7
jun
2017
Make-up tips acne camoufleren

Acne camoufleren doe je zo: 5 onmisbare tips

Eén van de vaakst voorkomende huidproblemen is acne. Het is een onschuldige aandoening, maar kan toch een grote impact hebben op het leven en het zelfvertrouwen van de persoon die erdoor geplaagd wordt. Behalve farmacologische oplossingen (die overigens erger kunnen zijn dan de kwaal) is er weinig dat je ertegen kan doen. Het ligt niet aan een gebrek aan hygiëne, het komt niet door je koffieverslaving, en het is al zeker geen straf van één of andere mystieke entiteit. Je hebt gewoon een beetje pech op dat vlak.

Kan make-up acne veroorzaken?

Een vaak voorkomend bezwaar tegen make-up is dat het acne zou veroorzaken of verergeren. Ik kan je geruststellen, dit is niet het geval. Mijn dermatoloog verzekerde me dat de producten die tegenwoordig op de markt komen, gerust mogen gebruikt worden op een huid met acne. Wel is het belangrijk dat je de huid ’s avonds en ’s ochtends goed reinigt, en een dagje geen make-up dragen kan natuurlijk ook geen kwaad. Maar dat geldt voor iedereen. Merk je dat je huid toch slecht reageert op je beauty-routine, dan gebruik je best een ander product. Maar het is zeker niet zo dat make-up in het algemeen slecht zou zijn voor een acne-gevoelige huid.

Ik geef je in dit artikel graag tips mee voor een mooie maquillage voor personen die last hebben van acne.

Acne camoufleren: 4 onmisbare tips

1. Het is niet zo erg als je denkt

“Wat een belabberde tip,” zal je misschien denken. Dit is inderdaad geen alles-oplossende camouflagetip, maar het is iets wat ik heb ervaren door mijn ervaring als make-up artist. Als mensen voor je komen zitten, zullen ze zich al snel excuseren voor hun ‘slechte huid’, of hun acne op een bepaalde plaats. “Sorry, ik heb vandaag wat last van pukkeltjes op mijn kaaklijn, ’t zullen de hormonen zijn.” Of: “ik weet dat mijn wangen niet effen zijn, hopelijk stoort dat niet teveel.” Vaak heb ik dan nog niet eens gelet op de probleemzone die zo snel benoemd wordt. Dames, (en ook heren), je hoeft je niet te schamen voor je huid. Het is trouwens ook helemaal niet zo erg als je denkt.

Sluit eens je ogen, en schat eens in hoeveel procent van je gezicht ‘ontsierd’ wordt door acne. Veel mensen denken “de helft”, “70%”, of zelfs een hoger percentage. Ga nu eens voor de spiegel zitten, en probeer een mathematisch correcte inschatting te maken. Vaak is het niet meer dan 5%, en zelfs als het meer is, is het hoogstwaarschijnlijk niet eens de helft. We kijken niet met een objectieve bril naar onszelf. Onze ogen worden meteen getrokken naar onze imperfecties en onzekerheden. De acne wordt in ons hoofd disproportioneel groot, en we denken dat iedereen meteen op de acne let. Anderen zien ons gezicht gelukkig als een geheel. Wanneer jij denkt aan die rode plek op je kin, is iemand anders waarschijnlijk dit aan het denken: “wauw, ik wou dat ik van nature zulke lange wimpers had. Heeft die eventjes geluk.

2. Gebruik de juiste foundation

Nu je weet dat je gezicht door zoveel meer gekenmerkt wordt dan die kleine oppervlaktes waar jij je zo druk over maakt, kan je goede beslissingen maken over de producten die je zal gebruiken. De meeste mensen die last hebben van acne, zijn geneigd om dikke lagen foundation op hun gezicht aan te brengen, om hun acne zoveel mogelijk te verbergen. Ik begrijp dit trouwens volledig, want voor ik me verdiepte in de kunst van het maquilleren, leek mij dit ook de meest logische oplossing. In werkelijkheid kan je dit juist beter niet doen. Foundation is geen camouflageproduct voor acne. De bedoeling is dat je de huid in zijn geheel een egale uitstraling geeft. Als je last hebt van acne kan je best een dekkende foundation kiezen, maar dit dun aanbrengen op de huid. De bedoeling is dus dat je een dun laagje aanbrengt over het gehele gelaat. Het is normaal dat de plekjes waar je last hebt van acne hier nog doorschijnen. Leg hier geen extra dikke lagen op, want dan zal je de volgende stap bemoeilijken. Hoe minder product je nodig hebt, hoe beter dit aanhecht, en hoe beter dit blijft zitten.

