16
aug
2018
Tijd verspillen op internet

Tijd verspillen op het internet doe je zo: 2 websites die je moet bezoeken als je graag veel tijd verliest

Iedere student die eigenlijk achter zijn boeken zou moeten zitten (of nog erger: zijn thesis zou moeten schrijven), of iedere professional die opziet tegen een taak, weet één iets met zekerheid: het internet is de plaats bij uitstek om je tijd op te verspillen. Omdat je ongetwijfeld al in tijdsnood gekomen bent door je uitstelgedrag kun je je nu niet permitteren om nog meer tijd te verspillen aan het zoeken van websites waarop je veel tijd kan verspillen. Daarom schiet ik je ter hulp: ik presenteer twee websites waar je makkelijk uren mee zoet bent.

Disclaimer voor de uitsteller

Voordat ik de websites voorstel, graag nog even een disclaimer: ik wil natuurlijk niet dat je je tijd verspilt. Hup, achter je boeken jij! En jij daar, moeten de deliverables van dat project niet ingediend worden volgende week? Ik zou er maar wat spoed achter zetten!

Welkom vastbesloten uitsteller

Zo, nu ik de mensen met enige gewetenswroeging heb weggejaagd, heb ik alleen nog de mensen over die echt hun werk willen maken van tijdsverspilling. Welkom vastbesloten uitsteller. De websites die ik je zal voorstellen zijn niet de klassieke tijdsvreters. Uiteraard weet je zelf wel dat je uren kwijt kan zijn aan het checken van sociale media en nieuwswebsites. Dat hoef ik je echt niet meer te vertellen, zo ervaren ben je ondertussen al. Ook op verslavende games als Fortnite ga ik hier niet in. We zijn geen amateurs hé zeg. Neen, ik presenteer je twee pareltjes die uitblinken in hun simpliciteit en effectiviteit.

Je krijgt de keuze tussen gewoon zinloos tijdverlies en tijdverlies die misschien nog van pas komt als je ooit in een quizprogramma terechtkomt. Hier gaan we.

1. Zinloos tijdsverlies: Cookie Clicker

Wil je voor gewoon zinloos tijdverlies gaan, dan raad ik Coockie Clicker aan. Dit is een spel met een start maar schijnbaar zonder einde. Er zit geen speciale opbouw in, je hebt geen opdrachten, en je kunt ook niet echt verliezen. In die zin is het een heel atypisch game. Wat moet je dan wel doen? De naam zegt het zelf: koekjes klikken. Ja, je klikt letterlijk op een koekje (zo’n chocolate chip variant), en met die actie bak je virtuele koekjes. Na een tijdje heb je genoeg koekjes om helpers te kopen. Je kunt extra cursors kopen die naast jouw cursor ook koekjes klikken. Je kunt zelfs oma’s kopen die koekjes voor je bakken. Het aantal koekjes dat wordt gebakken door je hulpjes stijgt exponentieel naarmate je geavanceerdere ‘helpers’ koopt met je koekjes. Maar de prijs voor de helpers stijgt ook exponentieel.

Eigenlijk ga je dus niet echt vooruit met het spel, al verzamel je wel gigantisch veel koekjes. De fun van het spel zit hem niet in het klikken van koekjes. Het zijn de hilarische meldingen en upgrades die dit spel legendarisch maken. Je kunt allerlei trofeeën behalen, en soms word je zelfs aangemoedigd om vals te spelen. Wil je graag tijd verspillen? Dan ben je met Coockie Clicker aan het juiste adres!

Voordelen: je leert er heel snel door klikken. Zoals iedereen weet is deze vaardigheid onbetaalbaar op je CV.

Mijn persoonlijke geschiedenis met Coockie Clicker: ik ontdekte Coockie Clicker toen ik mijn thesis moest schrijven in mijn laatste masterjaar. Uiteraard. Ik deelde deze bedenkelijke passie met een vriendin, en we stuurden mekaar regelmatig updates over de status van onze thesis én onze koekjesbakkerij. Gezien we ook allebei nachtbrakers waren stond dit garant voor zeer informatieve gesprekken. Ik wil trouwens niet weten hoeveel triljoen koekjes ik gemaakt heb. En hoeveel tijd ik hiermee verspild heb. Coockie clicker heb ik al jaren niet meer gespeeld. Het is tijd om de fakkel door te geven aan de volgende generatie.

