28
dec
2016
100 euro besparen

Hoe spaar je 100 euro extra per maand? – Tips om geld te besparen

Wat zou jij doen met €100 extra per maand? Elke maand uitgebreid gaan eten? Investeren in een paar killer heels? Of het een jaar opsparen om een mooie reis te kunnen maken? Wat je er ook mee zou willen doen, vast staat dat slechts weinig mensen €100 extra per maand zullen weigeren. En ik heb goed nieuws! Jij kan ook €100 extra per maand overhouden. Je werkt waarschijnlijk hard voor je centen, en je wilt er dan ook optimaal van profiteren. Met mijn tips om geld te besparen hoef je niet extra te werken, en je hoeft zelfs niet echt actief te besparen! Wat moet je dan wel doen om meer geld over te houden aan het einde van de maand?

Lees ook: 4x zo weet je of iets geldverspilling is

Het loont de moeite om eens naar je vaste uitgaven te kijken. Wat gaat er standaard elke maand van je rekening? In plaats van actief te besparen op dingen die je leuk vindt, kan je ook verhinderen dat je geld ongemerkt wegglipt en op kousenvoeten de deur uit sluipt. Vaak heb je heel wat geld dat verloren gaat aan zaken die je wel betaalt maar niet gebruikt. Een overzicht:

Geld besparen op internet, tv en telefonie

 • Internet is in de 21ste eeuw echt noodzakelijk. Zonder internet loop je in meerdere opzichten hopeloos achter. Dit gaan we dus niet afschaffen. Je kan je wel de vraag stellen of je echt dat zwaar pakket nodig hebt. Moet je download- en uploadsnelheid ‘extreem snel’ zijn? Of is ‘zeer snel’ al goed genoeg? De meeste gezinnen komen met een basispakket al heel ver.
 • Stel jezelf de vraag of je echt televisie nodig hebt. Ik heb zelf geen digitale televisie, en heb daar nog nooit enige hinder van ondervonden. Misschien heb je wel Netflix of een andere streamingsdienst en kijk je zo naar films en series. Het nieuws kan je makkelijk via andere media volgen, en als je dan toch een bepaald programma wilt volgen vind je dit makkelijk terug op de website van de desbetreffende zender.
 • Misschien betaal je voor vaste telefonie en heb je daarnaast nog een mobiel abonnement. Heb je allebei nodig? Ga ook eens na of je niet kan overschakelen op een goedkoper tariefplan of abonnement. Misschien is het wel interessanter om enkel te betalen wat je verbruikt.

Geld besparen op tijdschriften en kranten

 • Misschien heb je wel een favoriet tijdschrift waarop je geabonneerd bent. Elke week/maand komt je tijdschrift binnen en komt het terecht op de ‘nog te lezen’-stapel. Je voelt je eigenlijk schuldig omdat die stapel steeds groter wordt, en er nog zoveel andere dingen te doen zijn. Ga eens na wanneer je het tijdschrift echt leest. Hou je ervan om op vakantie tijdschriften te lezen? Of koop je het enkel voor de kerstvakantie om inspiratie op te doen voor de feestdagen? Dan kan je ervoor kiezen om het tijdschrift enkel op deze momenten te kopen. Je ontzegt jezelf niks, geraakt af van dat schuldgevoel en spaart geld uit. Een prima deal toch?
 • Net zoals bij tijdschriften wordt je abonnement automatisch verlengd tenzij je het actief opzegt. Het is daarom goed om eens na te denken of je nog tevreden bent over je krant. Stap je liever over op een andere krant, of stap je liever volledig af van een krantenabonnement? Je kan er ook voor kiezen om alleen een online abonnement te nemen. Ik wil de gedrukte pers zeker geen schade toebrengen, maar het lijkt me niet onverstandig om af en toe eens te reflecteren over je abonnementen. Misschien heb je wel meerdere abonnementen, en lees je maar één iets?

Geld besparen op fitness

 • Het fitnessabonnement, het cliché der abonnementen. Dit bezorgt je waarschijnlijk nog een groter schuldgevoel dan de stapel tijdschriften op je salontafel. Je betaalt maandelijks een bedrag om fit te blijven, gaat uiteindelijk toch niet, en blijft achter met een geplunderde rekening en een geplunderde koelkast. Er zijn uiteraard wel mensen die wel regelmatig fitnessen, en voor hen is dit dan logischerwijs geen verloren investering. Maar behoor jij tot die groep mensen? Of maak je jezelf dat alleen maar wijs? Er zijn nog andere manieren om gezond en fit te blijven. Vaak is lid worden van een sportclub voordeliger, en de sociale cohesie werkt motiverend om naar de trainingen te komen.

Geld besparen op energie

 • Veranderen van energieleverancier kan de moeite lonen. De prijzen durven al eens te schommelen, dus het kan geen kwaad om de markt in het oog te houden. Wil je eenvoudig berekenen wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is? Of wil je weten hoe groen jouw energie is? Dan kan je hierhier of hier aan prijsvergelijking doen.

