27
apr
2018
waaraan geld uitgeven

Aan deze dingen spendeer ik met plezier mijn geld… en aan deze helemaal niet!

Laatst dacht ik na over mijn uitgavenpatroon. En ik bedacht me dat mijn uitgavenpatroon voor buitenstaanders nogal vreemd kan overkomen. Het kan soms lijken alsof ik het geld maar over de balk smijt, en exuberante bedragen uitgeef aan vreemde zaken. Maar vanuit een ander perspectief kan het dan weer lijken alsof ik enorm vrekkig leef. Dit komt omdat ik uitgesproken voorkeuren heb in de manier waarop ik mijn geld uitgeef. Ik ga niet op alles besparen, en ik ga ook zeker niet onverantwoord met mijn geld om. Ik kwam tot de slotsom dat ik vooral graag geld spendeer aan zaken waar ik echt plezier aan beleef.

Waar geef ik met plezier geld aan uit

1. Reizen

Een eerste categorie waar ik met plezier mijn centen aan spendeer is reizen. “Ben je weeral op reis? Het geld groeit zeker op je rug?” is een zin die ik wel al eens heb mogen horen. Het antwoord is: “ja, ik ben weeral op reis, met het geld waar ik voor werk als ik niet op reis ben.” Ik kan ontzettend genieten van reizen, en heb nog nooit spijt gehad van de uitgegeven euro’s op dit vlak. Ze zeggen wel eens: “reizen is het enige waar je geld aan kan spenderen, waar je toch rijker van wordt.” Dit klopt in mijn geval voor 100%. Ik zou dezelfde persoon niet zijn mocht ik mijn hele leven op dezelfde plaatsen vertoefd hebben. Reizen verbreedt je horizon, en toont je de relativiteit van je eigen bestaan. Je dagelijkse beslommeringen, gewoonten, opvattingen en zelfs de manier waarop je naar het leven kijkt, worden erdoor in perspectief geplaatst.

Lees ook: waarom je naar New York moet gaan als je je druk maakt over iets

Ik besef dat ik voor mijn 27 jaar al veel van de wereld heb gezien, en dat ik van geluk mag spreken dat dit allemaal mogelijk is. Maar het is ook een bewuste keuze om hier geld aan te besteden, en aan andere dingen net niet. Reizen hoeft overigens niet altijd veel geld te kosten. Ik kan ook enorm genieten van een weekendje Nederland, of zelfs een binnenlands uitstapje. Maar eerlijk is eerlijk: Bram en ik hebben onszelf al getrakteerd op de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen. En het was werkelijk memorabel!

Lees ook: een weekje weg van de wereld

2. Schoenen

Deze categorie zal de vaste bezoeker van Work in Heels wellicht niet verbazen. Ik heb een zwak voor mooie schoenen, en al helemaal voor designerschoenen. En ja, designerschoenen gaan samen met een serieus prijskaartje. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik zulke absurde bedragen zou gaan neertellen voor een paar schoenen. Maar niks is minder waar. Mijn favoriete schoenenmerk is Jimmy Choo, en dat zal mijn bankrekening geweten hebben. Ik heb dus absoluut een voorkeur voor het hogere marktsegment, al betekent dit wel dat ik mezelf erg moet matigen wat het aankopen van schoenen betreft.

Het is niet zo dat ik elke maand een nieuw paar schoenen koop, en in soldenbakken grabbel naar schoenen die in bedenkelijke omstandigheden gemaakt zijn. Ik vergelijk mijn schoenenaanschaf wel eens met een kunstliefhebber die een galerij gaat bezoeken, op zoek naar dat ene kunstwerk dat hem in vervoering brengt. Als ik van plan ben om een designerpaar schoenen aan te schaffen, dan doe ik dat voor een bijzondere gelegenheid, en niet zonder eerst maanden van een bepaald model gedroomd te hebben. Ik weet waar mijn schoenen gemaakt worden, ik weet dat ze van kwaliteit zijn, en ik weet dat het een investering is in een (voor mij toch) kunstobject waar ik jaren later nog met veel liefde naar zal terugkijken.

