27
nov
2018
Omgaan met onzekerheid in je carrière

Omgaan met onzekerheid in je carrière | Hoe doe je dat?

Werken is voor millenials niet hetzelfde als het was voor hun ouders, de zogenaamde babyboomers. Waar de vorige generatie vooral gefocust was op standvastigheid en werkzekerheid, werken millenials in verhouding veel vaker op kortdurende projecten, en is een job geen engagement voor het leven. Dit heeft heel wat voordelen, zoals de kans om voortdurend je grenzen te blijven verleggen en jezelf te blijven ontwikkelen. Anderzijds brengt dit ook een grote portie onzekerheid met zich mee. Veranderingen in de werkplaats, jobonzekerheid en financiële onzekerheid zijn belangrijke stressoren in het leven van de typische projectmedewerker.

Hoe meer verplichtingen en verantwoordelijkheden je hebt, hoe zwaarder een gevoel van onzekerheid kan doorwegen. Je hebt misschien een woning af te betalen, een kind groot te brengen, en als klap op de vuurpijl bezorgt je kat je een schuldgevoel als je haar favoriete brokjes niet presenteert.

Omgaan met onzekerheid in je carrière

Toch zijn er manieren om met die onzekerheid om te gaan, of om er op zijn minst minder stress door te ervaren. Ik heb zelf net een relatief onzekere periode achter de rug, waarin ik mijn doctoraat moest afronden, moest nadenken over hoe ik mijn professionele toekomst verder zag, en tegelijk moest zorgen dat het financiële plaatje nog klopte. In dit artikel geef ik mee hoe ik hiermee ben omgegaan, en welke acties of gedachten me geholpen hebben.

Word je bewust van je sterktes

Eén van de belangrijkste zaken om voldoende zelfvertrouwen te hebben en de toekomst positief tegemoet te zien, is het bewustzijn van je eigen sterktes. Afgelopen zomer werkte ik in mijn Purpuz Planner, en was één van de opdrachten om de skills op te schrijven waar ik altijd op kan vertrouwen. En dit ging eigenlijk verrassend vlot. Je bent je meestal niet voortdurend bewust van al je sterktes, maar als je wordt aangespoord om er bij stil te staan merk je snel dat eigenlijk heel wat zaken in je voordeel spelen.

Lees ook: Purpuz Planner review: is hij je tijd en geld waard?

Dus als je stress ervaart doordat je weinig zekerheid hebt over het verdere verloop van je carrière, moet je zeker eens stilstaan bij al je sterktes. Schrijf ze op (echt waar, dat maakt het nog zoveel reëler), en overloop ze nog eens aandachtig. Je zal zien dat je je meteen al wat meer zelfzeker voelt, en sterker in je schoenen staat.

Je job geeft je geen zekerheid, je talenten geven je zekerheid

En onthoud: je job geeft je geen zekerheid, je talenten en vaardigheden geven je zekerheid. Jobs komen en gaan. Bedrijven gaan failliet, structuren veranderen, en elke dag worden nieuwe jobs uitgevonden. De zekerheid ligt niet verscholen binnen je job, maar binnen jezelf. Op jouw talenten zal je altijd kunnen rekenen. Intelligentie, creativiteit, humor, handigheid, zorgzaamheid, goede smaak, doorzettingsvermogen,… Die eigenschappen gaan altijd mee met jou!

Kijk terug naar het verleden

Het kan geruststellend zijn om je te realiseren dat dit niet de eerste keer is dat je met bepaalde moeilijkheden of onzekerheden wordt geconfronteerd. Je bent vast niet zonder hobbels of uitdagingen terechtgekomen op de plaats waar je vandaag staat. Je hebt in het verleden al problemen het hoofd geboden, waarom zou je dit dan nu niet kunnen?

Toen ik nog studeerde piekerde ik soms over mijn toekomst. Voor psychologen was het niet zo makkelijk om een job te vinden. Zou ik wel makkelijk ergens aan de slag kunnen? En zou ik het graag doen, of zou ik veel compromissen moeten maken? En hoe zou ik mijn onderdak betalen als ik niet meteen iets vond? Ik heb veel uren besteed aan piekeren over mijn professionele en financiële toekomst, en uiteindelijk heb ik meteen mijn gedroomde job als onderzoeker gevonden. Op dat moment heb ik mij voorgenomen om nooit meer zoveel te piekeren over de toekomst. Ik wist wat ik in mijn mars had, en aangezien het me in het verleden gelukt was, zo redeneerde ik, zou het me in de toekomst ook wel lukken.

Lees ook: Last van pekergedachtes? Stop het piekeren met deze eenvoudige truc

Praat met mensen in dezelfde situatie

Als je het moeilijk vindt om met onzekerheid in je carrière om te gaan, kan het helpen om met mensen te praten die hetzelfde meemaakten. Die gevoelens van twijfel, onzekerheid en stress hebben natuurlijk bestaansrecht, en het kan fijn zijn om te weten dat je niet alleen bent. Anderen maken dit ook mee, en luisteren naar hun verhaal brengt herkenning en soms ook extra handvaten om aan een oplossing te werken.

