16
jun
2017
Nokia c1 Geen Smartphone

Waarom ik nog steeds mijn oude Nokia-telefoon gebruik – een leven zonder smartphone

Mijn Nokia c1: het fossiel

Zes jaar geleden kocht ik een Nokia c1. Dit was toen al lang geen blits nieuw model meer, want de meeste mensen hadden al een smartphone. Ik besloot bewust om terug te grijpen naar een eenvoudig model, want deze Nokia had zelfs minder functionaliteiten dan mijn vorig exemplaar. Mijn Nokia c1 en ik maakten samen al veel mee. Hij draagt dan ook de littekens van een echte oud-strijder. De talloze keren dat hij van de trap gestuiterd is en alle losse onderdelen in het rond vlogen, waren nooit aanleiding om mij in de steek te laten. Trouw startte hij steeds opnieuw op. Ondertussen is het plastiek tussen de toetsen losgekomen, en zijn niet alle letters even scherp af te lezen. Maar hij dient me nog steeds zonder mopperen.

Mijn online leven: geen fossiel

Waarom zou iemand in hemelsnaam zo halsstarrig blijven vasthouden aan gedateerde technologie? Ik ben geen fossiel, en ben volop actief op verschillende social media. Het bewijs kan je zien op het Facebook-, Instagram-, en Pinterest-account van Work in Heels. Ik houd me overigens niet ver van elke vorm van technologie. Ik heb een iPad waar ik alles mee kan doen wat ik wil, en breng heel veel tijd door voor het scherm van mijn laptop. Te veel tijd. En daar gaat het hem nu net om.

De aantrekkingskracht van een beeldscherm

Voor mijn job ben ik heel vaak aan het werk met mijn laptop. Ik zit dus al vaak voor een beeldscherm. Daarnaast houd ik ook van sociale media, en ik bekijk dit meer dan me lief is. Soms betrap ik mezelf er zelfs op dat ik doelloos op social media rondhang als ik me eventjes verveel of als ik geen zin heb om aan een taak te beginnen. Mijn conclusie was dat ik al genoeg ‘online’ actief ben. Wanneer ik niet aan het werk ben, en wanneer ik niet bewust met social media bezig ben, kies ik ervoor om ‘offline’ te zijn. Moest ik dan een smartphone binnen handbereik hebben, is de verleiding toch groot om mijn aandacht hierop te richten. En dat wil ik niet.

Als ik op straat loop, op de trein wacht, of van een koffie geniet, wil ik actief aanwezig zijn in mijn omgeving. Dingen in me opnemen, dagdromen, ideeën vormgeven… Dit is enorm waardevol voor mij. Mijn beste ideeën krijg ik als ik zogenaamd doelloos ergens sta te wachten, of zonder afleiding op weg ben. Daarnaast geniet ik ook veel meer van mijn uitjes, de mensen rondom mij en mijn omgeving als ik niet in beslag genomen word door andere dingen. Die smartphone zou een te grote aantrekkingskracht op mij uitoefenen, en dat zou jammer zijn.

De voordelen van een oude gsm

Geen smartphone hebben betekent niet alleen dat je geen compulsieve neiging hebt om je social media te checken, het heeft ook nog tal van andere voordelen. Ik heb bijvoorbeeld geen last van WhatsApp-groepjes. De laatste maanden hoor ik veel mensen klagen over deze groepjes. WhatsApp zou onnoemelijk veel aandacht vragen, en de meldingen komen voortdurend binnen. Vaak zijn het dan nog conversaties die je niet eens wilt volgen. Daar heb ik geen last van, met mijn Nokia c1. Daarnaast gaat mijn trouwe metgezel gemakkelijk twee weken mee zonder dat ik de batterij moet opladen. Geen batterij meer tijdens dat ene cruciale telefoontje? Het zal mij niet snel overkomen. En zoals ik al zei: deze telefoon is niet kapot te krijgen. De frustratie van een gebarsten scherm ken ik niet, en ik trek geen grimas als de telefoon toevallig uit mijn handen glipt.

Lees ook: aan deze zaken spendeer ik met plezier mijn geld… en aan deze helemaal niet!