Lees ook: waarom jij nu een cadeautje verdient

Geef ik dus veel geld uit aan schoenen? Relatief gezien wel, want de kostprijs voor één paar schoenen is erg hoog. En ik weet dat veel mensen dit niet kunnen begrijpen. “Voor die prijs heb ik 10 paar schoenen.” Maar ik koop liever één paar schoenen dat je bij wijze van spreken in een vitrinekast zou kunnen zetten als kunstobject, dan 10 paar schoenen die na een paar keer dragen rijp zijn voor de vuilbak.

3. Kledij

Ik ga er geen doekjes om winden: ik heb een zwak voor mode. Mezelf mooi aankleden, bedenken wat ik wil dragen voor verschillende gelegenheden, en anderen helpen hun ideale outfit te vinden, behoren zeker tot mijn favoriete activiteiten. Het zal je dan ook niet verbazen, dat enkele winkels blij zijn dat ze mij tot hun klantenbestand mogen rekenen. Maar ook hier probeer ik bewuste keuzes te maken. Oké, ook ik koop wel eens in de H&M en Zara, maar ik ga zeker niet als een bezetene verschillende Primark-zakken vullen, “want het was maar een paar euro voor dat t-shirt.” Ook hier kies ik liever kwaliteit boven kwantiteit. Mensen denken soms dat ik heel vaak ga shoppen, maar dat valt eigenlijk best mee. Ik ga af en toe heel goed en uitgebreid shoppen in mijn favoriete winkels, en kom dan met enkele pareltjes naar huis. En ja, voor die pareltjes betaal ik graag een euro meer.

Daarom zeg ik dat ik met plezier geld uitgeef aan kledij. Het doet mij goed voelen, en ik zie mezelf verzorgen en mooi aankleden als een vorm van zelfrespect. Maar het is niet zo dat ik onnadenkend stapels textiel in mijn kleerkast drop.

Lees ook: open brief aan SuperTrash

4. Cultuur

Een concert, een musical, een operavoorstelling, een balletvoorstelling, een bezoek aan een museum, een geschiedkundige wandeling, een filosofische lezing… Het zijn misschien niet de meeste hippe activiteiten, maar ik kan hier veel voldoening uithalen. Ik hou van kunst, poëzie, muziek, geschiedenis, dans,… Kaartjes zijn niet altijd goedkoop, maar wie goed zoekt kan wel mooie deals vinden. En soms zijn dingen hun prijs ook meer dan waard. In september 2017 woonde ik op Broadway de musical van Charlie and the Chocolate Factory bij, en het was één van de mooiste opvoeringen die ik ooit gezien heb. Door cultuur voel je jezelf meer mens, je gaat op zoek naar de wortels van je bestaan, en je kan er ook zingeving in vinden.

Het hoeft trouwens ook niet altijd cultuur met hoofdletter C te zijn. Trouwens, wat is cultuur met een hoofdletter C? Van een wild optreden in het Sportpaleis, of van een gezellig avondje cinema kan ik net zo goed genieten. Zonder kunst en cultuur zou onze wereld maar een saaie bedoening zijn.

Big spender?

Als je al deze zaken optelt, kan je de indruk krijgen dat ik een zeer dure vrouw ben die met een gat in haar hand leeft. En soms denk ik dat mensen op basis van die indruk ook een oordeel vormen over mij. Als je alleen ziet dat ik mooi gekleed met designerschoenen een snoepreisje maak, en daar ook nog naar topvoorstellingen ga, is het makkelijk om een oordeel over mijn uitgavenpatroon te vormen. En toch is dit geen juist beeld. Ik heb namelijk ook een andere kant. Noem het een gierig kantje, maar ik noem het liever een ‘bewust keuzekantje’. Aan sommige dingen geef ik helemaal niet graag geld uit.

