22
okt
2018
Lachend koppel

Bespaar nooit op deze 4 zaken voor je trouwfeest | Dit vertellen de trouwwebsites je niet

Verschillende trouwwebsites geven advies bij het plannen van je huwelijksfeest, en veel aandacht wordt hier besteed aan het budget (en dan vooral hoe je je daaraan kunt houden). Er staan heel wat nuttige tips tussen, maar soms wordt ook een kostenpost gesuggereerd waar ik niet op zou besparen. In dit artikel deel ik graag enkele inzichten.

Lees ook: zo bepaal je wat jouw juiste huwelijkscontract is

Pasgetrouwd koppel

1. De bruidsjurk

Waarom niet besparen?

De bruidsjurk is een controversieel item, want ik weet dat heel veel trouwwebsites juist zeggen dat je hier gerust op kunt besparen. En dat zal ik zelfs niet volledig tegenspreken. Er zijn verschillende manieren om op een jurk te besparen. En er zijn ook verschillende redenen om hier op te besparen. Maar bovenal is er een vreselijk slechte reden om op een bruidsjurk te besparen. De slechtste reden om op een trouwjurk te besparen is “je draagt hem maar één keer, dat is zonde van het geld.”

Je draagt hem maar één keer, dat is zonde van het geld.

En dat wil ik tegenspreken. Niet dat je hem maar één keer draagt, dat klopt wel. De misvatting zit hem in het feit dat het aantal gedragen uren niet in verhouding staat tot de impact. Als er één kledingstuk is dat je je hele leven zal bijblijven, is het je trouwjurk. Hoe de stof viel, hoe je je voelde, hoe je partner naar je keek toen hij of zij je voor het eerst zag, hoe je jurk met je meebewoog tijdens het dansen,… Je trouwjurk is dan wel niet het belangrijkste aan je trouwdag, je zal wel aan alle kostbare herinneringen terugdenken met het beeld van jezelf in die jurk. Je zal de jurk dan misschien wel maar één dag dragen, maar je zal ontelbare dagen terugdenken aan die momenten. Je trouwdag is echt niet gedaan nadat de laatste noten op de dansvloer uitgestorven zijn. Het is een dag waaraan je hopelijk je hele leven met warmte en liefde zal terugdenken. In dat opzicht is je trouwjurk één van de kledingstukken die je het ‘langst’ zal dragen.

Bruidskoppel

De voorpret van de trouwjurk

Een bruidsjurk kopen is een evenement op zich, en maakt deel uit van de voorpret. Net zoals je trouwdag niet afgelopen is na dag in kwestie, beginnen de mooie herinneringen ook al van ver voor die ene bijzondere dag. De voorpret van het uitzoeken van een trouwjurk maakt integraal deel uit van de feestelijkheden. Het uitzoeken van mijn eigen trouwjurk en het uitzoeken van de trouwjurk van een hartsvriendin zijn momenten die ik nooit zal vergeten. Het is in niets te vergelijken met een gewoon dagje shoppen. Jezelf of iemand anders in al die mooie creaties zien is een unieke belevenis. Dit doe je normaal gezien maar een enkele keer in een mensenleven, tenzij je een celebrity bent die wekelijks op de rode loper staat. Hilariteit en bewonderende blikken bij jezelf en bij je entourage zijn verzekerd op die bijzondere shopsessie!

Toch besparen op je trouwjurk?

Er zijn natuurlijk wel goede redenen om te besparen op je trouwjurk, en dan zijn er verschillende interessante opties voorhanden.

