31
mei
2017
Zakelijke kleding

Ontwikkel je zakelijke kledingstijl met Pinterest in 4 stappen

De noodzaak van een eigen zakelijke stijl

Veel mensen hebben moeite met het ontdekken van hun eigen zakelijke stijl. Voor veel jobs is het niet nodig om elke dag met echte zakelijke kledij op te draven. Een jeans en een goed zittende top of trui volstaan dan meestal. Maar het komt bij dergelijke jobs toch af en toe voor dat er verwacht wordt dat je outfit aangepast wordt aan een formelere situatie. Dit kan een presentatie zijn, een belangrijke vergadering, of een gesprek met een klant. Bij andere jobs wordt er dan wel weer verwacht dat je consequent met een zakelijke outfit op de werkvloer verschijnt. Een eigen zakelijke stijl is hoe dan ook een must als je vol zelfvertrouwen netjes gekleed wilt gaan.

Maar hoe kan je nu in hemelsnaam je eigen zakelijke stijl ontdekken? En wat als je niks hebt met mode? Kan je dan niet gewoon dat formeel stuk uit je kleerkast trekken dat al jaren dienst doet? Het is niet omdat je niks met mode hebt, dat je het niet aangenaam kunt vinden om een mooie zakelijke kledingstijl te hebben. Ik heb bijvoorbeeld niks met tuinieren, maar ik vind het wel fijn om door een mooie tuin te wandelen en te genieten van het zicht. De grootste reden waarom mensen zich niet graag zakelijk kleden, is omdat ze zich niet ‘zichzelf’ voelen. En laat dat nu net de grootste troef zijn van een eigen zakelijke stijl: je bent nog steeds jezelf, alleen de formele versie van jezelf. Je hoeft echt geen grijs mantelpakje met hoog opgeknoopte blouse te dragen als dat helemaal je stijl niet is. Een zakelijke kledingstijl kan zoveel meer zijn!

Hoe ontdek je die zakelijke kledingstijl?

Hopelijk heb ik je op dit punt al overtuigd dat een eigen zakelijke stijl wonderen kan doen voor je zelfvertrouwen. Het is heel fijn als je je in kleding kan voortbewegen die je zelf mooi vindt, en ook prima past bij de gelegenheid waarin je jezelf bevindt. Alleen, hoe weet je dan wat je eigen stijl is?

Dit kun je makkelijk doen door allerhande afbeeldingen van mooie outfits op één plaats te verzamelen. Geen nood, je hoeft niet met schaar en lijm aan de slag te gaan. Ik heb het natuurlijk over Pinterest. Als je niet echt geïnteresseerd bent in zakelijke mode, zal je waarschijnlijk geen Pinterest-bord over zakelijke mode hebben. Toch raad ik aan om dit te doen. Ga naar je profiel, ga naar het tabblad ‘borden’, en maak een nieuw bord aan voor dit doeleinde. Als je niet wilt dat anderen je stappen in het ontdekken van de zakelijke mode kunnen meevolgen, kan je dit bord ook geheim maken. Zo kan alleen jij dit bord zien.

Laat het pinnen beginnen!

Het voordeel van Pinterest is dat je geen uren in de winkelstraten hoeft door te brengen, of moet bladeren door modemagazines. Je hebt zo goed als heel het internet tot je beschikking voor je virtueel prikbord.

Stap 1: bepaal je zoekwoorden

Een eerste stap is om een aantal zoekwoorden in te geven. Je gaat op zoek naar leuke professionele outfits, dus het is slim om zoekwoorden als professional outfits, work outfits, office style in te geven. Je kunt zelf nog specifieker gaan, en je eigen beroep erachter plaatsen. Wat dacht je bijvoorbeeld van work outfit teacher?

Stap 2: plaats mooie outfits op je prikbord

Nu je wat afbeeldingen voor je ziet, kan je mooie ideeën bewaren. Als je niks naar je zin vindt, loont het misschien de moeite om andere zoekwoorden te proberen, of om net algemener te zoeken. Je kan ook op gewone outfits zoeken, en bewaren wat je daarvan zakelijk zou kunnen dragen. Houd je vooral niet in bij het pinnen! Hoe meer ideeën je opdoet, hoe makkelijker het achteraf zal zijn om je stijl te bepalen.

Stap 3: laat je leiden door Pinterest

Eens je wat afbeeldingen op je bord hebt bewaard, zal je zien dat Pinterest op de startpagina uit zichzelf nieuwe dingen aan je voorstelt. Die voorstellen zijn gebaseerd op wat je eerder mooi vond. Normaal gezien zou de selectie ideeën steeds meer moeten vernauwen naar één bepaalde stijl.

Stap 4: bekijk je bord en zoek gemene delers

Nu je een uitgebreid bord hebt, wordt het tijd om enkele constanten te zoeken. Welke zaken komen steeds terug? Zijn er bepaalde modellen, kleuren, texturen, accessoires die voortdurend terugkomen? Deze gemene delers zijn de kern van jouw professionele stijl.

Ik leid uit mijn pinterest-bord af dat ik hou van nauw aansluitende jurken en rokken, zwarte outfits, maar ook pasteltinten. Leren jasjes, blazers en opvallende schoenen horen eveneens bij deze stijl. Als je nieuwsgierig bent, kun je gerust eens een kijkje nemen op mijn pinterest-bord ‘Professional Outfits’. Maar laat je zeker niet afschrikken als dit jouw stijl niet is. Het punt is net dat je op je bord alleen hebt bewaard wat je zelf mooi vindt.

Tijd voor de shop-queeste

Nu je de gemene delers van jouw Pinterest-bord hebt ontdekt, weet je wat je op jouw volgende shop-queeste moet zoeken. Effen jurken? Rokken met een print? Of houd je net meer van broeken? Welke modellen zijn dit dan? En welke kleuren trekken je op zakelijk vlak het meest aan? Nu je weet wat je moet zoeken, kan je veel doelgerichter te werk gaan, en ontdek je misschien stukken die je anders niet uit het rek zou gehaald hebben. Onthoud dat het jouw zakelijke stijl is, en dat jij je er goed in moet voelen.

Heb jij al je zakelijke stijl ontdekt of ben je nog zoekende? Werk je soms met een Pinterest-bord? Laat dit gerust achter in een reactie!

Zakelijke kleding

Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

De beste kraamcadeaus
Wat zijn goede kraamcadeaus?
vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Guilty pleasure: corporate fashion on Netflix
Mijn 3 favoriete Netflix-series met corporate fashion (guilty pleasure!)
Bikinitrends 2022
Badmodetrends 2022 | 5x trendy op het strand
Fotoalbum huwelijk
“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?

6 Responses

  1. Haydée

   Klopt, ik vind het ook een heel leuke bezigheid! Al kan je er wel veel tijd mee kwijt zijn, haha! 😉

 1. Wat een leuk artikel om te lezen! Ik ben niet zo heel vaardig met Pinterest maar weet dat het heel handig kan zijn voor inspiratie.

  1. Haydée

   Ik ben het beginnen gebruiken bij de voorbereiding van mijn huwelijk, om afbeeldingen te zoeken die pasten bij de ‘sfeer’ die ik in mijn hoofd had. Het is inderdaad heel handig als inspiratie!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.