Lees ook: hoe je uitgaven beheren + gratis tool

Waar kan ik maar moeilijk geld aan uitgeven

1. Supermarkt

Eén van de meest basic uitgaven, zijn de uitgaven die je doet aan eten en drank. En dat is meteen iets waar ik stevig de hand op de knip houd. Ik ga altijd op zoek naar aanbiedingen, of kortingsacties. En ik ga echt niet het dubbele van de prijs betalen voor een merkproduct als je een evenwaardig alternatief van een huismerk hebt. Misschien komt dit door mijn opvoeding, want mijn ouders hebben me altijd geleerd om goed prijzen te vergelijken, en verstandig om te gaan met geld. Als student lette ik al erg op mijn uitgaven (ik wou mijn ouders niet opzadelen met onnodige kosten), maar zelfs nu ik niet meer moet rondkomen met een studentenbudget, merk ik bij mezelf dat ik hier nog steeds aandacht aan besteed.

Goed op de prijzen en aanbiedingen letten is niet alleen goed voor jezelf, maar ook goed voor je leefomgeving. In de winter hoef ik geen dure geïmporteerde aardbeien te eten, die koop ik in de zomer wel bij een lokale handelaar aan een fractie van de prijs. En seizoensgroenten en –fruit zijn zoveel lekkerder als je ze op het juiste moment koopt. Door dit te schrijven krijg ik al weer zin in onze Vlaamse asperges. Een waar festijn!

Lees ook: 4 checks die je moet doen voor je ergens geld aan uitgeeft

2. Water

Eén van de meest zinloze kosten is water in plastiek flessen. Waarom zou je extra geld uitgeven aan plat water dat de hele wereld rond vervoerd wordt, en een enorme plastiek afvalberg achterlaat als er schoon en lekker water uit je kraan loopt? Ik ben een grote kraantjeswater-fan. Ook als er bezoek komt serveer ik kraantjeswater, eventueel opgesmukt met wat ijsblokjes of een citroentje, maar het komt gewoon uit de kraan. Frisdranken en spuitwater haal ik wel speciaal in huis voor bezoek, omdat we geen systeem hebben om dit zelf te maken. Maar plat water? Recht van de tap!

3. Elektronica

De nieuwste gadgets op vlak van telefonie of grote indrukwekkende tv’s zeggen mij niks. Zoals je al kon lezen gebruik ik een old school Nokia gsm. Vorige maand heeft hij na jaren trouwe dienst de geest gegeven. Dus heb ik een nieuwe telefoon gekocht. Welke? De retro Nokia 3310! Voor nog geen €60 ben ik weer voor jaren bereikbaar. Constant online zijn? Daar heb ik weinig behoefte aan. Ik breng al genoeg tijd voor een scherm door, en wil bewust genieten van mijn offline leven.

Lees ook: waarom ik nog steeds een oude Nokia gebruik

Dat ik niet graag geld uitgeef aan gadgets en elektronica kan op sommigen gierig overkomen, maar ik maak de bewuste keuze om hier minder geld aan uit te geven, om dan meer geld te kunnen uitgeven aan dingen die me werkelijk gelukkig maken.

4. Medicatie

Dit is misschien een rare categorie, maar ik heb me bedacht dat ik ook niet graag geld uitgeef aan medicatie. Voor een eenvoudige verkoudheid ga ik niet bedelen bij de dokter om antibiotica (dit is niet alleen goedkoper, het is ook zinloos om een virus aan te pakken met een middel dat bacteriën bestrijdt), en als ik toch medicatie moet aanschaffen ga ik zonder probleem voor de generische variant. Paracetamol is paracetamol hoor mensen. Of dat nu in een mooie fancy verpakking zit of niet.

5. Openbaar vervoer

Ik ben 100% voorstander voor het nemen van openbaar vervoer. Maar wat is me dat een dure aangelegenheid! Het is echt wraakroepend hoe duur een treinticket is als je dat vergelijkt met een vliegtuigticket. En de tarieven voor bus- en tramdiensten zijn ook al niet in verhouding met de kwaliteit van de dienstverlening. Als het eventjes kan, vermijd ik liever de kosten aan openbaar vervoer. Ik ga door weer en wind met mijn fiets, en als ik mag kiezen tussen een kort ritje op een bus of een lange wandeling ga ik liever voor dat laatste.

