“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
In september zijn Bram en ik zes jaar getrouwd. Onze trouwdag was een fantastische dag en telkens als ik eraan terugdenk (wat vaak is) word ik weer helemaal warm vanbinnen. Alle liefde, de mooie dingen die we aan mekaar zeiden, al onze vrienden en familie die bij ons waren, hoe goed iedereen eruit zag, het legendarische feestje waarvan bepaalde soundtracks deel zijn geworden van het collectief geheugen,… We hadden ook een geweldige fotograaf die de emoties van die dag goed wist vast te leggen. Een goede fotograaf kan zowel mooie portretfoto’s maken van jullie als koppel als op de juiste momenten op de juiste plaats zijn. Je getuige die een traantje wegpinkt tijdens de ceremonie, die ene blik die je je partner toewerpt, mémé die enthousiast de dansvloer oversteekt,…
Ik heb al onze foto’s in een map staan, en bij gelegenheid deel ik eens een van mijn favorieten op sociale media. Bijvoorbeeld op onze huwelijksverjaardag of de dag waarop we een koppel werden. Maar tot voor kort had ik geen tastbare foto’s. In sommige families is het traditie om een huwelijksportret in huis te hangen en te geven aan de ouders. Maar wij hebben eigenlijk geen huwelijksfoto’s in huis hangen. Bijgevolg valt mijn oog alleen op onze prachtige foto’s als ik op één van de bijzondere dagen nog eens door mijn map met trouwfoto’s ga. En eigenlijk is dat jammer. Het komt omdat ik het maken van een trouwalbum jarenlang heb uitgesteld.
Ik ben niet alleen. Heel veel mensen zien enorm op tegen het maken van een trouwalbum. Nochtans heb ik wel albums van verschillende van onze reizen, van het eerste levensjaar van ons kind, en zelfs één apart voor zijn eerste verjaardag. Hoe komt het dan dat ik dit ene album zo lang uitstelde? Ten eerste omdat het altijd kan. Een kind groeit, en als je jarenlang wacht met het eerste levensjaaralbum te maken, is hij ondertussen al zeven jaar oud. Maar je huwelijksdag blijft je huwelijksdag, en de druk bouwt zicht niet zo op om snel werk te maken van het album. Een tweede reden waarom ik het uitstelde was de impliciete overtuiging dat het huwelijksalbum het beste album uit onze collectie moest zijn. Met de perfect geselecteerde foto’s, perfecte composities, en in perfecte kwaliteit. De derde reden waarom ik het uitstelde was omdat ik opzag tegen al het werk. Alleen al het selecteren van de foto’s zou een heel karwei worden, in rekening brengende dat we meer dan vierduizend foto’s hebben van onze dag.
Het niet dringend zijn van het album, in combinatie met de grote hoeveelheid werk en de zelfopgelegde druk dat het niet minder dan perfect moet zijn, zorgde ervoor dat ik het gewoon niet deed.
Maar nu is het er dus toch van gekomen! Ik heb mezelf opgepept, een paar avonden tijd uitgetrokken, en een fotoboek gemaakt op fotocadeau.nl. Ik koos voor een vierkant fotoboek van 30 x 30 cm met het maximum aantal bladzijden (156).
Wil jij ook graag EINDELIJK jouw huwelijksalbum maken? Maar schoof je het net zoals mij voor je uit? Lees dan mijn 7 motiverende tips.
1. Het moet niet perfect zijn
Je fotoboek moet niet perfect zijn. Je denkt misschien dat je de verkeerde foto’s zult uitkiezen, maar dat klopt niet. De juiste foto’s zijn de foto’s die je een lach op je gezicht bezorgen, de foto’s die emoties oproepen, en de foto’s waarbij je denk: ‘oh wauw, hier staan we mooi op’. Ga snel door je foto’s, en noteer de nummers van de foto’s die één van bovenstaande dingen bij je oproepen. Laat het idee los dat je fotoboek de perfecte selectie moet zijn, en dat alle foto’s opgepoetste plaatjes moeten zijn. Het moet echt zijn.
2. De foto’s moeten niet bewerkt zijn
Wat mij lang tegenhield om aan mijn fotoboek te beginnen was het idee dat de foto’s bewerkt moeten zijn door een fotograaf. Vaak zitten bewerkingen standaard in het pakket dat je aankoopt bij je fotograaf, maar sommige fotografen hanteren een andere regeling. Soms mag je ook slechts een beperkt aantal foto’s uitkiezen die je bewerkt wilt zien. En je wilt natuurlijk een heel fotoalbum vullen met jullie mooiste, meligste, zotste, en meest pakkende foto’s.
Ik heb het idee van bewerken volledig losgelaten. Toen ik mij realiseerde dat onze ouders en grootouders ook geen gebruik konden maken van digitale bewerkingen, heb ik ervoor gekozen om met de ruwe foto’s aan de slag te gaan. Ik weet dat sommige fotografen dit zullen lezen en mij een plaats in de diepste krochten van de hel zullen toewensen. Maar als dàt is wat je tegenhoudt om jouw dierbare foto’s in print te hebben, laat het dan los. Ik vind onze foto’s fantastisch. Ze zijn allemaal echt, puur, en precies zoals we die dag waren. Het ingetogen bronzen licht in het stadhuis dat onze foto’s super plechtig maakt. Het flatterende licht dat weerkaatst wordt door de vijver tijdens ons fotomoment op de aanlegsteiger.
