20
apr
2018
waarom naar New York gaan

Waarom je naar New York City moet gaan als je je over iets druk maakt

Momenteel ben ik in New York City, naar aanleiding van een onderwijskundig congres (AERA2018) dat ik bijwoonde. Het is de derde keer dat ik deze bruisende stad mocht bezoeken, en het is de derde keer dat me iets opvalt bij mezelf.

Na 24 uur in de stad te zijn geweest, voel ik een soort lichtheid door een belangrijk besef. Het besef dat je eigen leven maar één klein element is in een enorme hoeveelheid activiteit. Mensen krioelen langs je heen, een massa verkeer passeert, liften gaan omhoog en omlaag, metro’s denderen onder je door, duizenden mensen voelen op exact hetzelfde moment exact dezelfde emotie,…

Door die mate aan activiteit rond je te ervaren, kan je jezelf overprikkeld en gestresseerd voelen. Maar je kunt het ook observeren, en de stroom activiteit langs je heen zien passeren, zonder iets te moeten ondernemen met alle informatie. Als ik in New York ben, vind ik het heerlijk om me te verwonderen door alle plaatsen, mensen, activiteiten, en goederen.

Lees ook: deze 4 Amerikaanse ketens zouden ook in België moeten bestaan

En door de massa aan activiteiten, personen, verkeersstromen en goederen, besef ik hoe klein ik eigenlijk ben. Als je voortdurend in je eigen wereld leeft, dezelfde mensen ziet, en op dezelfde plaatsen komt, wordt je wereld erg klein. En dan ga je jezelf proportioneel veel te groot gaan zien. Alles wat je doet lijkt dan zoveel impact te hebben, en je voelt jezelf verantwoordelijk. Het lijkt dan alsof de wereld zal vergaan als je dat ene ding nu niet doet, of als je niet constant loopt na te denken over een oplossing voor dat ene probleem.

Als je wereld klein is, ga je jezelf proportioneel te groot gaan zien

Het helpt ook als je je druk maakt over hoe je eruit ziet, of hoe je op anderen overkomt. Als je in de stad rondloopt, of afdaalt in een druk metrostation, zie je honderden gezichten passeren. En dan zie je zo’n verscheidenheid aan vormen en maten, dat je zelf ook gewoon een vorm wordt. Je bent niet knap, je bent niet lelijk, je hebt geen vreemd haar, je huid is niet afstotelijk, je bent niet welgevormd, je bent niet slecht gevormd,… Je hebt gewoon een bepaalde vorm.

Door in een grote stad rond te lopen, ga je jezelf weer in de juiste proporties zien. Je stelt eigenlijk niet zoveel voor. Je kan dat deprimerend vinden, maar ik vind dit juist erg bevrijdend. Dat je gepercipieerde impact en verantwoordelijkheid verdwijnt, betekent natuurlijk niet dat je je vanaf nu onverantwoordelijk moet gaan gedragen. Maar het betekent wel dat je jezelf niet altijd zo druk hoeft te maken. De wereld draait gewoon door. De metro dendert voort, de lichtjes op Times Square flikkeren voort, en de stad gaat nooit slapen.

Lees ook: een weekje weg van de wereld

Maak jij je druk over iets? Dan kan een bezoek aan New York City wel eens precies zijn wat je nodig hebt.

waarom naar New York gaan

You may also like

Huisje in Toscane
Zo ontsnap je aan de hectiek van alledag: een verblijf middenin de natuur
Vrijheidsbeeld
Deze 4 zaken moet je weten voor je naar de Verenigde Staten op zakenreis vertrekt
zwangere vrouw
4 plaatsen waar je als zwangere vrouw vreemd wordt aangekeken
elektrische fiets als alternatief voor auto
Met de elektrische fiets naar het werk: een goed alternatief voor de auto?
Fietswiel
Mijn ervaringen met transport naar het werk
amerikaanse ketens
Deze 4 Amerikaanse ketens zouden ook in België moeten bestaan

2 Responses

  1. Helemaal gelijk hoor! Alles wordt relatief, terwijl je met je mond open naar al die mensen, culturen, plekken, …. kijkt en je laat op sleeptouw nemen door het ritme van de stad.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.