Coockie Clicker speel je hier.

2. Iets minder zinloos tijdsverlies: Online Seterra

Als je graag je tijd verspilt op internet, maar tegelijk ook iets wilt bijleren raad ik Online Seterra aan. Dit is ideaal om je geweten te sussen als je eigenlijk aan iets anders zou moeten werken. Ook kan het van pas komen als je ooit wordt gevraagd om mee te spelen in een quiz. Op deze website leer je namelijk aardrijkskunde. Je kunt alle landen van de wereld leren, al dan niet opgesplitst per continent, of je kunt ervoor kiezen om hoofdsteden, rivieren, zeeën (geen zeeën van tijd), Amerikaanse staten, vlaggen, gebergtes,… noem maar op,… te leren.

Het klinkt in eerste instantie misschien niet als een website waarop je veel tijd zou doorbrengen, maar doordat het in spelelement gegoten is, is het toch verleidelijk om het nog eens (of goed dan, nog een keer. Of goed dan, nog een allerlaatste keer) te herhalen. Je krijgt namelijk een score en de tijd waarin je het hebt opgelost.

Voordelen: je leert er iets nuttigs door bij. Dit verruimt je algemene kennis én je kan punten scoren bij talrijke spelletjes waarin aardrijkskundige kennis van pas komt. Ook kun je er originele reisideeën door opdoen.

Mijn persoonlijke geschiedenis met Online Seterra: deze website leerde ik nog maar onlangs kennen. Waarschijnlijk omdat ik het me nu niet kan permitteren om tijd te verliezen, wat dacht je anders. Het is minder verslavend dan een echt spel, niettegenstaande blijf je er wel langer mee bezig dan zelf gedacht. Mensen die een kluizenaarsbestaan leiden door een aankomende deadline hebben zo tenminste nog iets leuks om hun tijd mee te verspillen. Een bijkomend voordeel: je hebt meteen een gespreksonderwerp voor als je toch eens buiten komt. Want niemand wil horen hoe je een hele dag aan die paper getypt hebt. Dus ja , ik heb mijn familie tot vervelens toe verteld dat ik alle Aziatische landen vanbuiten ken. Had jij trouwens al van Bhutan gehoord?

Online Seterra speel je hier.

Houd je tijdsverlies binnen de perken

Alle gekheid op een stokje: tijd verspillen op het internet is natuurlijk leuk zolang je er je studieresultaten of professionele activiteiten niet te veel door laat beïnvloeden. Als je echt een probleem hebt met je internetgedrag onder controle te houden, dan raad ik een siteblocker aan zoals Cold Turkey. Die gebruik ik zelf als ik me voor een bepaalde tijdsperiode volledig wil concentreren.

Heb je last van uitstelgedrag? Dan kan je dit ook in je voordeel laten spelen. Lees hierover mijn artikel over productief uitstellen.

Verspil jij vaak jouw tijd op het internet? En op welke manier dan? Laat het gerust weten in een reactie.

Tijd verspillen op internet

Bron afbeelding: Pexels

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën
indoor hangmat op het werk
Trend op het werk: powernappen in een indoor hangmat

2 Responses

  1. Leonore

    Als ik geen zin heb om te werken of echt iets nuttigs te doen (vb te moe, slecht humeur, gewoon geen zin, geen inspiratie), dan heb ik ook mijn vaste sites waarmee ik eigenlijk tijd verlies (zelfs al leer je misschien iets bij of vind je het soms wel interessant): het weerbericht bekijken, VRT NWS (fragmenten van het nieuws), VRT NU (korte en lange films, documentaires of reportages), Facebook, Standaard Online en de links waar zij je naar verwijzen (Zimmo, Gezondheid .be, Jobat), YouTube, mijn mails voor de zoveelste keer nakijken.
    Van die twee tijdverspillers die jij noemde had ik nog nooit gehoord. Naar dat met aardrijkskunde was ik wel benieuwd wat het precies was. En ik heb eens gezocht naar een alternatief van Cold Turkey voor Mac..SelfControl doet hetzelfde,maar is er ook voor Mac(je kiest wat je wil blokkeren voor een tijd, en je stelt in voor hoe lang).

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.