21
jun
2017
Professionele kledij

Hebben artikelen over professionele kledij bestaansrecht?

Mijn artikel over zakelijke jurken deed redelijk wat stof opwaaien. Dat had ik misschien kunnen verwachten, gezien het woord ‘stof’ er 11 keer in genoemd werd. Levendige discussies barstten los over of het wel gepast was om een artikel te schrijven over voorwaarden voor professionele kledij. Woorden als ‘onderdrukkend’ en ‘stereotyperend’ werden genoemd, maar ook veel mensen vonden dat het net een handig artikel was voor mensen die inspiratie zochten.

Het is leuk als een artikel voer is voor discussie, en dit inspireerde me voor het schrijven van deze post. Hebben artikelen over professionele kledij bestaansrecht? Ik vind persoonlijk van wel. Artikelen over professionele kledij zijn niet per definitie seksistisch. Helaas zijn veel voorschriften wel seksistisch: vrouwen zouden niet te veel bloot, maar ook niet te weinig bloot mogen laten zien. Andere vrouwen regels opleggen over wat ze al dan niet mogen dragen, is zeker niet wenselijk. Dit haal ik ook aan in mijn artikel over de reacties op de coverfoto van Emma Watson voor het tijdschrift Vanity Fair. De dag waarop ik loop te verkondigen wat andere vrouwen al dan niet mogen dragen, ben ik in de opzet van deze website mislukt. Vrouwen empoweren en inspireren, dat is wat ik wil.

Als je mijn artikel over zakelijke jurken leest, dan zal je merken dat ik op geen enkel moment zeg wat anderen van mij moeten dragen. In het eerste deel van dit artikel leg ik uit waar ik me zélf comfortabel bij voel. In het tweede deel toon ik enkele jurk-modellen die ik mooi vind, en die ik zelf zou willen dragen op het werk.

Om de volgende redenen hebben artikelen met deze insteek volgens mij wél bestaansrecht:

1. Het zijn geen voorschriften

Zoals ik eerder al zei, som ik de richtlijnen op die ik voor mezelf hanteer. Ik voel me comfortabel in mooi aansluitende jurken die gemaakt zijn van kwaliteitsvolle stof. Hierbij geef ik ook mee dat ik me het best voel bij jurken die ofwel de benen ofwel het decolleté bedekken. Het zijn dus mijn persoonlijke richtlijnen, niet de richtlijnen waarvan ik vind dat ze voor iedereen moeten gelden. Als iemand anders zich beter voelt bij andere jurken, is dit wat mij betreft prima. Ik zal je niet vreemd aankijken als jij je juist goed voelt in een losse jurk, als je hierin fijn kan werken. Gezien ik in het dagelijkse leven vaak vragen krijg over waar en hoe ik mijn jurken uitkies, leek het me leuk om daar een artikel over te schrijven. Voel je dus vooral vrij om je eigen richtlijnen op te stellen.

2. Het is een hulpmiddel

Naast de vragen die ik zelf krijg over mijn professionele kledij, weet ik dat veel mensen zich onzeker voelen over wat ze zullen aandoen op het werk. En dit geldt absoluut niet alleen voor vrouwen! Veel mensen willen hun beste beentje voor zetten, en gaan op het internet op zoek naar tips en voorkeuren van andere mensen. Wat dat ‘beste beentje’ is, is natuurlijk heel persoonlijk. Er is wel degelijk nood aan inspiratie en hulpmiddelen voor het kiezen van professionele kledij. Als je hier geen nood aan hebt, is dat natuurlijk prima. Dan zal een ander artikel je wellicht beter liggen.

3. Er bestaat zoiets als formeel en informeel

Er bestaat in mijn ogen wel zoiets als formeel en informeel. De meeste mensen zullen akkoord gaan dat een pak (voor mannen of voor vrouwen) het best in een formele context past, en dat een topje en kort shortje (voor zowel mannen als vrouwen) in een informele context past. Hoe formeel of informeel je op je werk wilt kleden, is geheel afhankelijk van de vereisten van je werk of je eigen voorkeuren. Ik stel vast dat er tussen die extremen een grote grijze zone bestaat, waarin we zo goed en zo kwaad mogelijk een weg zoeken bij het kiezen van een outfit. Het benoemen van de plaats in die grijze zone is in mijn ogen niet seksistisch. Ook mannen krijgen hiermee te maken. Een man die in een marcelleke een publiek toespreekt, is duidelijk te informeel gekleed. Een korte broek kan prima als je telefonisch een helpdesk bemant, maar is dan weer ongepast als ceremoniemeester.

4. Mode is expressie: je drukt altijd iets uit

Je kan je kwaad maken omdat er zoiets bestaat als formeel en informeel, of je kan er ook je voordeel mee doen. Je kan op zoek gaan naar een manier om jouw persoonlijkheid uit te drukken in je kleding. Of je het nu wilt of niet, je drukt altijd iets uit met je kledij. Al was het maar “het kan me gestolen worden.” Ik vind mode een leuke manier om mezelf uit te drukken, anders zou ik geen artikelen schrijven over mijn voorkeuren op het vlak van zakelijke jurken.

Wat denk jij over artikelen over professionele kledij? Vind je dat het kan als je er anderen geen regels mee oplegt? Of vind je dat dit hoe dan ook niet zou mogen gepubliceerd worden? Laat het gerust weten in een reactie.

Professionele kledij

Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

De beste kraamcadeaus
Wat zijn goede kraamcadeaus?
vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Guilty pleasure: corporate fashion on Netflix
Mijn 3 favoriete Netflix-series met corporate fashion (guilty pleasure!)
Bikinitrends 2022
Badmodetrends 2022 | 5x trendy op het strand
Fotoalbum huwelijk
“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?

1 Response

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.