22
nov
2018
voordelen doctoreren

De 3 grootste voordelen aan doctoreren

Laatst vertelde ik op een introductiedag voor nieuwe doctoraatsstudenten over de voordelen die doctoreren met zich meebrengt. Vandaag plaats ik een aangepaste Nederlandse versie van deze getuigenis ook op mijn blog, in de hoop enkele mooie kanten van deze job te belichten voor mensen die aan het begin van hun doctoraatstraject staan.

Doctoreren: het beste van twee werelden

Een doctoraat schrijven lijkt een serieuze aangelegenheid te zijn. Dat is het natuurlijk ook. Er wordt wel wat van je verwacht, en het vergt de nodige toewijding. Toch wil ik vooral meegeven dat je gerust mag genieten van de doctoraatsperiode. Sommige mensen noemen hun studententijd één van de mooiste periodes in hun leven. Anderen houden dan weer van de zekerheden die een job met zich meebrengt. Als je doctoreert heb je geluk: een doctoraat combineert het beste van twee werelden. Je leert bij, kan jezelf ontwikkelen, hebt veel vrijheid en ruimte… En je krijgt er nog voor betaald ook.

Lees ook: 7 vooroordelen over doctoreren

Aandacht voor de positieve kanten aan doctoreren

De laatste jaren is er heel wat aandacht geweest voor het psychologische welzijn van doctoraatsstudenten. Terecht volgens mij, want dit thema is uiterst belangrijk. Toch ligt hierdoor veel nadruk op de negatieve aspecten van de job. Onthoud dat er ook heel veel positieve kanten zijn aan een doctoraat. Op drie daarvan wil ik hier graag dieper ingaan.

3 voordelen aan doctoreren

1. Vrijheid

Tijdens je doctoraat krijg je veel vrijheid. Je zult vaak het volgende zinnetje horen: “Wacht maar tot je niet meer in de academische wereld werkt, dan zul je wel anders piepen!” Ik raad je aan om dit naast je neer te leggen, en in tussentijd volop die vrijheid aan te wenden om te ontdekken wat je gelukkig maakt en hoe je deze job goed kan uitoefenen. Experimenteer met werktijden. Wanneer werk jij het best? Experimenteer met verschillende soorten engagementen. Waar ben jij goed in? Waar krijg jij energie van? Maak ook gebruik van de vrijheid die je binnen je onderzoek krijgt. Een doctoraat ligt op voorhand niet in beton gegoten. Durf zelf na te denken over mogelijke interessante pistes, en ontdek waar jij je als onderzoeker graag in verdiept. Je krijgt veel vrijheid, maak daar gebruik van.

2. Tijd

In een doctoraat heb je tijd. Op verschillende momenten zal je van het tegendeel overtuigd zijn, maar je hebt werkelijk de tijd om zaken uit te zoeken. Je zal veel tijd besteden aan het nadenken over je onderzoek. En ook al zal dat op dat moment soms tijdverspilling lijken (moet ik nu nóg een theoretisch kader overwegen?), in werkelijkheid is dit de groei die je doormaakt. Het goede nieuws is dat je in een doctoraat volop je hersenen mag gebruiken. En dat dit proces tijd nodig heeft, is niet meer dan normaal.

Soms zullen er periodes zijn waarin je het gevoel hebt onder druk te staan. Je moet dit artikel schrijven, die data analyseren, die papers van studenten van feedback voorzien,… Maar in essentie heb je tijd. Tijd om na te denken, tijd om te experimenteren, tijd om fouten te maken, tijd om het opnieuw te proberen.

Lees ook: Zo saboteer je je eigen carrière zonder het te weten | waarom je je fouten niet moet uitvergroten

Soms zal het lijken alsof andere mensen veel productiever en efficiënter zijn. Het grappige is net dat iedereen dit van een ander denkt. In realiteit is niemand voortdurend een superonderzoeker. Je kunt niet elke dag schitteren. Soms heb je een off-day. En dat is helemaal niet erg, want daar heb je de tijd voor.

3. Unieke kansen

Het is de bedoeling dat je op het einde van je doctoraat kunt terugkijken naar een leuke en leerrijke periode. Dit zal je echter niet bereiken door een paar jaar op een computerscherm te staren. De weg van het doctoraat ligt bezaaid met mooie kansen. Profiteer van deze opportuniteiten. Ga naar congressen, ga naar feesten, volg extra cursussen, sluit je aan bij een interessante werkgroep, spreek die ene professor aan wiens werk je zo bewondert,… Dankzij mooie, bijzondere en leerrijke gebeurtenissen zal je niet alleen groeien als onderzoeker, maar ook als mens.

Lees ook: zo vertrek je optimaal voorbereid op congres: 7 checks

Hoe dan ook zal je tijdens je doctoraatstraject kansen krijgen die je anders nooit zou gekregen hebben. En je zult er niet alleen veel bijleren over je onderwerp, je zult ook waardevolle lessen leren over jezelf en je werk. Lees bijvoorbeeld zeker eens deze 5 inzichten voor beginnende doctoraatsstudenten.

Vrijheid, tijd en unieke kansen zijn drie mooie voordelen aan doctoreren. Heb jij ook een persoonlijke top 3? Laat het dan zeker weten in een reactie!

voordelen doctoreren
Bron afbeelding: Pexels

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
Doctoraatsverdediging
Mijn doctoraatsverdediging: hoe ik me die dag echt voelde
zwanger worden tijdens doctoraat
Zwanger worden tijdens je doctoraat. Een goed idee?
Mijn onwaarschijnlijke hoogtepunten uit 2019

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.