Tip: ikzelf heb heel goede ervaringen met de Teint Idole Ultra Wear van Lancôme. Deze foundation zit in een glazen fles, beschermt tegen UV-stralen, en kost €46,87. Toegegeven, het is geen goedkoop product, maar je hebt slechts weinig product nodig voor een heel mooi resultaat, waardoor deze foundation uiteindelijk niet duurder uitkomt dan een goedkopere foundation. Teint Idole Ultra Wear is goed dekkend, en voelt toch heel luchtig en niet vettig aan. Ik droeg dit product op mijn bruiloft, en het bleef de hele dag geweldig goed zitten.

Lees ook: zo blijft je make-up op een warme dag met onweersbuien wél zitten

3. Gebruik een goede concealer

Nu de basis gelegd is, wordt het tijd om de nog zichtbare imperfecties te camoufleren. Het kan zijn dat de foundation al voldoende dekt, of dat je de behoefte niet hebt om de huid nog egaler te maken. Wil je toch graag de nog zichtbare acne verder camoufleren, dan is een goede concealer een noodzaak. Een goede concealer is een concealer die perfect dekt, en die de hele dag blijft zitten. Verwar een concealer om imperfecties van de huid te camoufleren, niet met een concealer voor onder de ogen. In een concealer voor onder de ogen zitten pigmenten die contrasteren met blauw of paars om de donkere kringen weg te werken. De concealer die je nodig hebt om acne mee te camoufleren, heeft een ander doel. Ik ben zelf lang op zoek geweest naar de ideale concealer. De ene was te vet, de andere bleef niet zitten, nog een andere had niet het goede kleur…

Uiteindelijk bleek de MAC Studio Finish (€19) de beste keus te zijn. Deze concealer dekt waanzinnig goed, en blijft bovendien heel de dag zitten. Op het einde van de dag is mijn huid nog net zo vlekkeloos als aan het begin van de dag.

Ga nu niet als een bezetene concealer op de huid aanbrengen. Met zo’n zwaar product werk je best zo doelgericht mogelijk. Neem een fijn kwastje, stip het product aan (een beetje concealer is al voldoende), en bedek de nog zichtbare oneffenheid met een ‘stippelende’ beweging. Als je de concealer zo aanbrengt zou die mooi moeten mengen met de foundation, en zou je geen vlek met product mogen zien.

Het voordeel van de MAC concealer is ook dat je heel veel keuze hebt in kleur. Van hele lichte huidjes tot de donkere huid, een gele ondertoon, of een roze,… Je mag er zeker van zijn dat je jouw ideale match vindt. Twijfel je wat de ideale kleur voor jou is? Ga dan naar een MAC-store, en laat je adviseren door de professionele make-up artists.

Lees ook: maak komaf met een vermoeide blik met deze 3 tips

4. Gebruik een blush of highlighter zonder glans

Op dit moment zou je al een egaal ogende huid moeten hebben. Maar een perfect egale huid zonder kleurverschillen oogt nogal doods. Daarom kan je het gelaat terug wat leven geven met blush. Acne wordt echter niet alleen gekenmerkt door kleurverschillen in de vorm van rode plekjes (die heb je nu al gecamoufleerd), meestal zal zich dit ook uiten in een oneffen structuur van de huid. Deze kleine oneffenheden vallen meestal niet zo hard op eens de kleur van de huid egaal is, maar door een foute keuze van highlighter of blush, kan je ze net weer accentueren. Als je kiest voor een highlighter of blush met een glittertje of glans, zal dit het licht extra reflecteren op die plaats. Kleine bultjes kunnen op die manier net meer gaan opvallen. Kies daarom voor een blush of highlighter zonder glans. Mac heeft een aantal hele mooie blushes zonder glans. Mijn favoriet is de Pro Longwear Blush van MAC in de kleur ‘fleeting romance’ (€26,50). Ook highlighters kan je in een matte versie kopen. Je maakt de plaatsen op je gezicht dan lichter (bijvoorbeeld op je jukbeenderen, op je neus, en kin), zonder er extra reflecterende glansdeeltjes aan toe te voegen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FRESHENNUPP (@freshennupp) op