Nokia c1 Geen Smartphone

Mijn oude trouwe Nokia c1

Wat ik soms mis

Zijn er dan niks dan voordelen aan het hebben van een oude gsm? Soms vind ik het wel jammer dat ik niet altijd een camera bij me heb. Ik heb dan wel mijn iPad en mijn fototoestel, maar die heb ik niet altijd bij me. Aan de andere kant is het ook wel fijn dat je echt volledig op kan gaan in de ervaring, zonder je te moeten concentreren op een foto of filmpje. Op een feestje film ik niet, ik dans. Een ander nadeel is dat je niet altijd je persoonlijke gps bij je hebt. Ik geef toe, google maps is bijzonder handig. Wat ik doe om dit te compenseren, is op voorhand uitzoeken waar ik moet zijn. Meestal leer ik de kaart uit het hoofd, en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat ik me vrij goed in een stad kan oriënteren. En o ja, nog een nadeel: sommige smartphone-hoesjes zien er enig uit. Die heb ik dus niet. Maar mijn schoenen mogen er ook best wezen.

Wou jij soms dat je een oude telefoon had? Of zou je niet meer zonder je smartphone kunnen? Of heb je net als mij nog een oude Nokia? Laat het weten in een reactie!

You may also like

Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Huisje in Toscane
Zo ontsnap je aan de hectiek van alledag: een verblijf middenin de natuur
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
visitekaartje in online tijden
Waarom nog visitekaartjes gebruiken in online tijden?
Purpuz planner roze
Het geheime wapen voor het succesvol afronden van grote projecten | Mijn ervaring met de Purpuz Planner

9 Responses

 1. C

  Ik heb een “John’s Phone.
  Dat is een telefoon die enkele jaren geleden werd ontworpen als anti-smartphone.

  Het geheugen is een telefoonboekje op de achterzijde met een kleine ballpoint erbij.
  Je kunt er geen sms mee sturen of ontvangen en hij slaat niets op dan hooguit de laatste 10 gebruikte in/uit nrs. Geen namen dus. Geen enkele andere funktie dan opbellen (als je het nr weet) of gebeld worden.
  De Data “bundel” in mijn abonnement blijft dus ongebruikt..
  Er zijn dus geen “apps” e.d. en ook geen internet of wifi of Bluetooth.
  Ik ben zakenman en doe voor een berg geld zaken de afgelopen jaren zaken en heb geen behoefte aan een sterker persoonlijk communicatiemiddel dan deze John’s phone.
  Op deze manier trap ik ook niet in de val van de impulsieve antwoorden en mailberichten zonder structuur. en blijf ik verschoond van alle zwets berichten van weet ik wie allemaal.

  De medewerkers hebben iPhone 10 en een Apple watch en vliegen business class en first class.
  De baas zit achter in de bak met z’n John’s-phone……en blijft de baas en bedenkt en betaalt alles….:::)))

  1. Haydée

   Haha, zalig! Ik heb het net eens opgezocht, en het ziet er echt een anti-smartphone uit. 😀 Nog veel succes met de zaken!

 2. Jdevries

  Ik zit ook weer te denken om mijn GSM weer te pakken. Het nog een oude nokia c1 .
  Maar op een of andere manier stel ik het steeds nog uit.

  Mijn smartphone neemt inderdaad veel tijd van me.
  Ik mag graag dingen uitproberen.
  En even later alles weer veranderen ik blijf steeds bezig.

  Een GSM zou wel eens een oplossing zijn die zijn zo als ze zijn.

  1. Haydée

   Een oude gsm met minder functionaliteiten kan je de rust teruggeven, en je weer onafhankelijk maken van je telefoon. Veel succes met je beslissingsproces!

 3. Ik vind het knap haha.
  Ik kan niet zonder mijn smartphone, oké dat is wel wat overdreven.
  Het nadeel is idd dat hij snel leeg is en hij deze valt is ie ook gelijk stuk….
  Dat heb je bij jouw telefoon niet.

 4. Die what’s app groepjes zijn inderdaad heel tijdrovend. Er wordt voor elke gelegenheid wel eentje aangemaakt. En inderdaad met IPad en laptop ben je ook mee met sociaal media maar mojn Iphone camera kan ik gewoon niet missen. En dat zal vast ook relatief zijn, want mijn kinderen hebben soms vaak genoeg van mijn fotoshoots ?

  1. Haydée

   Die camera is ook mijn grootste ‘gemis’ denk ik. Haha, later zullen je kinderen misschien nog blij zijn dat er zoveel van hun jeugd is gedocumenteerd. 🙂

 5. sophie

  Work in heels! Begrijp het, mama moet als verpleegster standby zijn en heeft als tweede GSM ook een oude Nokia! Toch dat deze weer op de markt zijn ook!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.