Geld besparen op verzekeringen

 • Veel multimediawinkels bieden extra verzekeringen aan op hun producten. Wettelijk gezien heb je sowieso recht op 2 jaar garantie, dus het is vaak niet nodig om dit nog extra te laten verzekeren. Als je toch je aankoop extra wilt laten verzekeren, ga dan na of alles wel inbegrepen is. Is je aankoop ook verzekerd tegen verlies of diefstal? Let op voor addertjes onder het gras!
 • Je kan onmogelijk voor alles verzekerd zijn. Sommige zijn verplicht (bijv. autoverzekering), andere zijn zeer sterk aan te raden (bijv. familiale verzekering). Maar je kan er ook te ver in gaan. Ga na wat je nodig hebt, bijvoorbeeld bij het opmaken van een brandverzekering. Als je zelf onvoldoende onderlegd bent in de materie, kan je je ook laten adviseren door iemand die je vertrouwt
 • Ga na of je verzekeringen goedkoper kunnen. Het loont de moeite om geregeld na te gaan of je de noodzakelijke verzekeringen niet goedkoper kunt afsluiten. Zeker op een autoverzekering kun je bijvoorbeeld veel geld uitsparen. Als je tegen het werk opziet van handmatig het aanbod van alle verzekeringsmaatschappijen te doorpluizen, kan je gebruik maken van een vergelijkingssite. Zo kun je eenvoudig online je autoverzekering vergelijken op Geld.nl. Vergelijken levert je vaak direct een mooie besparing op!
 • Behoed je voor dubbele verzekeringen. Als je bijvoorbeeld wettelijk gaat samenwonen en zowel jij als je partner hebben een familiale verzekering, dan kan je één verzekering opzeggen. Het is ook verleidelijk om allerlei extra verzekeringen te nemen bij het boeken van een reis of het huren van een auto. Maar vaak ben je daarvoor al verzekerd! Ga goed na wat inbegrepen is en wat niet. En vraag je ook af hoe belangrijk de verzekering is.

Geld besparen op leningen

 • Is het wel nodig om een lening aan te gaan? Wil je iets kopen dat je nog niet kan betalen, vraag jezelf dan eerlijk af of je dit echt dringend nodig hebt. Het is verleidelijk om zaken op afbetaling te kopen, maar het kan je zuur opbreken. Spaar liever wat langer voor een aankoop, of zie ervan af. Het leven is vast ook mooi zonder die aankoop.
 • Soms kan je niet anders dan een lening aangaan. Het klassieke voorbeeld is de aankoop van een woning. Omwille van de lage rentevoeten kan het heel interessant zijn om je lening te laten herfinancieren. Er zijn wel kosten aan verbonden, maar het kan je zoveel uitsparen op lange termijn. Een woonkrediet herfinancieren kan daarom een zeer slimme zet zijn.

Het bekijken van abonnementen, verzekeringen en leningen is misschien geen ‘sexy’ bezigheid, maar het kan je zoveel opleveren. Je zal makkelijk meer geld overhouden op het einde van de maand, en je hoeft jezelf helemaal niks te ontzeggen.

Lees ook: aan deze zaken spendeer ik met plezier mijn geld… en aan deze helemaal niet!

Heb jij nog tips om je vaste uitgaven te verminderen? Laat het dan weten in een reactie!

Houd je graag je financiën in het oog, of kan je wat hulp gebruiken om je budget te beheren?
Lees dan zeker het artikel met de gratis tool die ik aan mijn lezers aanbied om hun uitgaven te beheren.

100 euro besparen

You may also like

vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Grote bedragen
Check zeker deze 5 zaken voor je je belastingaangifte indient, en bespaar (veel) geld
Kunst Ilja Vanhoutte
5 kleine ingrepen die het interieur van je woning een grote upgrade geven
Omgaan met onzekerheid in je carrière
Omgaan met onzekerheid in je carrière | Hoe doe je dat?
Lachend koppel
Bespaar nooit op deze 4 zaken voor je trouwfeest | Dit vertellen de trouwwebsites je niet

4 Responses

 1. Wie weet kun je nog meer dan 100 euro per maand besparen. Tochtstrips kleven langs je ramen, diezelfde ramen en deuren niet onnodig laten openstaan of aandacht hebben voor sluipverbruik van alle elektrische toestellen in huis. Het zijn maar enkele van de vele tips om op het einde van de maand wat meer over te houden.

 2. Sam

  Eén tip die mij toch wel wat geld bespaart (en het klinkt zo onnozel als maar zijn kan), maar ga enkel naar de supermarkt als je pas gegeten hebt, en niet om 11 uur ’s ochtends. Als het even kan, natuurlijk. Maar als je honger hebt, laat je je sneller verleiden tot die zak chips, of dat pak koekjes. Het gaat hier telkens over kleine bedragen, maar als je dit opspaart, kom je ook tot een mooi bedrag!

  1. Haydée

   Bedankt voor de tip Sam! Het klopt inderdaad dat veel kleine bedragen die je nauwelijks merkt aardig kunnen aantikken op het einde. En alles wat je niet koopt aan chips en koekjes eet je ook niet op, nog een voordeel! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.