12
jun
2017
Thuiskantoor

Mijn gedroomde kantoorinrichting bij thuiswerk: dromen met onpraktische kanten

We zijn het er allemaal over eens dat een aangename omgeving bijdraagt tot productiviteit en welzijn op het werk. Meer en meer werkgevers besteden daarom aandacht aan de ergonomie en inrichting van de werkplaats. Maar ook een substantieel aantal mensen werkt geregeld van thuis uit. Dus ook daar zouden we de ideale werkomgeving moeten kunnen creëren.

Thuis heb ik geen echte werkkamer. Als ik thuis werk, zit ik noodgedwongen aan de tafel in de woonkamer. Momenteel heb ik geen plaats om een eigen werkruimte in te richten. Al hoop ik dit in de toekomst wel te hebben. Het lijkt me handig om een kamer te hebben waarin je je volop kan concentreren, en je ook het werk kan achterlaten. Dit bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk. Als ik thuis werk is er geen fysiek verschil tussen mijn werkplaats en mijn woonplaats. Hoewel ik het momenteel prima red, fantaseer ik toch graag over de ideale thuiswerkomgeving.Omdat ik graag droom over hoe ik mijn huis zou inrichten als ik alle ruimte had, heb ik ook een Pinterest-bord aangemaakt voor mijn ideale thuiskantoor. Hieronder zie je een kleine collage van inrichtingen die ik mooi vind.

Thuiskantoor

Heb je niet alle ruimte, maar wil je thuis toch graag een eigen werkplaats inrichten? Dan vind je op Work in Heels ook 8 tips om een kleine werkplaats groter te laten ogen.

Kenmerken van mijn gedroomde kantoorinrichting:

Er is veel groen

Het valt mij op dat veel foto’s een groene omkadering hebben. Ik vind het fijn om in een kamer te werken waar er kamerplanten aanwezig zijn. Verschillende studies tonen aan dat de aanwezigheid van kamerplanten tal van gezondheidsvoordelen heeft, maar ook de concentratie en productiviteit kan bevorderen. Let wel, deze studie zegt dat de productiviteit niet werkelijk stijgt (hij daalt zelf), maar dat de mensen eerder de indruk hadden dat die steeg. Hoe dan ook, een groene werkomgeving heeft een positief effect op het gemoed van de werknemers.

De realiteit is dat mijn werkomgeving wel wat groener zou kunnen zijn. Dankzij een collega is mijn bureau op het werk voorzien van een aantal mooie kamerplanten, maar thuis is dit lange tijd niet zo geweest. Ik ben erin geslaagd om vetplanten tot twee maal toe te laten sterven (één maal te veel water, de andere keer te weinig), en nu zijn de plantjes vervangen door plastieken exemplaren. Gelukkig zijn mijn groene vingers sindsdien wat in de positieve richting geëvolueerd, en houd ik (samen met mijn man) al een paar jaar succesvol een aantal kamerplanten in leven. Mijn nieuwste trots is een koffieplantje waarop je vier keer per dag water moet verstuiven. Na twee jaar zouden er koffiebonen aan moeten komen. De teller staat nu op een half jaar…

In mijn volgende huis zou ik heel graag wat meer groen in de directe nabijheid van mijn thuiswerkomgeving hebben. Dit is dus alvast één element op mijn checklist.

Er is veel licht

In een donkere ruimte kan ik niet lang gelukkig leven. Ik ben iemand die heel veel licht nodig heeft, en mijn bureau graag in de nabijheid van een groot raam heb. Vooral in de winter heb ik nood aan voldoende natuurlijk licht, omdat het aantal uren licht en de lichtintensiteit buiten dan minder is. Op de meeste foto’s zijn de werkplaatsen voorzien van veel licht, wat in de hand gewerkt wordt door de witte omgeving. Witte muren, een witte vloer,… het kaatst veel licht terug. De hoeveelheid licht is een element waar ik absoluut rekening mee wil houden.

In mijn appartement is er voldoende licht aanwezig, omdat er grote ramen in de woonkamer zijn. En aangezien ik gewoon in de woonkamer werk als ik thuis aan het werk ben, ben ik best gelukkig met mijn thuiswerkplaats op dat vlak.

