11
sep
2020
naaktbeelden verspreiden

Stop met naaktfoto’s van anderen rond te sturen!

Wie nog niks over de gelekte naaktfoto’s van een groepje BV’s hoorde, leefde de afgelopen dagen waarschijnlijk onder een steen. Een tijdje hoorde je niks in de media (waarschijnlijk om er de aandacht niet op te vestigen), maar Twitter ontplofte zowat. De foto’s en video’s werden volop gedeeld via WhatsApp, en de personen op de beelden werden publiekelijk door het slijk gehaald. Na een paar dagen werd duidelijk dat dit niet zomaar zou gaan liggen, en kwamen er reacties uit verschillende hoeken. Eén van de slachtoffers stuurde ook al dit moedige bericht de wereld in.

Ik heb de beelden gelukkig niet doorgestuurd gekregen, wat meteen iets zegt over het niveau van mijn vrienden. Maar wat ik wel heb gezien zijn de vele reacties van anderen. En waar mijn maag van omkeerde waren dat ze vooral in te delen zijn in deze twee categorieën. 1) De vraag om de foto’s door te sturen, en 2) de stelling dat de slachtoffers die beelden maar niet moesten gemaakt hebben.

Beide zijn in mijn ogen echt walgelijk. Mensen die bewust foto’s van anderen verspreiden die niet voor andermans ogen bestemd zijn, zijn niet alleen van moreel bedenkelijk niveau maar plegen eveneens een strafbaar feit. Wie om die foto’s vraagt, vraagt dus eigenlijk om een misdrijf te plegen. Die naaktfoto’s zijn niet voor jou gemaakt. Het is geen publiekelijk beschikbare porno, het zijn de privé-beelden van iemand anders.

En de mensen die zich verkneukelen om het leed van iemand anders, die luid ‘boontje komt om zijn loontje’ roepen, en vinden dat de fout ligt bij de slachtoffers die deze beelden maakten: ga je eens schamen. Het is niet omdat jij zelf geen naaktfoto’s zou maken en doorsturen naar iemand die je vertrouwt, dat anderen dit niet mogen doen. Zolang seksuele handelingen en beelden betrekking hebben op volwassenen die daar zelf mee instemmen, doen mensen niks verkeerd. Is dat jouw ding niet? So what? Niemand vraagt jou toch om mee te doen?

En natuurlijk is het niet ‘verstandig’ om herkenbare expliciete beelden van jezelf met anderen te delen. Maar dat doet eigenlijk niet ter zake. De fout ligt niet bij de mensen die deze beelden maakten, de fout ligt bij de mensen die de beelden verspreidden. Wie de fout legt bij de makers van de beelden doet aan victim blaming en geeft de slachtoffers bovenop het trauma van het publiek gemaakt zijn van je meest intieme beelden ook een tweede trauma: dat van publiek vernederd en beschuldigd worden. Het ten schande maken van mensen die naaktfoto’s maken is absurd en ook volstrekt zinloos. Het fenomeen van sexting zal altijd blijven bestaan. Het is voor veel koppels in corona-tijden zelfs een manier om een seksuele relatie wat in leven te houden. Sexting is zeker geen marginaal verschijnsel, het komt in alle lagen van de bevolking voor. En veel!

De meerderheid van de mensen heeft ondertussen wel al (in meer of mindere mate) erotische beelden gemaakt of ontvangen. We moeten met zijn allen dus vooral waken over hoe we met die beelden omgaan. Er moet een soort van collectieve morele code zijn die het verspreiden van naaktfoto’s van anderen zwaar veroordeelt. Het wettelijk kader is er al, nu nog de mentaliteit.

Want stel je eens voor dat het jou of een geliefde overkomt: je meest persoonlijke beelden worden zomaar openbaar gemaakt. Je vertrouwen wordt geschonden, en je wordt publiekelijk vernederd. Dit zijn geen kleinigheidjes. Dit heeft een serieuze en zware psychologische impact. Door zo’n dingen plegen mensen wanhoopsdaden, door zo’n dingen gaan mensen met depressieve of angststoornissen verder in het leven. En de beelden blijven mensen heel lang achtervolgen. Want geef toe: iedereen weet nog direct wiens naaktbeelden in de middelbare school de wandelgangen rondgingen. Ga eens na hoe lang dat al geleden is…

Maak anderen hun leven niet tot een hel, en stop met het verspreiden van naaktfoto’s. Als je niet op een volwassen en waardige manier kan omgaan met de privé-beelden die anderen jou toevertrouwen, ben jij eigenlijk de perverseling.

naaktbeelden verspreiden

Photo by Jae Park on Unsplash

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Hoop bij psychisch lijden
Dit moet je weten als je kampt met psychisch lijden
Kersverse mama
Zo overleef je de eerste maanden als kersverse mama
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
uitzichtloze situatie
Een boodschap voor wie zich soms machteloos voelt: wat je doet maakt wél uit

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.