Redenen om op een jurk te besparen

  • Je vindt een bruidsjurk niet belangrijk
  • Je kan het geld niet missen
  • Je vindt het niet belangrijk om de jurk achteraf te houden

Manieren om op een jurk te besparen

  • Koop een tweedehands jurk
  • Huur een jurk
  • Ga naar een bruidsjurken outlet
  • Koop een jurk buiten het trouwjurkengamma (bijv. avondjurk)
  • Koop een nieuwe bruidsjurk en verkoop hem achteraf

Bruidswinkel

Afhankelijk van de reden waarom je wilt besparen op een jurk, is de ene optie interessanter dan de andere. Als je een bruidsjurk niet belangrijk vindt kan het een goed idee zijn om buiten de klassieke paden te kijken. Als je wel een klassiek wit trouwkleed wilt, maar het geld niet kan missen, kan je ervoor opteren om een jurk te huren, naar een outlet te gaan, of een tweedehandsjurk aan te schaffen. De mogelijkheden zijn dan kleiner, maar ze zijn er wel. Wil je graag een nieuwe trouwjurk kopen bij een bruidsboetiek, maar toch geld besparen, dan kan je ook achteraf de jurk verkopen. Wil je geen traditioneel trouwkleed, dan kan je eventueel naar avond- of cocktailjurken zoeken, die meestal een stuk voordeliger uitvallen.

Bruid

Bestel je trouwjurk niet online

Ik raad je in elk geval af om op dubieuze websites een trouwjurk te bestellen. Een bruidsjurk van €100 op AliExpress lijkt misschien een koopje, maar blijkt het achteraf allerminst te zijn. Weet dat de foto’s die ze gebruiken op zulke websites foto’s zijn van de catalogus van het officiële bruidslabel, en dat ze de jurk vervolgens namaken. Niet alleen is dit creatieve diefstal, je weet ook niet in welke omstandigheden de jurk gemaakt wordt. Het idee dat je jurk misschien tot stand is gekomen door kinderarbeid, is niet het meest romantische plaatje om je mooie dag mee in te zetten. Het is ook belangrijk om te beseffen dat de jurk van goedkope en minderwaardige materialen zal gemaakt zijn. Die mooie handgemaakte kanten jurk op de foto zal in werkelijkheid een polyester exemplaar worden. Zijn er Swarovski-kristallen aan de jurk genaaid? Bereid je voor op plastiek parels die er met lijm aangeplakt zijn, en die er op le moment suprême gewoon kunnen afvallen. Waar je in een bruidsboetiek een jurk bestelt die mooi en soepel valt, en volledig naar je lichaam wordt aangepast, kan je dit niet verwachten van een jurk die je via een namaakwebsite bestelt. Het internet staat vol van horrorverhalen over jurken die toch niet aan de verwachting voldeden nadat ze thuis werden afgeleverd. Hier vind je foto’s van teleurgestelde bruiden en hun jurk. Misschien loopt het geen zo’n vaart bij jouw bestelling, maar het risico is altijd aanwezig.

Een bruidsjurk komt niet zomaar aan zijn kostprijs. Daar zijn heel goede redenen voor. Wees dit in elk geval indachtig als je een goedkope online jurk wilt scoren.

Zoek je nog prachtige bruisschoenen? Neem dan zeker een kijkje op de webshop met bruidsschoenen van Trouwschoendames. Je vindt er een prachtige collectie trouwschoenen die je ook nog na de grote dag kunt dragen.

2. De DJ

Waarom niet besparen?

Het internet en bruidsmagazines staan vol met goedkope alternatieven voor een DJ. Maak zelf een playlist, laat je experimentele neefje los met zijn mixapparatuur, laat mensen hun eigen verzoeknummertjes doorgeven en op een USB-stick afgeven,… Het zijn vooral recepten voor een catastrofale avond waarbij niemand op de dansvloer staat, er ongemakkelijke overgangen zijn in stijl en tempo, en waarbij er maar moeilijk ingespeeld wordt op de sfeer van het moment.

Honderden euro’s neertellen voor een DJ mag op dat moment wel een grote investering lijken, het valt in het niets als je een memorabele avond hebt waarbij er een feestje wordt gebouwd op de dansvloer waar mensen het er jaren later nog over hebben. Ik zou dus sterk afraden om te besparen op je DJ. Het bepaalt of je feest ‘op zijn gat valt’ na het dessert, of dat het startschot gegeven wordt voor een heerlijke avond waarbij jong en oud zich verliest in de feestelijkheden.

