22
mei
2017
Cadeau voor jezelf

Een cadeautje voor jezelf: waarom je eentje verdient met een grote mooie strik rond

Jij, beste lezer, bent waarschijnlijk iemand die hard werkt om je persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Je werkt voor een werkgever, je werkt voor jezelf, of je bent op zoek naar een job die goed bij je past. Wat doe je anders op een carrièreblog? De kans is dus groot dat je een inkomen verwerft, en plichtsgetrouw je uitgaven beheert.

De luxe van een perfect gepigmenteerd oogschaduwpallet

Enkele weken geleden was ik tijdens de pauze van een boekvoorstelling van Lien De Pau aan het praten met een vriendin. We hadden het over kostbare cadeautjes voor jezelf kopen. Ze vertelde me dat ze zo lang had verlangd om een Naked’ oogschaduwpalet van Urban Decay te kopen. En toen ze die eindelijk had, was ze volledig in de wolken. Ze behandelde dit pallet met de grootste zorg, en voelde telkens weer dat heerlijke gevoel van de eigenaar te zijn van één van de meest legendarische oogschaduwpaletten van de afgelopen jaren. Ik kon haar gevoel volledig begrijpen. Toen ik een paar jaar geleden in Helsinki was voor mijn werk, logeerde ik boven een department store die producten verkocht van Urban Decay. Op dat moment kon je de Naked palettes nog niet verkrijgen in België, en ik popelde om zo’n pallet aan te schaffen. Het was een weloverwogen beslissing. Het zou het duurste pallet zijn dat ik me tot dan toe had aangeschaft, en ik had uren research gedaan over welk pallet ik zou aanschaffen (Naked 1 of Naked 2?). Het gelukzalige gevoel van zo’n prachtige doos met perfect gepigmenteerde kleuren in mijn hand te hebben, kan je niet uitleggen aan mensen die helemaal niks met make-up hebben.

Lees ook: welke Naked Palette moet ik aanschaffen?

Een investering in jezelf

Eenzelfde ervaring had ik met het kopen van mijn trouwschoenen. Een jaar geleden werd ik de trotse eigenaar van het meest perfecte paar Jimmy Choo’s dat je je kan voorstellen. Wekenlang had ik lopen tobben of een paar Jimmy Choo’s de investering wel waard waren. Oké, het schijnt dat je op wolkjes loopt, en oké, als je ze niet voor je trouw koopt, wanneer dan wel? En ik droomde al van mijn zestien jaar om ooit dit iconische merk in mijn kast te hebben staan. Maar om nu zoveel geld uit te geven aan een paar schoenen? Ik praatte erover met Bram, en hij zei: “Haydée, je werkt hard voor je centjes, je hebt geen gat in je hand, en als er een bruid is die met Jimmy Choo’s mag schitteren, ben jij het wel. Waarom zou je het niet doen?” Woorden van wijsheid van mijn aanstaande echtgenoot. En zo geschiedde.

Lees ook: aan deze zaken spendeer ik met plezier mijn geld… en aan deze helemaal niet!

Of het nu om een oogschaduwpallet, een paar schoenen, of een elektrische wagen gaat: iedereen zou zichzelf eens een kostbaar cadeautje moeten geven. Je hoeft er echt niet voor failliet te gaan, je kan aan de hand van je eigen budget bepalen wat ‘duur’ is voor jou. Je buurmeisje mag dan wel een kast vol designerhandtassen hebben, als jij al jaren droomt van die ene tas, en je vindt dit best veel geld voor een handtas, dan is dit jouw kostbare cadeautje.

Jouw kostbare cadeautje

Je kostbare cadeau mag geen impulsaankoop zijn. Ik wil jullie niet aanzetten tot ongebreideld consumeren. Ik wil dat jullie bewust nadenken over iets waar je heel erg naar verlangt. De meeste mensen kopen alleen luxueuze of een tikkeltje decadente cadeaus voor anderen, en dan nog bij voorkeur tijdens de feestdagen. Waarom doe je dit? Omdat je de ander wilt tonen dat je om hem geeft, en omdat je het signaal wilt geven dat de ander kostbaar is, en het beste van het beste verdient. Akkoord, het beste in het leven is niet te koop, en dit artikel kan wat materialistisch overkomen. Maar dit is niet wat ik wil bereiken. Ik wil dat je jezelf de moeite waard vindt om een even kostbaar iets te geven. Een persoonlijk cadeau voor jezelf is een vorm van zelfacceptatie en zelfliefde, en dit is niet egoïstisch. Bovendien is het vast en zeker het gedroomde cadeau, want niemand kent je beter dan jijzelf. Je hebt vast wel iets in je hoofd, niet? Wat zou je heel graag hebben, maar koop je niet omdat het eigenlijk een beetje decadent vindt, of omdat het een beetje buiten het normale budget valt?

Nee, een nieuwe strijkplank omdat de oude kapot is, valt hier niet onder. Het mag geen noodzaak zijn. Het is net de bedoeling dat het een pure verwennerij is, dat je jezelf cadeau doet. Omdat je dit aan jezelf verschuldigd bent.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw kostbare cadeautje! Wat heb jij jezelf ooit cadeau gedaan, of wat zou je jezelf graag cadeau doen in de toekomst? Laat het weten in een reactie!

Cadeau voor jezelf
Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

De beste kraamcadeaus
Wat zijn goede kraamcadeaus?
Fotoalbum huwelijk
“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
Originele kerstcadeautjes voor mensen die alles al hebben
Duurzame relatiegeschenken
Duurzaam ondernemen: deze 4 relatiegeschenken zijn wél ecologisch verantwoord
Cadeau inspiratie zakenvrouw
Welk cadeau geven aan een zakenvrouw? 11 x inspiratie
jezelf mooi maken voor jezelf
Waarom “voor wie maak jij je mooi” een stompzinnige vraag is

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.