26
dec
2023
De beste kraamcadeaus

Wat zijn goede kraamcadeaus?

Wat zijn goede kraamcadeaus?

Een kraamcadeautje is natuurlijk nooit verplicht, maar veel mensen willen de pasgeboren baby en/of de ouder(s) wel iets geven. Nu ik voor de tweede keer zwanger ben, en er ook meer en meer baby’s geboren worden in de vriendenkring denk ik geregeld na over leuke kraamcadeaus. Ik hoop met dit lijstje inspiratie te kunnen bieden, voor elk budget.

1. Kraamkost

Er is een reden waarom ik dit als eerste opnoem. Kersverse ouders zijn elk uur van de dag bezig met voeden, verversen, dragen, troosten, aankleden, wasmachines draaien, wasjes drogen,… Op een zeldzaam momentje rust willen ze heel graag zelf rusten. Maar dan moet er natuurlijk net gekookt worden. Het is gewoon hemels als je dan kan genieten van een voedzame maaltijd, met liefde klaargemaakt door familie of vrienden. Ik herinner me heel goed hoe blij ik was met alle maaltijden die voor ons werden gemaakt in die intense prille babyperiode!

Wat is geschikt als kraamkost? Alles wat makkelijk op te warmen is en voldoende verse ingrediënten bevat. Bonus als het ook makkelijk in te vriezen is! Want soms heb je net ’te veel’ eten, om dan een week zonder te zitten. Enkele voorbeelden:

 • Verse soep
 • Ovenschotels (kan je in aluminium bakjes geven, of vraag je glazen/aarden ovenschotel terug)
 • Pasta met verse groenten in de saus
 • Chili con/sin carne

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Misschien heb je zelf wel een signature dish die je graag geeft aan de ouders. Zolang je het makkelijk kan verpakken/opwarmen/bewaren is het geschikt. Gebruik bijvoorbeeld plastieken potjes (ja, diegene die je met klikken en bergen in je keukenkasten hebt staan van je take-out avondjes) of afsluitbare plastieken zakjes die je kan invriezen. Schrijf er telkens op wat erin zit, dat maakt het extra makkelijk.

2. Alles van de geboortelijst

Soms zijn mensen weigerachtig om iets te kopen van de geboortelijst, wegens ‘niet origineel’. Maar het hoeft helemaal niet origineel of moeilijk te zijn! Je bent net 100% zeker dat je de ouders een plezier doet met je cadeau. Gemakkelijk voor jou, bruikbaar voor de ouders. Als je toch origineel uit de hoek wilt komen, kan je een gepersonaliseerde boodschap bijvoegen waarin je neerschrijft wat je hoopt dat dit cadeautje zal doen. Bijvoorbeeld: “ik wens de baby heerlijk zoete dromen toe op dit matrasje”.

3. Gepersonaliseerde stuks

Gepersonaliseerde dingen met de naam van de baby kunnen ook heel leuk zijn. Met mate! Denk aan een dekentje met de naam van de baby op geborduurd. Of een slabbetje. Ook als je creatief bent kan dit het perfecte cadeau zijn. Wij hebben van een tante die aan steenkappen deed  een mooie kubus gekregen waarin de letters van de naam waren uitgekapt. Die heeft nog steeds een ereplaats in ons huis.

4. Boeken

Boeken voor en over baby’s zijn altijd een voltreffer. Kies voor zachte knuffelboekjes, boekjes met eerste woordjes, mooie boeken met een boodschap voor later, of boeken over ouderschap.

Enkele leuke voorbeelden van boeken voor baby’s:Voorbeelden van mooie boeken voor later:Fijne boeken over ouderschap:5. Hydrofiele doeken en body’s

Vooral bij ouders die voor het eerst een baby krijgen is dit een aanrader! Ik herinner me nog hoe ik mijn eerste moeizame uitstapje naar de winkel deed na de bevalling omdat ik veel te weinig hydrofiele doeken en rompertjes had ingeslagen. Ik had ‘een hydrofiele doek en een rompertje per dag’ gerekend, om dan na een paar dagen een wasmachine te draaien. Grote misrekening! Dit ging qua volume gemakkelijk x 3. Nog een tip: rompertjes in de kleinste maatjes koop je best met een overslagsluiting. Die moet je niet over het hoofdje trekken. Dat babyhoofdje lijkt zo broos de eerste maanden, en veel ouders (mezelf incluis) voelen zich veiliger als ze een ‘open’ rompertje over het lichaam kunnen sluiten.