Soms voel ik me wel vrekkig als ik denk: “ik ga lekker met de fiets en trek een regenbroek aan, dan bespaar ik €1,60.” Maar als je dat vaak doet bespaar je wel een mooi bedrag, én geef je jezelf meer beweging.

6. Abonnementsdiensten

De budgetfreak in mezelf heeft een hekel aan abonnementen. Ja, ook ik heb abonnementen (die fitness mag ik echt niet gratis binnen), maar ik probeer dit te beperken tot het hoogst noodzakelijke. Zo heb ik geen tv-abonnement, geen bel-abonnement, geen zwaar internetabonnement, geen tijdschriftabonnement,… Het is verrassend hoe weinig abonnementen je eigenlijk nodig hebt. Mensen hebben de neiging om zichzelf in te dekken tegen allerlei onvoorziene kosten, en nemen dan voor de zekerheid maar een abonnement. Maar reken eens uit hoeveel geld je zou verdoen als je je werkelijk gebruikte goederen/diensten zou moeten betalen, en hoeveel je nu maandelijks betaalt aan je abonnement. Zelfs als je af en toe een uitschieter zou hebben, ben je vaak goedkoper af als je geen abonnement neemt. En wat met al die zaken die je niet gebruikt? Wat heeft het voor nut om een tv-abonnement te hebben als je toch alleen maar naar Netflix kijkt? En waarom dat tijdschriftabonnement als je de tijdschriften alleen maar in het toilet legt, en dan nog het merendeel van je tijd op je telefoon zit te kijken?

Je leest het goed: abonnementen zijn niet aan deze dame besteed.

Lees ook: zo houd je €100 per maand extra over zonder te besparen

Krijg je nu al een genuanceerder beeld van mijn uitgavenposten? Wellicht heb je zelf ook bepaalde voorkeuren in je uitgavenpatroon. Aan welke zaken spendeer jij met plezier een aanzienlijk bedrag, en waaraan kan jij echt geen geld uitgeven? Ik ben benieuwd! Laat het zeker weten in een reactie.

waaraan geld uitgeven
Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Grote bedragen
Check zeker deze 5 zaken voor je je belastingaangifte indient, en bespaar (veel) geld
Kunst Ilja Vanhoutte
5 kleine ingrepen die het interieur van je woning een grote upgrade geven
Omgaan met onzekerheid in je carrière
Omgaan met onzekerheid in je carrière | Hoe doe je dat?
Lachend koppel
Bespaar nooit op deze 4 zaken voor je trouwfeest | Dit vertellen de trouwwebsites je niet

4 Responses

 1. Ik geef ook graag geld uit aan reizen. Ook aan af en toe uit eten gaan, geef ik graag wat geld uit. Mijn tv-abonnement is al twee jaar geleden opgezegd. Ik heb wel een Netflix-abonnement.

  1. Haydée

   Reizen en uit eten gaan zijn zulke ontspannende bezigheden, dat is voor mij ook puur genieten. 🙂 En je hebt gelijk dat je het tv-abonnement opzegt als je het niet meer gebruikt.

 2. Ik geef graag geld uit aan reizen en aan lekker uit eten gaan. Kleding en schoenen doen me een paar jaar niet meer zoveel, maar ik herken me in wat je zegt: ik heb liever minder kleding en schoenen die goed ademen en van goede kwaliteit zijn.

  Ik moest ook lachen om je opmerking over water in flesjes. Herkenbaar. Al zegt men wel dat de zuurtegraad in bepaalde bronwater beter is voor je lichaam dan kraanwater. Op een bepaalde leeftijd kan dit een rol gaan spelen.

  1. Haydée

   Oh ja, uit eten gaan, heerlijk vind ik het! 🙂 Dat doet wel een beetje mijn uitgespaarde bedrag in de supermarkt teniet, maar het is het volledig waard!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.