14
dec
2020
Doorslapen

Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje

Deze week heeft het wonder zich voltrokken. Het is een waar mirakel. Eéntje waarvoor ik de hoop al een tijdje had opgeborgen.

Ik heb een nacht geslapen.

De vorige keer dat ik de kans kreeg om een volledige nacht te slapen is exact één jaar geleden. In december 2019 sliep ons zoontje voor het eerst door. En het was meteen ook de laatste keer. Tot nu dus! Van 20u tot 7u ononderbroken lag hij in zijn bedje, en sliep hij de slaap van de onschuldigen. Zonder het te weten heeft hij zo zijn mama het beste sinterklaascadeau ooit gegeven.

Doorslapen

Ik werd ’s ochtends compleet gedesoriënteerd en in paniek wakker. Waarom werd ik uit mezelf wakker? Waarom hoorde ik Floris niet? Het was 7u en het was muisstil in huis. Toen ik in zijn bedje keek en daar een zoet slapend kindje aantrof, werd ik overspoeld door ongeloof. En meteen daarna kwam de euforie: yes! Het kan dan toch!

Het moment waarop je kind voor het eerst doorslaapt en je die kostbare nachtrust beetje bij beetje terugkrijgt, is voor elke ouder een welkome verandering. Maar het is in het bijzonder welgekomen voor de ouders die gedurende een lange periode hebben geworsteld met zwaar onderbroken nachten en complete uitputting.

Ik reken mezelf helaas tot die laatste categorie, met een kindje dat soms wel elk half uur wakker werd. Na maandenlang dokters-, slaapexperts-, vroedvrouwen-, en osteopatenbezoekjes gehad te hebben, is daar nu eindelijk die langverwachte ommeslag.

Meteen slaat mijn fantasie op hol. Vanaf nu zal ik heerlijk uitgerust zijn. Ik zal ’s avonds naar mijn slaapkamer wandelen met het vooruitzicht op een verkwikkende slaap in een heerlijk zacht bed. En ik zal pas wakker worden als ik volledig uitgerust ben. Vervolgens start ik de dag met een opgewekt peutertje, die door betere nachten vaker goedgeluimd zal zijn.

Natuurlijk blijkt die fantasie geen realiteit. De verbetering van de nachtrust is geen plotse verandering maar een proces dat tijd nodig heeft. Dat wil echter niet zeggen dat ik deze verandering niet zal vieren. Ik presenteer: het doorslaapfeestje.

Het doorslaapfeestje

De genodigden

Op het doorslaapfeestje zijn er weinig genodigden. Alleen de ouders van de doorslapende baby hebben een exclusief ticket.

De timing

Je weet nooit op voorhand wanneer het doorslaapfeestje zal plaatsvinden. Je weet alleen na de eerste keer doorslapen dat je alles in gereedheid mag brengen voor het doorslaapfeestje. Vanaf dan is het iedere avond spannend afwachten. Je moet dus te allen tijde voorbereid zijn!

De omgeving

Het doorslaapfeestje vindt vanzelfsprekend plaats in de droomslaapomgeving.

Maak een moodboard, schrijf kernwoorden op, ga op zoek naar leuke foto’s. Overdreven voor het inrichten van je slaapkamer? Helemaal niet! Na maanden of jaren verstoorde slaap heb je echt het beste verdiend. Ik heb zelf ook al mijn droomproject in het achterhoofd die ik de komende tijd stap voor stap wil realiseren. Met wat eenvoudige aanpassingen als goede dekbedden en een hoofdkussen dat voor jou optimaal is, kom je al ver. Met mooi beddengoed, kussenslopen, tapijt of eenvoudige decoratie kan je de sfeer in je huidige slaapkamer omtoveren naar jouw droomslaapomgeving.

Om te weten hoe je je droomslaapomgeving vorm moet geven moet je een visualisatieoefening doen. Sluit je ogen en visualiseer je droomslaapomgeving. Je doet de deur naar je slaapkamer open. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je?

Misschien zie je een slaapkamer in grijstinten. Alles oogt gedempt en geeft je ogen rust. Je hoort de vogels fluiten en het avondlicht dat door de bomen schemert valt zachtjes naar binnen. Je staat met je voeten op een schapenvelletje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Smulderstextiel.nl (@smulderstextiel)

Of misschien zie je een lichte ruimte voor je met wat maritieme elementen. Je hoort de zee ruisen, en met je blote voeten stap je over de houten vloer naar je bed toe.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Smulderstextiel.nl (@smulderstextiel)

Wie weet lijkt je droomslaapomgeving op een oase van rust in een Marokkaanse stad. Je hoort nog net het gedempte geluid van de drukke medina en de kruidige geuren van mensen die een laat avondmaal nemen zoeken hun weg naar je slaapkamer. Op je bed ligt een dekbed met een mooie print en de slaapkamer is smaakvol gedecoreerd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Smulderstextiel.nl (@smulderstextiel)

Of je wordt rustig als je de slaapkamerdeur opendoet en een sober ingerichte ruimte binnenstapt. Het is muisstil, het rustige bed oefent een enorme aantrekkingskracht op je uit. Je laat je langzaam in bed neerzakken, en legt je hoofd op één van de zachte kussens.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Smulderstextiel.nl (@smulderstextiel)

Misschien word je pas echt gelukkig als je slaapkamer je vrolijk toelacht. De kamer is witgekalkt en sober gedecoreerd met natuurlijke elementen. Maar centraal staat een warm bed in een goudkleurig geel. Je humeur is zonnig en je weet dat je straks fijn zult dromen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Smulderstextiel.nl (@smulderstextiel)

De voorwaarden

Je bent nu optimaal voorbereid op jouw doorslaapfeestje. Je weet dat het feest elk moment kan beginnen, en je hebt de ideale omgeving gecreëerd. Belangrijk is nu dat je enkele voorwaarden respecteert:

  • Telefoons gaan uit of in vliegtuigstand. Niks of niemand mag het doorslaapfeestje verstoren.
  • Tv is niet welkom op het doorslaapfeestje. Een ontspannend boek kan wel.
  • Alles wat je ’s nachts kan nodig hebben ligt binnen handbereik. Nu je kindje eindelijk doorslaapt wil je echt niet voor een andere reden uit je bed komen. Zorg dat er een glas water of eventueel oordopjes op je nachtkastje liggen.

Onbekend en nog onbemind

Zo, nu ben je er net als ik helemaal klaar voor. Het doorslaapfeestje is onbekend en dus onbemind. Maar na het lezen van deze blogpost ben ik zeker dat nog veel andere (oververmoeide) ouders er veel voor over zouden hebben om dit te kunnen vieren. Hoe heb jij het doorslapen van jouw kindje gevierd?

You may also like

Schommel
Een schommel voor alle moeders
De beste kraamcadeaus
Wat zijn goede kraamcadeaus?
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Genieten moederschap
Ik geniet niet altijd van het moederschap
Borstvoeding - hiertegen moeten vrouwen vechten
Borstvoeding geven: hiertegen moeten vrouwen nog steeds vechten
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.