2
nov
2023
vinted ervaringen

Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen

Hoe kan je duurzaam omgaan met kledij en tegelijk voldoende variatie in je kleerkast krijgen?
Mijn antwoord is tweedehandskledij. Een substantieel deel van mijn kleerkast bestaat uit vondsten uit vintage winkels. Ik heb een prachtige zijden blouse met gouden stiksels, een uitbundige nineties vintage blouse, een wollen rok, een Burberry sjaal,… Allemaal het resultaat van het snuisteren door vintage kledijwinkeltjes. Vooral in het buitenland doe ik al eens een ontdekking.

Een andere manier om tweedehandsvondsten te scoren is het internet. Zelf gebruik ik al jaren de Vinted-app om kledij te kopen en te verkopen. Bekijk gerust eens mijn kleerkast.

Wat is een goede prijs voor je Vinted-kledij?

Af en toe ga ik eens kritisch door mijn kleerkast, en zet ik de kledij op Vinted die ik niet meer (voldoende) draag. Ik vraag altijd heel lage prijsjes voor mijn gedragen kledij. Er wordt wel eens geadviseerd om 30% van de originele verkoopprijs te vragen, maar dat doe ik nooit. Ten eerste vind ik Vinted een goede manier om mensen met weinig budget de kans te geven om iets te kopen zonder het gevoel liefdadigheid nodig te hebben. Ten tweede gebruik ik Vinted om plaats te maken in mijn kleerkast, en wil ik dat het snel schuift. Dat gaat gewoon makkelijker als je buitenkansjes online plaatst. Ik vraag doorgaans niet meer dan 10% van de originele waarde, en vaak nog een stuk minder.

Mijn ervaring is dat vooral merkkledij erg vlot verkoopt. Mijn Levi’s jeans verkocht ik voor €3. Een handtas van Guess voor €7. Als je graag een centje wilt overhouden aan Vinted prijs je best je stuks wat hoger, maar dan moet je ook bereid zijn om je kledij langer bij te houden en actiever met de applicatie bezig te zijn. Dat doe je door je stuks af en toe opnieuw te plaatsen, meer tijd te besteden aan goede foto’s, extra informatie te voorzien aan mensen die daarom vragen,…

Mijn tip: probeer niet rijk te worden met Vinted, maar geniet van het idee dat je iemand plezier doet met jouw kledij. Bovendien zorg je met deze ‘handel’ dat er minder grondstoffen nodig zijn voor het produceren van nieuwe kledij.

Wat gebeurt er met je geld?

De opbrengst van je kledij komt in je Vinted-portefeuille terecht. Je kan met die Vinted-portefeuille zelf tweedehandsaankopen doen, of het bedrag integraal laten uitbetalen op je bankrekening.

Leuk als verkoper: het bedrag dat je voor je kledij vraagt, is effectief het bedrag dat je ontvangt als je stuk verkocht wordt. De verzendingskosten zijn namelijk ten laste van de koper.

Waar moet je op letten als je kledij via Vinted verkoopt?

  • Zorg ervoor dat je jouw kledij bij voldoende daglicht fotografeert. Het oogt mooi als je de foto’s op een consistente manier maakt. Ik fotografeer mijn kledij bijvoorbeeld altijd aan een bijzondere kapstok, tegen dezelfde achtergrond.
  • Wees eerlijk over de staat van je kledij. Je kan op Vinted aanduiden dat een stuk nog nieuw is (met of zonder prijskaartje), dat het in heel goede staat is, of dat het al gebruikssporen heeft. Een stuk verkopen met een mankementje kan, maar wees hier zeer transparant in. Zet het nog eens nadrukkelijk in de beschrijving, en neem een detailfoto van het mankement. Zet je prijs nog wat lager dan je anders zou doen, en je kan met een gerust geweten je artikel aanbieden. Let op: ga geen vuile kledij verkopen. Op transpiratievlekken zit niemand te wachten. Maar ontbreekt er een sierknopje, of heeft je draagdoek ergens een kleine verkleuring? Dan kan je dit gerust nog te koop aanbieden, mits je hier volledig transparant over bent.
  • Je kan je verkoop verhogen door korting aan te bieden als iemand meerdere stuks uit jouw kleerkast koopt. De grootte van die zogenaamde bundelkorting kan je zelf bepalen. Zorg er wel voor dat je bij uitzonderlijk dure artikelen je bundelkorting uitzet. Zo vermijd je dat iemand twee babybody’s van €1 koopt, en 50% korting krijgt op je kinderwagen die je voor €200 verkoopt.
  • Zet je kleerkast in vakantiemodus als je op vakantie gaat of even geen zin hebt om pakketjes naar een verzendpunt te brengen. Als iemand iets koopt, en je verzend het niet, dan is dit om verschillende redenen nadelig. Het is ten eerste niet fijn voor de koper, want de bestelling waarop die zich verheugde wordt na een tijdje automatisch geannuleerd. Ten tweede is het ook voor jou nadelig, want bij een automatische annulatie krijg je een slechte beoordeling in de vorm van ‘1 ster’. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je een slaaf wordt van je Vinted-kleerkast, want je hebt ruim de tijd om een pakketje te verzenden.
  • Bekijk eens kritisch de verzendmogelijkheden die kopers bij jou kunnen kiezen. Als verkoper kan je in je instellingen zelf aanduiden via welke pakjesdiensten je verzendt. De meest populaire zijn Mondial Relay en Homerr. Deze pakjesdiensten zijn goedkoper dan de klassieke post, en daarom vaak gekozen. Op mijn profiel heb ik alle opties ‘aan’ staan, maar stel dat je ver weg van de bewoonde wereld woont, dan is het handig om geen pakjesdiensten toe te staan met verzendpunten die voor jou lastig te bereiken zijn.