Doe in ieder geval onderzoek naar de DJ die je wilt inhuren. De beste referentie die je kan krijgen is een ander feest waar er een goede sfeer was en niemand van de dansvloer af geraakte. Kijk ook eens naar de website van de DJ in kwestie. Dit kan ook veel prijsgeven. Kijk naar de visie van de persoon, en kijk of er foto’s te vinden zijn. Zie je een persoon met een clownspruik in de micro staan praten? Dan moeten je alarmbellen afgaan. Je wilt niet met een ‘grappige’ DJ opgescheept zitten, die zichzelf zo hilarisch vindt dat er nauwelijks nog aan goede muziek gedacht wordt. Wil je een stand-up comedian op je trouw, dan kan je die nog altijd rechtstreeks inhuren. Daar heb je echt geen DJ voor nodig! Ook evenementen en feesten waar de DJ al gedraaid heeft zijn een goede indicatie van de stijl en aanpak van de DJ. Iemand die alleen op seniorennamiddagen in het rusthuis draait, zal misschien niet aan de verwachtingen van jullie technofeestje kunnen voldoen.

Dansend koppel

Denk dus goed na over je eigen verwachtingen, en het soort DJ dat daar het best bij aansluit. Een gesprek met de DJ in kwestie kan ook veel ophelderen. En geloof me, een goede DJ is elke euro meer dan waard!

Toch besparen op de DJ?

Is het budget toch te krap, dan kan je overwegen om de DJ maar voor een beperkte tijd te boeken. Misschien is het niet nodig dat hij of zij al aanwezig is tijdens de ceremonie, receptie en het avondfeest om de achtergrondmuziek in goede banen te leiden. Dan kan je eventueel overleggen om maar vanaf een bepaald uur te komen draaien. Houd er wel rekening mee dat een DJ zich moet verplaatsen naar jullie feest, en dat je niet kan verwachten dat hij of zij voor drie uurtjes naar de andere kant van het land rijdt.

Je kan er ook voor kiezen om de dansvloer ‘sober’ te houden. Wat lichteffecten zijn natuurlijk wel leuk op de dansvloer, maar een volledig pakket met opstijgende ‘mist’, een lasershow en confettibom is misschien wat overbodig. Bepaal je prioriteiten, en zorg dat de zaken waarvoor je wel kiest goed zijn.

Trouwfeest

3. De fotograaf

Waarom niet besparen?

Er is een periode geweest waarin iedereen met een dure fotocamera zichzelf als een fotograaf beschouwde. Het lijkt verleidelijk om zo iemand te vragen om foto’s te nemen van je bruiloft, om zo heel wat geld te kunnen uitsparen. Een fotograaf is namelijk een serieuze kostenpost. Toch is het een van de slechtste beslissingen die je kunt maken. Sommige trouwwebsites raden aan om wegwerpcamera’s op tafel te leggen voor de gasten, of om gasten te vragen hun foto’s te delen onder een bepaalde hashtag. Dit kunnen leuke extraatjes zijn, want gasten zien leuke momenten die anders aan de aandacht ontsnappen. Maar zie het zeker niet als de basis voor jullie fotoreportage! Ook het zusje van je getuige dat graag foto’s maakt en een mooie Instagramwall heeft, vraag je beter niet als je huwelijksfotograaf. Je weet namelijk niet hoe bedreven iemand is in het vastleggen van een speciale gebeurtenis zoals een huwelijk. Bewogen foto’s, foto’s met vreemde schaduwen, tante Lola haar elleboog die net voor het gezicht van het bruidskindje zit,… Wil je echt de tastbare herinneringen aan die bijzondere dag aan het toeval overlaten?

Bruidsfotografie

Kies voor een fotograaf die ervaring heeft met het fotograferen van huwelijken. Een huwelijk is echt iets anders dan een doorsnee evenement, en een ervaren huwelijksfotograaf kan inspelen op onverwachte momenten, en weet dat er bepaalde zaken zijn die zeker niet mogen ontbreken op de foto. De details in het bruidsboeket, de manier waarop je aanstaande naar je kijkt als hij je voor het eerst ziet, je vader die een traantje wegpinkt bij de huwelijksceremonie,…

Trouwceremonie

Toch besparen op de fotograaf?