Maak je je druk over imperfecties? Je ziet er al fantastisch uit. Huid mag eruit zien als huid. Door alle heftige instagramfilters zijn we bijna vergeten hoe dit eruitziet. Ik ben vaak onzeker geweest in mijn volwassen leven over hoe mijn huid eruitzag. Maar op mijn trouwfoto’s zie ik alleen maar een stralende gelukkige jonge vrouw. En ik had een goede make-up artist (ikzelf, haha).
Door de focus op perfectie los te laten, heb ik een prachtig fotoboek in de plaats gekregen.
3. Het moet niet duur zijn
Als je pas getrouwd bent, heb je vaak net een groot bedrag uitgegeven. Honderden euro’s uitgeven aan een trouwalbum staat dan meestal niet hoog op je wish list. Sommige leveranciers van trouwboeken bieden een premium kwaliteit met dikke bladzijde, platliggende pagina’s zonder welving, en honderd jaar kleurgarantie. Dit komt met een prijskaartje, en dat is prima. Maar je kan ook een kwalitatief fotoboek hebben voor een schappelijke prijs. Voor het fotoboek dat ik maakte (30 x 30, 156 bladzijden) betaal je normaal gezien €104,95. En op fotocadeau.nl zijn er geregeld interessante acties. Wie de prijzen van fotoboeken kent, weet dat dit helemaal niet duur is. Ik ben trouwens heel tevreden van het resultaat. Stevige pagina’s, kleuren die mooi tot hun recht komen, een harde kaft,…. Het boek heeft ook geen logo of barcode.
4. Keep it simple
Als je weinig tijd hebt, kies dan niet voor ingewikkelde composities. Persoonlijk vind ik simpel ook het mooist. Op de meeste pagina’s van mijn fotoboek koos ik voor één foto per pagina op een witte achtergrond. Eenvoudig, mooi, en passend bij een huwelijk.
5. Laat je man jullie huwelijksalbum maken
Als je een heteroseksuele relatie hebt, is de kans groot dat jij als vrouw het maken van de fotoboeken voor jouw rekening neemt. Tenzij je partner een bijzondere affiniteit met foto’s heeft. Maar dit is een arbitraire rolverdeling. Je kan gerust aangeven dat je het fijn zou vinden als je man deze taak op zich neemt. Net zoals vrouwen vaker de verjaardagsfeestjes organiseren, de kerstkaarten schrijven, en onthouden wanneer de trouwdag van de beste vrienden is, zijn het ook vaker vrouwen die instaan voor het vastleggen en vasthouden van de familieherinneringen. Ben je een man, lees je dit artikel en herken je jouw relatie in dit rollenpatroon? Verras dan je vrouw en maak zelf jullie lang-geanticipeerde huwelijksalbum.
6. Uitbesteden
Je kan het maken van je fotoalbum ook extern uitbesteden. Sommige huwelijksfotografen nemen in hun prijspakket ook het maken van het fotoalbum op. Indien dit niet het geval is, kan je informeren naar de mogelijkheden. Niet alle fotografen maken ook fotoboeken. Dit omdat het een tijdrovend klusje is. Maar dat wist je natuurlijk al, anders zou je dit artikel niet lezen. Het is een mogelijkheid om hiervoor een virtual assistent in te schakelen. Je kan je geselecteerde foto’s noteren, en doorsturen met de vraag om er een fotoboek naar jouw smaak van te maken. Je kan ook de map met foto’s in zijn geheel doorsturen en zo ook de selectie uitbesteden. Het nadeel? Als je het selecteren van je foto’s aan iemand anders overlaat, loop je het risico dat enkele van jouw favoriete momenten niet opgenomen zijn. Ook heeft iemand anders misschien een andere visie op hoe jullie het mooist op de foto staan.
7. Kies voor een klein fotocadeau
Misschien heb je écht geen zin of tijd om een heel fotoalbum te maken. Dan nog kan het leuk zijn om iets tastbaars in handen te hebben, of je geliefde te verrassen met een herinnering aan jullie trouwdag. Een enkele foto afdrukken en mooi laten inkaderen kan een optie zijn.
Kom je graag origineel uit de hoek? Dan kan je denken aan gepersonaliseerd fotogeschenk. Een leuk idee is om te klinken op jullie huwelijksverjaardag en jullie glazen neer te zetten op onderzetters met jullie trouwfoto’s. Bij Fotocadeau kan je het onderzetters design zelf bepalen. Of je laat eten bestellen, legt jullie trouwplaylist op, en kiest voor oldschool romantiek door samen een puzzel te leggen. Kies jouw lievelingsfoto (liefst een flatterende, je zit er wel met je neus bovenop), en verras je partner met jullie trouwpuzzel. Een fotopuzzel van 500 stukjes koop je bij Fotocadeau.
Disclaimer: ik heb dit fotoboek van Fotocadeau gekregen