Ik heb het geluk dat ik een goede relatie heb met mijn collega’s, en de gesprekken over onze toekomst hebben mij verschillende keren rust gegeven. Een aandachtspuntje: let wel op met wie je dit thema bespreekt. Als je weet dat een bepaalde collega zelf een enorme stresskip is, dan zal het niet helpen om ook diens paniekverhalen en worst case scenario’s te moeten aanhoren.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Wat je carrièredoel ook is (CEO worden van je eigen bedrijf, professor worden aan een gerenommeerde universiteit, of ‘gewoon’ gelukkig zijn in je job), er is geen vastgelegd traject richting succes. Dus waar je momenteel ook op hoopt: dit is niet de enige manier om je doel te bereiken. Het leven bevat eindeloze mogelijkheden. When nothing is sure, anything is possible. Deze gedachte heeft mij geholpen terwijl ik in spanning zat te wachten op nieuws over mijn volgende carrièrezet.

Beeld je in dat we het jaar 2300 zijn

In het jaar 2300 ben je niet meer bezig met je toekomst en carrièremogelijkheden. Juist, je bent gewoon dood. Een opbeurende gedachte is dit misschien niet, maar het plaatst wel een en ander in perspectief. Alles is tijdelijk, ook jouw zorgen rond de onzekerheid in je carrière. Toen ik mij afvroeg wat ik na mijn doctoraat zou doen, leek dit een allesbepalende vraag en van levensbelang te zijn. Maar toen bedacht ik me dat er binnen honderd jaar niemand meer wakker ligt van mijn postdoctorale keuzes (inclusief ikzelf niet), en grinnikte ik bij de gedachte aan mijn carrièrezorgen.

Vind je het echt niet aangenaam om aan je eigen sterfelijkheid herinnerd te worden? Dan kan je je ook inbeelden dat je in een ander zonnestelsel zit. Dit is misschien een iets minder confronterende gedachte, maar plaatst alles even goed in perspectief. Wat stellen jouw carrière-onzekerheden nog voor op wereldschaal, buiten de planeet, en buiten ons zonnestelsel?

Doe iets actief

Niks is zo frustrerend als machteloos staan tegenover veranderingen in je professionele toekomst. Probeer daarom in plaats van een passieve afwachtende houding, een actieve houding aan te nemen. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je niet altijd de touwtjes in handen hebt. Toch doe je er goed aan om iets te zoeken waar je zelf een verschil kan maken, hoe klein ook. Vraag een gesprek aan met je leidinggevende, oefen je onderhandeltechnieken met een vriend, zoek extra budget, zoek naar andere vacatures binnen je interesseveld,…

Vermijd dat je het gevoel krijgt dat jouw professionele leven de speelbal is van iemand anders. Probeer zelf zoveel mogelijk de regie over te nemen. Andere mensen hun beslissingen, de wetgeving, of maatregelen van hogerhand kan je misschien moeilijk beïnvloeden, maar je eigen strategie heb je volledig in de hand. Het is nooit slecht om na te denken welke stappen jij in de huidige situatie zelf kunt ondernemen. Zelfs als dat betekent dat je een plan B moet uitwerken.

Zorg voor een financiële reserve

Aan deze tip heb je niet veel op het moment dat je het nodig hebt. Dit moet je vooral in het achterhoofd houden op het moment dat je in de mogelijkheid bent om die reserves wat te vergroten. Onzekerheid in je carrière is al stresserend genoeg zonder dat daar acute financiële problemen bij komen kijken. Probeer hier dus voldoende oog voor te hebben als je op lange termijn geen garanties hebt in je carrière. En eerlijk, wie heeft er nu echte garanties?

Lees ook: deze fout maken veel vrouwen in hun 20’er jaren en komt hen later duur te staan

Hoewel dit zeker niet voor iedereen in dezelfde mate haalbaar is, is het raadzaam om waar mogelijk wat geld aan de kant te zetten voor als je onverhoopt met een stuk minder moet rondkomen. Is je inkomen zeer onregelmatig (bijvoorbeeld omdat je als zelfstandige vooral in bepaalde seizoenen inkomen genereert), dan houd je hier best rekening mee. Deze tip mag dan misschien wat overbodig lijken, maar het is te belangrijk om het er niet over te hebben. Een financiële buffer geeft ademruimte en rust.

Lees ook: je uitgaven beheren, hoe doe je dat? + handige tool

Heb jij ervaring met onzekerheid in je carrière? En wat heeft jou toen geholpen om hiermee om te gaan? Laat het weten in een reactie!

Omgaan met onzekerheid in je carrière
Bron afbeelding: Pexels

You may also like

Lachende vrouw
De te aanwezige vrouw
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?
Grote bedragen
Check zeker deze 5 zaken voor je je belastingaangifte indient, en bespaar (veel) geld
Thuiswerken met baby
Thuiswerken met een baby: theorie versus praktijk
Sri Lanka
Vakantiebestemmingen waar ik mijn werkstress het makkelijkst liet wegspoelen

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.