6. Cadeaubon

Als je weinig inspiratie hebt, kan je ook steeds kiezen voor een cadeaubon. Dit is echt niet not done. Zie je dat de ouders een geboortelijst hebben liggen? Dan is het fijn om voor een cadeaubon te kiezen bij diezelfde winkel. Ongetwijfeld komen er nog dingen op het pad van de kersverse ouders die ze nodig hebben. Nu of later, want ouderschap is duur!

7. Dingen voor de mama

Wil je graag de mama in de watten leggen? Dan zal ze heel blij zijn met een cadeautje speciaal voor haar! Let wel even op of je cadeau wel praktisch is. Een dagje sauna klinkt in theorie mooi, maar de moeder kan of wil nog geen uren weg zijn van de baby die eerste maanden. Voorbeelden van dingen waarmee je moeders een plezier kan doen:

  • Bon sushi-restaurant (als ze dit tenminste graag eet). Ze heeft dit moeten missen in de zwangerschap, en (borst)voeding geven aan de baby als die honger heeft is niet vervelend, want het eten kan niet koud worden. Ah nee, dit is al koud.
  • Bon pedicure: de voeten hebben in de zwangerschap heel wat te verduren gehad. Een pedicuresessie duurt niet lang, je kan de baby meenemen, en je hebt je handen vrij.
  • Boekenbon. Zie ook: boeken. Mama’s lezen wat af over moederschap. Het is fijn als ze hiervoor niet te diep in de buidel hoeft te tasten.
  • Niet-sexy-moederdingen. Sommige moeders schromen om bepaalde zaken op hun geboortelijst te plaatsen, wegens vallend onder de categorie ‘niet-sexy-moederdingen’. Juist, zachte knuffeltjes zijn schattig, maar een borstvoedingsbh is véél handiger. Het probleem is dat handige en nodige dingen voor moeders vaak heel duur zijn. Een borstkolf kost een rib uit je lijf. Ken je de mama heel goed en weet je welk type/merk ze graag wil? Dan kan dit nét dat cadeau zijn dat ze zichzelf niet geeft (wegens te duur extraatje). Opgelet: dit soort dingen geef je alleen als je een intiemere vertrouwensrelatie hebt met de moeder, én het is ook aan te raden om het bonnetje bij te houden zodat je kan wisselen indien nodig. Een verkeerde maat/verkeerd merk is snel gekocht.

Verzorgingsproducten voor baby

Deze kan ook riskant zijn, maar als je de bal goed slaat, dan sla je hem helemaal goed! Want baby’s, peuters en kleuters verbruiken veel verzorgingsproducten. Redenen waarom het riskant kan zijn:

 • Soms zijn moeders gehecht aan een bepaalde geur bij hun kleintje. Dan kan een andere geur onwelkom zijn. Als je weet welk merk de ouders gebruiken, kan je dit probleem voor zijn.
 • Babyvelletjes zijn gevoelig, en soms kiezen de ouders er bewust voor om bepaalde ingrediënten/merken te vermijden.

Redenen om toch voor verzorgingsproducten te kiezen:

 • Sommige merken zijn best prijzig, dan is het leuk als je dit cadeau krijgt.
 • Vooral douche/badproducten, billenzalfjes, billendoekjes en reinigingszalf gaan er snel doorheen! Lotions en massage-olie gaan trager, dus dit kan je overslaan.

Topfavoriet hier is doucheschuim van Naïf, die is heel leuk als het kindje groter wordt en zichzelf begint te wassen.

Wil je zeker zijn dat je verzorgingsproducten in de smaak vallen? Informeer dan gewoon eens bij de ouders wat het favoriete merk is. Dit is helemaal niet raar, en zo ben je zeker dat baby en ouders zullen genieten van je cadeau!

Heb jij nog een idee voor een kraamcadeau dat je graag wilt delen? Wat was jouw favoriete geschenk?

De beste kraamcadeaus

Photo by Fé Ngô on Unsplash

You may also like

Schommel
Een schommel voor alle moeders
Guilty pleasure: corporate fashion on Netflix
Mijn 3 favoriete Netflix-series met corporate fashion (guilty pleasure!)
Bikinitrends 2022
Badmodetrends 2022 | 5x trendy op het strand
Fotoalbum huwelijk
“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?
Genieten moederschap
Ik geniet niet altijd van het moederschap

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.