18
apr
2019

Het verhaal over mijn nieuwe huis: kopen, renoveren, en inrichten

Begin vorig jaar kocht ik een huis samen met mijn man Bram. Na jarenlang samen te hebben gewoond op ons knusse appartement, waren we volledig klaar om onszelf wat meer comfort en ruimte te geven. En ik geef toe: mijn uitdijende schoenencollectie, en het verlangen om met mooi weer in een tuin te kunnen zitten hadden er ook iets mee te maken.

Wij hebben ons huis relatief snel gevonden. We hielden al een hele tijd de huizenmarkt in de gaten via internet, maar waren nog niet echt actief aan de slag gegaan. Tot we op een dag een tip kregen over een huis dat te koop stond, maar nog niet op de immo-sites was geplaatst.

Vier belangrijke criteria bij de aankoop van ons huis

Wij hadden al enkele jaren een verlanglijst opgesteld van belangrijke criteria waaraan onze ideale woning moest voldoen:

  • Op fietsafstand van een groot station. Denk: Station Gent-Sint-Pieters, Station Brugge,… Dus niet: Station Bissegem
  • Veel licht in huis
  • Een (onderhoudsvriendelijke) tuin
  • Geen al te grote renovatiewerken nodig

Dit huis voldeed aan deze criteria, en nog heel wat andere nice to haves. Zo hadden verschillende kamers prachtige ruime inmaakkasten. Yes, ruimte voor mijn garderobe!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I bought a crib just for the closet #yesIdidAriana #nooitgenoegplaats ??

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

We waren heel blij dat we ons gedroomde huis hadden gevonden, en wisten dat we snel moesten zijn met ons bod. Toen we telefonisch de verkoopovereenkomst hadden gesloten, konden we het bijna niet geloven. Hadden we nu werkelijk een huis gekocht? Nadat alle formaliteiten in orde waren, konden we starten met de verhuis naar ons nieuwe stekje.

Volledig in lijn met onze criteria waren er geen grote renovatiewerken nodig. Noch Bram, noch ik zijn geboren klussers, en we vonden het belangrijk dat we eens de koop rond was relatief snel in ons huis konden trekken. Toch was er één ruimte die nog even onder handen genomen moest worden: de keuken.

De renovatie van onze keuken

Voor we aan de renovatie van onze keuken begonnen, wilden we een weloverwogen keuze maken wat betreft de stijl. Ons huis is redelijk recent gebouwd, heeft veel licht, en bevat mooie natuurlijke materialen zoals parket en natuursteen. Dit wilden we gereflecteerd zien in onze keuken.

We gingen dus zowel online (websites, Pinterest, Instagram) als in showrooms kijken naar mooie moderne keukens die in ons huis zouden passen.

Deze moderne keukens zijn een voorbeeld van de stijl waarnaar we op zoek waren: lichte kleuren, weinig tierelantijntjes (geen handvatten, strakke lijnen), een geïntegreerde dampkap, en alle toestellen mooi weggestopt of ingebouwd. Toch mocht het niet al te steriel ogen, en daarom kozen wij ook voor natuurlijke materialen in de keuken, en voegden we zelf wat huiselijke elementen toe in de afwerking: een mooie houten snijplank van Sissy-Boy, een grote pepermolen, een vijzel van Dille & Kamille,…

Kleine vernieuwingen en reparaties

Nadat de keuken gerenoveerd was, hadden we eigenlijk maar weinig werk meer om ons huis volledig naar wens te maken. Enkele kleinere werken, zoals een nieuwe poort, opfrissing van natuursteen, en nieuwe kranen waren de enige noodzakelijke werken. De rest van onze energie konden we dus besteden aan het inrichten!