Voordelen van Vinted voor kopers

Ik verkoop niet alleen via Vinted, ik doe geregeld ook zelf aankopen. Ik verkies fysieke tweedehandswinkels voor vintage vondsten als ik niet echt gericht op zoek ben. Maar als ik wel iets specifieks zoek, is Vinted zoveel handiger. Je kan namelijk heel gericht zoeken op categorie, merk, kleur, maat, en nog verschillende andere parameters. Zo had ik eens een wollen truitje dat gekrompen was in de was. Ik vond identiek hetzelfde op Vinted. En toen ik een zwangerschapsjas zocht, had ik een exemplaar voor €20 dat nauwelijks gedragen was.

Maar ook voor mijn zoontje zoek ik gericht op Vinted. Zo heb ik een aantal favoriete merkjes waarvan ik weet dat de kwaliteit goed blijft, en vind ik soms super leuke stuks voor een prikje.

De voordelen voor kopers zijn volgens mij de volgende:

  • Je kan heel gericht zoeken. Is je kind uit zijn lievelingsonesie gegroeid? De kans bestaat dat je dezelfde in een paar maten groter op Vinted vindt.
  • Het aanbod is gigantisch. Zeker voor kinderkledij mag je verwachten dat je je smaak vindt.
  • Kopen via Vinted is veilig. Je betaalt je item en de verzendkosten, en wacht tot het pakje arriveert. het geld komt eerst op een tussenrekening van Vinted te staan, en wordt pas naar verkoper overgemaakt als jij jouw pakje veilig en wel hebt afgehaald. Verstuurt de verkoper het pakje niet? Dan wordt de bestelling geannuleerd, en krijg jij jouw geld gewoon terug.
  • Je hebt weinig kans om louche verkopers te treffen. Vinted maakt gebruik van een beoordelingssysteem. Heeft iemand vooral 5 sterren gekregen? Dan wil dat zeggen dat veel mensen een goede ervaring hadden met deze verkoper, en kan je met een gerust hard je kledij bestellen. Wil je extra zeker zijn? Kijk dan of de laatste beoordeling recent is.
  • Er is een vertaalfunctie. De meeste kopers die geïnteresseerd zijn in mijn kledij komen uit België en Nederland. Maar ook veel Franse kopers slaan hun slag. In het Frans communiceren wil nu nog wel lukken, maar als een Portugese koper interesse toont, ben ik toch blij dat Vinted een vertaalfunctie heeft. Dat bespaart oeverloos heen-en-weer-geplak in Google Translate.

Nieuwsgierig geworden naar de stuks die momenteel te koop zijn via mijn Vinted-profiel? Snuister gerust eens rond in mijn kleerkast.

Gebruik jij Vinted? Wat zijn jouw ervaringen met deze app?

You may also like

Guilty pleasure: corporate fashion on Netflix
Mijn 3 favoriete Netflix-series met corporate fashion (guilty pleasure!)
Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen
Zilveren jurkje Femme Luxe
Dress like Kim Kardashian – Strakke jurken aan mini prijsjes
Grote bedragen
Check zeker deze 5 zaken voor je je belastingaangifte indient, en bespaar (veel) geld

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.