6
aug
2018
Academics Summer

10 dingen die elke doctoraatsstudent herkent in de zomermaanden

1. Iedereen vraagt of je nu vakantie hebt

Als student betekent zomer automatisch vakantie, of in een minder gunstig geval herexamens. En aangezien ‘je aan de universiteit werkt’ gaat iedereen er automatisch vanuit dat je zomervakantie hebt. Maar doctoraatsstudenten zijn eigenlijk niet écht studenten. Zomervakantie betekent voor velen eindelijk de tijd hebben om je volop op je onderzoek en schrijftaken te storten.

Lees ook: 7 vooroordelen over doctoreren

Academics Summer

Bron afbeelding: www.phdcomics.com

2. Je licentie van je softwarepakket vervalt, net nu je dit pakket zo hard nodig hebt

In de zomer vervallen veel licenties van softwarepakketten. Tja, je zal altijd net zien dat dit gebeurt op een dag waarop je heel de dag met dit pakket moet werken. En dan is het softwareportaal ook toevallig in onderhoud. En de ICT-dienst is gesloten. Ach, er moet een beetje uitdaging zijn, niet?

3. Je werkt in badkledij

Als je in de zomer thuiswerkt in hittegolftoestanden, is het gepermitteerd om badkledij aan te doen. Bikini aan, fluostift in de hand, en lezen maar die artikelen!

My office today ?? #thosestresslevelsaregoingdown #myproductivebackyard

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

4. Je scrolt (een beetje jaloers) door de vakantiefoto’s van anderen

Vrienden verkennen exotische oorden, posten spectaculaire vergezichten, en drinken cocktails aan de rand van het zwembad. Jij doet dan wel geen onvergetelijke bergwandelingen, maar hé, jij hebt wél een berg data geanalyseerd. Dat is ook #mountainview waard, toch?

5. Je waardeert de rust op kantoor

Er zijn geen studenten, veel collega’s zijn op reis, en je mailbox wordt eventjes met rust gelaten. Na een hectisch jaar vol afspraken en dringende mails, is dit een welkome afwisseling. Stiekem vind je in de zomer werken zo erg nog niet.

6. Bij elke dringende vraag die je via mail stelt krijg je een ‘out of office’ terug

Een nadeel is dan wel weer dat jij andere mensen maar moeilijk kan bereiken. Bij een dringende vraag krijg je bijna gegarandeerd een ‘out of office’ terug. Ja, heel fijn dat jij nu op een plaats bent waar het wifisignaal zwak is en de wijn goed, maar ik ga bijna een fles wijn nodig hebben als mijn probleem niet snel wordt opgelost!

Lees ook: de gelijkenissen tussen een doctoraat en kinderen “Je weet pas wat het is als je het zelf meemaakt.”

That Friday feeling. #phdproblems #phdthesis #phdlife?

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

7. Je had twee maanden zomervakantie voorzien om te schrijven, maar nu blijkt dat je daar een aantal weken van moet schrappen voor congressen.

Congressen, congressen, congressen,… Ze zijn zo fijn, inspirerend, en ze brengen je op plaatsen waar je anders niet komt. Maar ze nemen wel een grote hap uit je zomeragenda. En dat voornemen van ’s avonds te schrijven, als de sessies afgelopen zijn? Dat berg je snel weer op als je hoort dat er een receptie is gepland op een fan-tas-tische locatie.

Lees ook: goed voorbereid om congres vertrekken doe je zo: 7 checks

Browsing the AERA conference program, when suddenly… ? #lookingforward #STEM #iSTEM #AERA18

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

8. De helft van de zomer is zo voorbij.

Je had je taken mooi verdeeld over twee maanden. Maar nu is het al begin augustus, en vraag je je af: waar is die ene maand naartoe gegaan? En hoe komt dat ik die taken nog niet kan afstrepen? Het onverklaarbaar verdwijnen van de helft van de zomer is een terugkerend fenomeen bij menig doctoraatsstudent.

9. Je denkt: “hoe kan een mens nu schrijven met zo’n weer?”

Het is nooit, maar dan ook nooit goed. Regent het de hele zomer, dan is het veel te deprimerend, en volgt de ene hittegolf de andere op, dan is het te warm om je in een bureautje op te sluiten achter je computer. Ergens weet je zelf wel dat je werk gewoon moet gebeuren, en dat je moet doorzetten. Maar hé, een beetje klagen is natuurlijk wel toegestaan.

10. De koffiepauzes met cake worden vervangen door ijspauzes

Als je tevreden een stuk van je to do-list hebt afgewerkt, dan zijn de pauzes letterlijk om voor te smelten. Je kan dan namelijk ongegeneerd genieten van een heerlijk ijsje! Dit is alvast mijn favoriete schrijfpauze.

Lees ook: 30 dingen die je zal herkennen als je op een kantoor werkt

Welke zaken zijn voor jou herkenbaar? Laat het weten in een reactie!

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen
Doctoraatsverdediging
Mijn doctoraatsverdediging: hoe ik me die dag echt voelde
zwanger worden tijdens doctoraat
Zwanger worden tijdens je doctoraat. Een goed idee?
Mijn onwaarschijnlijke hoogtepunten uit 2019
Doctoraatsverdediging
Ik ben doctor!

4 Responses

    1. Haydée

      Dat kan ik me voorstellen Julie! Hard werken/studeren als veel andere mensen vakantie hebben: het is een beleving apart. 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.