11
mei
2020
Grote bedragen

Check zeker deze 5 zaken voor je je belastingaangifte indient, en bespaar (veel) geld

Geld terugkrijgen via je belastingaangifte, of ten minste niet meer belasting betalen dan nodig: het vergt soms wat voorbereidings- en opzoekingswerk. Om jullie te helpen heb ik een aantal vaak gemaakte uitgaven opgesomd die ervoor kunnen zorgen dat je minder moet betalen, of meer geld terugkrijgt. Ik heb er ook telkens bijgeplaatst waar je dit moet invullen.

Opgelet: de belastingaangifte gaat altijd over het laatst afgelopen kalenderjaar. Denk dus terug aan de uitgaven die je vorig jaar hebt gemaakt.

Ik ga geen volledig overzicht geven van alle manieren waarop je geld kan terugvorderen via de belastingen, want dat zou ons te ver leiden. Iedere situatie is anders. Sommigen hebben een zelfstandige activiteit, sommigen betalen alimentatie, en anderen zijn misschien al gepensioneerd. Ik ga dus niet het volledige aanslagbiljet stapsgewijs overlopen.

Geld besparen met je belastingaangifte

Wat ik wél ga doen, is een aantal kostenposten aanstippen die veel mensen maken, en die vaak vergeten worden in de aangifte. Als je deze 5 zaken overloopt, kan je veel geld besparen.

Uitgave 1: dienstencheques

Wie gebruik maakt van huishoudhulp, en hiervoor dienstencheques kocht, kan dat bedrag ingeven in de belastingaangifte. Eén dienstencheque kost €9, maar je krijgt er telkens €1,80 op terug. Concreet wil dat zeggen dat je dus €7,20 per uur huishoudhulp betaalt. Als je het niet vergeet in te vullen op je belastingaangifte tenminste… Het maximumbedrag dat je kan registreren is €1400.

Dienstencheques registreer je in Vak X, deel I (Gewestelijk), rubriek C. Dit is code 3364.

Uitgave 2: pensioensparen

Wie aan pensioensparen doet, kan hiervoor ook een deel terugvorderen via de belastingen. Hoeveel je juist terugkrijgt, hangt af van het gespaarde bedrag. Spaarde je het maximumbedrag van €990, dan is je belastingvoordeel 30% of €297.

Pensioensparen registreer je in vak X, deel II (Federaal), rubriek E. Dit is code 1361.

Uitgave 3: kinderopvang

Als je een kindje naar de opvang brengt, kun je een deel van de opvangkosten recupereren via de belastingaangifte. Je mag €1,20 per opvangdag en per kind inbrengen. Je belastingvermindering bedraagt 45% van het ingebrachte bedrag.

Kinderopvang registreer je in vak X, deel II (Federaal), rubriek B. Dit is code 1384.

Uitgave 4: giften

Als je een gift doet van €40 of meer, kan je dit inbrengen in je belastingaangifte. De belastingvermindering bedraagt 45% van het gestorte bedrag. Opgelet: je kan alleen giften inbrengen aan erkende instellingen. Zij bezorgen je hiervoor een attest. Alle erkende instellingen vind je hier terug.

Giften registreer je in vak X, deel II (Federaal), rubriek A. Dit is code 1394.

Uitgave 5: lening voor een eigen woning

De interesten en kapitaalaflossingen voor hypothecaire leningen (of kortweg: de lening voor je eigen woning) kan een zeer belangrijk vak zijn om in te vullen. Vaak is dit automatisch al ingevuld doordat de bank deze gegevens doorgeeft. Hoeveel je terugkrijgt, hangt sterk af van het moment waarop je een lening hebt afgesloten, en van je bruto inkomen. Sommige mensen hebben nog recht op een woonbonus (indien de lening werd afgesloten voor januari 2017).

Omdat het al dan niet krijgen van een woonbonus afhangt van het tijdstip waarop je een lening hebt afgesloten, is het invullen van deze rubriek niet voor iedereen gelijk. Ik vond een handig overzichtje, waarop je je eigen situatie kunt zoeken (tot 2017), en je de juiste bijhorende codes kan terugvinden: overzicht lening invullen op je belastingaangifte.

De lening registreer je in vak IX. De code hangt af van jouw specifieke situatie.

Extra tip

Als je online je belastingaangifte invult, simuleer dan eens via de knop ‘Berekenen van de belastingen’ (in het blauw, boven de hoofdingen) hoeveel je moet betalen of terugkrijgt. Soms kan je net meer moeten betalen door het ingeven van optionele kostenposten. In dat geval is het natuurlijk beter om de betreffende optionele kostenpost gewoon leeg te laten.

Weet jij nog een interessante kostenpost waar mensen vaak niet aan denken? Laat het dan weten in een reactie!

Geld besparen met je belastingaangifte

Photo by overzicht lening invullen op je belastingaangifte on overzicht lening invullen op je belastingaangifte

You may also like

vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Kunst Ilja Vanhoutte
5 kleine ingrepen die het interieur van je woning een grote upgrade geven
Omgaan met onzekerheid in je carrière
Omgaan met onzekerheid in je carrière | Hoe doe je dat?
Lachend koppel
Bespaar nooit op deze 4 zaken voor je trouwfeest | Dit vertellen de trouwwebsites je niet
waaraan geld uitgeven
Aan deze dingen spendeer ik met plezier mijn geld… en aan deze helemaal niet!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.