In plaats van de professional aan de kant te schuiven, kan je ook kiezen om de fotograaf slechts voor beperkte tijd in te huren. Kies welke momenten jij het belangrijkst vindt, en vraag voor die periode een fotograaf. Een tip: kies niet voor de receptie of het diner, want etende en pratende mensen zijn niet zo boeiend of aangenaam om naar te kijken op de foto.

Je kan er ook voor kiezen om extra’s te schrappen. Sommige fotografen bieden een totaalpakket aan van fotoreportage, afdrukken en fotoboeken. Kies dan alleen voor de digitale foto’s, en regel zelf het eventuele drukwerk.

4. Drank

Waarom niet besparen?

Drank kost geld, en hoe meer mensen je uitnodigt, hoe hoger deze kosten oplopen. In tegenstelling tot eten, kan je op voorhand niet altijd goed inschatten hoeveel er gedronken zal worden. Verschillende koppels hebben dan ook schrik om meer geld uit te geven dan voorzien aan deze kostenpost. Een paniekmaatregel die ik zeker zou afraden is het hanteren van drankbonnetjes. Drankbonnetjes zijn leuk op een fuif of op een ander feestje waarop je niet wilt dat de drankkosten de pan uitswingen. Maar ze horen niet thuis op een trouw. Je gasten zullen zich niet meer herinneren hoe de bloemstukken eruit zagen op je trouw, maar ze zullen wel altijd weten dat het ‘dat feest was met de drankbonnetjes.’

Koppel met drank

Je kan gerust de kosten dekken door te kiezen voor minder dure drank (mensen kennen echt het verschil niet tussen een peperdure champagne en een kwalitatieve maar voordeligere cava). Maar bespaar niet op de hoeveelheid drank die je voorziet voor de gasten. Veel cateraars en feestzalen voorzien een forfaitair drankbedrag per gast. Dit is veelal de beste optie om zonder zorgen (en zonder drankjes tellen) te genieten van je feest. Op deze manier kom je op het einde van de rit ook niet voor onaangename verrassingen te staan.

Toch besparen op de drank?

Zoals reeds gezegd, kan je kiezen voor budgetvriendelijke drank. Niemand verwacht dat je cocktails en zware bieren serveert tijdens het dansfeest. Bekijk wat er inbegrepen is in een eventueel forfait, en ga dan na of het echt nodig is om hier nog meer keuze aan toe te voegen. Als mensen water, frisdrank, bier, wijn en cava hebben tijdens het dansfeest, zal je zeker niemand horen klagen.

Drank op trouwfeest

Eén van de meest effectieve manieren om geld te besparen op je drankkosten (en bij uitbreiding op bijna je volledige trouwfeest) is om gewoon minder mensen uit te nodigen. Nodig liever twintig mensen minder uit, dan een groter feest te geven waarbij je de gasten zelf laat betalen voor hun drank. Een alternatieve manier om toch te besparen op de drank is door na te vragen of het toegestaan is om eigen flessen mee te brengen naar de feestlocatie, mits je ‘kurkrecht’ betaalt. Je betaalt dan een toeslag per fles die je zelf meebrengt. Let in dit geval wel op dat je zeker genoeg drank voorziet, want een feest waarbij de gasten droog staan loopt snel op zijn einde.

Op wat zou jij zeker nooit besparen bij het organiseren van je trouwfeest?

Besparen op trouwfeest

Bron afbeeldingen: Unsplash, Pixabay en Pexels

You may also like

vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Grote bedragen
Check zeker deze 5 zaken voor je je belastingaangifte indient, en bespaar (veel) geld
Beige Suède Steve Madden
Ik maakte een webshop: speciale trouwschoenen die je ook na je huwelijk nog kan dragen
collega's uitnodigen op trouw
Collega’s uitnodigen op trouw of niet?
Kunst Ilja Vanhoutte
5 kleine ingrepen die het interieur van je woning een grote upgrade geven
waaraan geld uitgeven
Aan deze dingen spendeer ik met plezier mijn geld… en aan deze helemaal niet!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.