Er zijn boeken of kunst aanwezig

De extreem minimalistische werkplaats is niet voor mij weggelegd. Het hoeft niet rommelig te zijn, maar ik houd wel van een stukje persoonlijkheid in mijn werkplaats. Boeken (zelfs als die niet direct relevant zijn voor het werk) vormen meteen een aangenaam persoonlijk element. Als kind las ik enorm graag boeken, en de bibliotheek was één van mijn favoriete plaatsen. De aanblik van boeken maakt dus positieve emoties bij mij los. Als er geen plaats is voor boeken, kan kunst aan de muur ook een persoonlijke toets aan je werkplaats geven. Of het kan beiden. De essentie is dat je jezelf thuis voelt op de werkplaats door mooie en persoonlijke elementen toe te voegen.

Hoewel ik heel graag een kleine bibliotheek zou hebben in mijn huis, zijn de meeste boeken veilig weggestopt in kasten. De boeken die ik wel zichtbaar bewaar, zijn enorme stofvangers. Echt praktisch is dit dus niet. Kunst zou ik ook graag een plaats geven, alleen hebben we de plaats hard nodig voor praktische dingen als bergruimte. En het geheel mag ook niet te druk worden. Dit is dus een element dat ik wil inbrengen in een ruimere leefomgeving.

De onpraktische kant van mijn gedroomde kantoorinrichting

Er zijn geen handige schrijfborden aanwezig

Sinds ik een whiteboard heb op mijn werk, doe ik niet anders dan er gebruik van maken. Ik hang er een planning op, maak to do-lists, zet redeneringen grafisch uit voor mezelf en collega’s, en zet er soms eens een grappige uitspraak op die me toepasselijk lijkt voor de fase waarin mijn doctoraat zich bevindt. Vreemd genoeg zie ik op geen enkele van de Pinterest-kantoren zo’n handig bord. Zelfs een prikbord is niet te bespeuren. Grappig als je weet dat Pinterest eigenlijk zelf een online prikbord is. Is het niet mooi genoeg misschien? Mijn volgende thuiskantoor zal misschien Pinterest niet halen, maar ik wil absoluut de plaats hebben om mijn ideeën uit te zetten.

Momenteel heb ik thuis geen handige visuele plaats om ideeën op te noteren. Dit vind ik ook niet zo erg, want ik ben veel vaker op mijn kantoor, waar ik naar hartenlust kan gebruik maken van mijn whiteboard.

De stoelen zijn niet ergonomisch

Hoe is het mogelijk dat mensen daar kunnen werken zonder schouder- en rugklachten te krijgen? De stoelen zijn heel mooi, maar ik vind het moeilijk te geloven dat er daadwerkelijk veel uren achter die bureaus doorgebracht worden. Een schapenvelletje op een kruk, dit kan je toch niet serieus menen? Ik hoop een mooie en ergonomische stoel te vinden voor mijn volgende thuiswerkplaats. Heeft er iemand een mooi voorbeeld?

Thuis werk ik momenteel op een gewone stoel aan de eettafel, wat ook verre van optimaal is. Ik verander wel vaak van houding, en ga soms ook ergens anders in huis zitten. Maar een echte bureaustoel is natuurlijk een must als je een verantwoorde zithouding wilt aannemen. Gelukkig heb ik een prima exemplaar op het werk.

Er is weinig opbergplaats

Oké, we leven in het digitale tijdperk, maar om nu helemaal zonder schriftjes en mappen te werken gaat wel wat ver. Waar laten al die Pinterest-mensen hun spullen? Onder hun schapenvel? Een degelijke kast is volgens mij wel nodig, of toch op zijn minst wat bureauladen. Om nog maar te zwijgen van een prullenmand. Waar laat je anders al die snoeppapiertjes?

Thuis heb ik momenteel niet veel opbergplaats nodig. Alles wat ik voor een dag thuiswerk nodig heb, gaat in mijn tas. En op mijn bureau heb ik opbergplaats genoeg. Maar misschien ga ik later toch wat opbergplaats nodig hebben. Ook een punt om in rekening te brengen dus.

Wat is jouw gedroomde kantoorinrichting bij thuiswerk? Heb je ook een aantal wensen, of werk je al in een ideale setting? Laat het weten in een reactie!

You may also like

De beste kraamcadeaus
Wat zijn goede kraamcadeaus?
Guilty pleasure: corporate fashion on Netflix
Mijn 3 favoriete Netflix-series met corporate fashion (guilty pleasure!)
Bikinitrends 2022
Badmodetrends 2022 | 5x trendy op het strand
Fotoalbum huwelijk
“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.