw leven te mogen laten groeien. We hadden heel erg naar deze zwangerschap verlangd, en het is niet overdreven om te zeggen dat dit een hartenwens was die in vervulling ging.

Lees ook: mijn wondermooie nieuws: een baby op komst!

Doctorstitel behaald

Doctoraatsproefschrift

Mijn doctoraatsproefschrift! Het ‘boekje’ waar ik zolang aan werkte.

Op 24 april verdedigde ik mijn doctoraatsproefschrift. Ik was nog niet zo lang uit het ziekenhuis ontslaan, en had op het laatste nippertje nog allerlei zaken moeten afwerken rond het drukwerk. De dag voor mijn verdediging was zenuwslopend (ook omdat ik supporterde voor mijn collega die ook verdedigde), maar van de dag zelf heb ik enorm genoten. Ik startte mijn dag samen met mijn man in een B&B met een vorstelijk ontbijt, en wandelde daarna door naar de plaats van mijn verdediging. Het was een mooie dag waarin ik collega’s, vrienden en familie rond mij had om mij te steunen. Nadien was ik compleet uitgeteld door de pittige vragen van de jury, door de emoties, en door dat kleine wezentje dat in mijn buik ondertussen gewoon verder groeide. Ik zal nooit vergeten hoe trots ik mij voelde toen de juryvoorzitter me aansprak met “Beste Haydée, doctor De Loof”.

Lees ook: ik ben doctor!

Een kindje gekregen

Na een lange warme zomer, beviel ik in september van een zoontje. Zijn naam is Floris, en hij is alles wat we ooit gehoopt hadden. Ik beviel een drietal weekjes vroeger dan verwacht, waardoor we iedereen konden verrassen met het mooie nieuws. Hoe moeilijk de zwangerschap was, zo mooi zijn deze eerste maanden met hem geweest. Natuurlijk staat een baby ook gelijk aan gebroken nachten en andere uitdagingen, maar in mijn beleving maken deze moeilijke momentjes ook gewoon deel uit van deze bijzondere en intense periode. Hoe de prille babytijd zal verlopen kan je op voorhand onmogelijk voorspellen. Veel hangt ook af van je baby zelf. Voor mij is de geboorte van onze baby niets minder dan een explosie van liefde. Liefde die we voor elkaar voelen, liefde voor de baby, en liefde voor de ander zijn liefde voor de baby.

Kortom, zelden is een jaar voor mij meer gevuld geweest met mooie mijlpalen. En naast deze hoogtepunten zijn er natuurlijk ook veel andere mooie momenten geweest. Huwelijken van vrienden, leuke feestjes, professionele verwezenlijkingen,… Toch is een jaar meer dan grootse gebeurtenissen. Ook de kleine momenten van blijdschap, verrassing, vertedering en voldoening maken het leven mooi.

Wat was het hoogtepunt uit jouw jaar?

You may also like

De beste kraamcadeaus
Wat zijn goede kraamcadeaus?
Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
Bloggen
Ben ik gestopt met bloggen?
dertig jaar
Is 30 jaar worden moeilijk?
2020
In 2020 heb ik kruimels van tafel opgeveegd
vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen

4 Responses

  1. Haydée

   Bedankt Stef! Mijn doctoraatsonderzoek ging over de effectiviteit van het geïntegreerd geven van STEM-vakken (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Dus ik onderzocht of leerlingen die geïntegreerde STEM thema’s aangereikt kregen, betere scores haalden op tal van uitkomsten dan leerlingen die wiskunde, fysica, en engineering op een klassieke (opgesplitste) manier kregen.

    1. Haydée

     Leerlingen in de geïntegreerde STEM-groep scoren op verschillende kennis-onderdelen beter, en zeggen ook vaker een STEM-beroep te willen uitoefenen later. Aan de andere kant zijn ze soms minder gemotiveerd om het vak zelf op school te leren. Er is dus geen eenduidig antwoord. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.