Het inrichten van onze leefruimte

Het inrichten van onze leefruimte vond ik een hele leuke bezigheid, al moet je soms wel compromissen maken als je partner net een ander idee heeft over ‘gezellig Scandinavisch’. Geen idee dat je levendige discussies kon hebben over de kleur van stoelen! We hebben onze inrichting bewust rustig gehouden, maar hebben wel enkele leuke elementen waar ik nog altijd heel blij mee ben. Mooie marmeren tafeltjes, een heerlijk zacht tapijt, leuke planten, sfeervolle hanglampen,… Hoewel ik houd van witte en rustige interieurs, hebben we er toch voor gepast om alles wit te doen, omdat we geen te klinische uitstraling wilden. Onze stoelen hebben we bijvoorbeeld in het terracotta gekozen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Zo blij met m’n nieuwe Hay chairs! ? #hay #haydesign #aboutachair #interiordesign #ourhome

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

Het was een beetje wennen om plots zoveel ruimte tot onze beschikking te hebben. Dat gaf ons wel de gelegenheid om plaats te creëren voor een eigen werkkamer, en een ruimte waar onze was en strijkplank uit het zicht kon staan. In ons appartement was onze dressing tegelijk ook de logeerkamer, mijn werkkamer, stapelruimte voor memorabilia, en strijkkamer. Onze was hing gewoon in de woonkamer, en stukken kunst kwamen niet echt tot hun recht omdat ze de ruimte moesten delen met zoveel andere praktische gebruiksvoorwerken. En ook al heb ik zo graag in ons appartement gewoond, de ruimte in ons nieuwe huis was pure luxe voor mij!

Mijn werkkamer

Eén van mijn favoriete projecten was het inrichten van een eigen werkkamer. Het begon allemaal met dromen over mijn ideale werkruimte, en uiteindelijk heb ik samen met Bram mijn werkruimte ingericht als heus schrijvershol voor de zwoegende doctoraatsonderzoeker.

Lees ook: Een handleiding voor het perfecte schrijvershol: 9 essentiële elementen

Een goede werkkamer evolueert ook constant mee met de behoeften van de eigenaar. Zo gingen enkele zaken weg, kwamen er elementen bij (hallo ventilator tijdens de hittegolf), en binnenkort zal ik de plaatsing van alle elementen nog eens goed heroverwegen. Mijn werkruimte moet uitnodigen tot productiviteit en creativiteit.

Lees ook: Mijn gedroomde kantoorinrichting bij thuiswerk: dromen met onpraktische kanten

De toekomst

Het volgende project dat ik in de toekomst wil aanpakken is de zogenaamde zolder. Wij hebben geen echte traditionele zolder, maar wel een verdieping dat deels als bergruimte kan dienst doen, maar ook perfect een meer actieve functionaliteit kan krijgen. Nu staan hier logeerbedden, en persoonlijke archieven zoals herinneringen aan ons huwelijk. Er staan ook nog dozen die we ‘eens moeten bekijken’. Ach ja, een opruimgoeroe is er niet aan mij verloren gegaan. Maar heeft niet iedereen zulke dozen staan thuis? Of toch op zijn minst een ladekast met een bedenkelijke inhoud?

In de toekomst zou ik in deze ruimte een soort mini-bibliotheek willen maken. Dat heeft me altijd al aangesproken. Of misschien richt ik er wel het hoofdkwartier op van een geheime vereniging waarbij je zo’n speciale lidkaart nodig hebt. Neen, nu gaat mijn fantasie met mij op de loop. Een leesruimte met een comfortabele zetel, en mooie kamerplanten die ook als muziekruimte kan dienstdoen, lijkt me voorlopig heel mooi!

Hebben jullie een eigen huis? En hoe heb je het proces van kopen, renoveren en inrichten aangepakt? Ik ben benieuwd!

Verhaal huis
Bron afbeelding: Pexels

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Siematic Keuken Ontwerpers

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Bloggen
Ben ik gestopt met bloggen?
dertig jaar
Is 30 jaar worden moeilijk?
2020
In 2020 heb ik kruimels van tafel opgeveegd
Doorslapen
Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje

2 Responses

  1. Wat heerlijk om alles helemaal naar je zin te maken. Dat geeft veel voldoening lijkt me. Ik heb mijn eerste appartement onlangs verkocht om te gaan samenwonen in een groter (huur)appartement. Ik ben ook helemaal geen klusser en aan beide appartementen heb ik niets gedaan. Het volgende huis is er hopelijk 1 om langer te blijven wonen en dan zou ik wel bereid zijn om een beetje te klussen.

    1. Haydée

      Super leuk dat je ook wat meer ruimte hebt nu! Haha, nog iemand die niet staat te springen om haar eigen huis eigenhandig te verbouwen. 😀 Maar zoals je zegt, zolang het beperkt blijft is het nog wel te doen.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.