Ik weet dat strobing momenteel een grote trend is. Voor de make-up leken onder ons: dit is de techniek van ruime hoeveelheden highlighter of glans op het gezicht aan te brengen op de plaatsen waar het licht je gezicht van nature raakt. Als je last hebt van acne kan je die trend beter aan je voorbij laten gaan. Een mooie basis-maquillage zal je huid veel beter tot zijn recht laten komen. Bovendien zijn er make-up trends in overvloed die wel heel flatterend kunnen zijn. Matte lipstick anyone?

5. Werk af met een matterend poeder

Een matterend poeder is voor iedere huid een aanrader. Het zorgt ervoor dat je UV-bescherming of foundation lange tijd op zijn plaats blijft. Wie net veel moeite heeft gedaan om de acne zo goed mogelijk naar de achtergrond te doen verdwijnen, wil natuurlijk niet dat alle inspanningen een paar uur later voor niets geweest zijn. Als je goede producten gebruikt zou je make-up lang moeten blijven zitten, maar dan nog kan je de levensduur verlengen door gebruik te maken van een matterend poeder.

De levensduur van je maquillage is echter niet de enige reden waarom een matterend poeder aan te raden is. Als je last hebt van acne, kan je huid op die plaatsen snel gaan glimmen door de extra talg die je huid afscheidt. Bestaande oneffenheden worden door die glans benadrukt. Het is een beetje hetzelfde principe als een glanzende highlighter of blush. Om dit te verhinderen, kan je een matterend poeder gebruiken. Neem een grote borstel, haal het door het product, en ga met grove bewegingen over je gezicht. Je zal meteen zien dat de structuur van de huid nog fijner lijkt, en dat alle oneffenheden mat en zo goed als onzichtbaar zijn.

Matterend poeder kan je zowel in vaste als in losse vorm krijgen. Een goed poeder in vaste vorm dat ook zeer budgetvriendelijk is, is ‘All aboutMatt’ van Essence (€2,99). Je kan dit product gewoon in het Kruidvat vinden. De verpakking is niet van optimale kwaliteit, maar het poeder doet prima zijn werk. Matterend poeder ziet er wit uit, maar oogt transparant op de huid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je plots in een geisha zal veranderen.

Make-up tips acne

Bron afbeelding: Unsplash

Ik hoop dat ik met dit artikel een aantal mensen verder heb kunnen helpen. Je bent het aan niemand verschuldigd om acne te camoufleren, maar als je dit wilt doen is dit ook je volste recht. Het is belangrijk dat je jezelf letterlijk en figuurlijk goed voelt in je vel. En als deze tips kunnen helpen om je zelfvertrouwen terug te winnen, dan is mijn missie geslaagd.

Lees ook: waarom ‘voor wie maak jij je mooi’ een stompzinnige vraag is.

Heb je vragen over het camoufleren van acne? Of heb je zelf een handige tip of een goed product? Laat het dan zeker weten in een reactie.

You may also like

uiterlijk werkende mama
Waarom je uiterlijk wél belangrijk is als werkende mama
Fenty Beauty collectie
Mijn Fenty Beauty producten
jezelf mooi maken voor jezelf
Waarom “voor wie maak jij je mooi” een stompzinnige vraag is
Make-up voor warme dagen met onweersbuien
Zo blijft je make-up op een warme dag met onweersbuien wél zitten
Welk Urban Decay Palette kopen?
Welk Urban Decay Palette kopen? NAKED 1, NAKED 2, NAKED 3, of NAKED HEAT?
Grote Vrouwen Hakken
Mogen grote vrouwen hakken dragen?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.