22
feb
2018
Welk Urban Decay Palette kopen?

Welk Urban Decay Palette kopen? NAKED 1, NAKED 2, NAKED 3, of NAKED HEAT?

De NAKED palettes van Urban Decay zijn ondertussen zo legendarisch dat geen enkele zichzelf respecterende beauty-addict ze niet in haar make-up stash heeft zitten. Sommigen houden het bij één NAKED palette, anderen (zoals ikzelf) rennen bij elke nieuwe release naar de winkel om zich te vergapen aan de sublieme kleuren. En eens de oogschaduw verleidelijk naar je gefonkeld heeft, sta je voor je het weet buiten met een palette dat schreeuwt om opengemaakt te worden.

Welk Urban Decay Palette kopen

Elke keer er een nieuwe NAKED palette uitkomt gaat dit gepaard met de nodige hysterie in beautyland en wordt het desbetreffende palette gehypet op verschillende beautyblogs en youtube channels. Is het al die consternatie waard? JA. Ongetwijfeld. Je zal zelden een oogschaduwpalette in je handen hebben dat zo perfect is vormgegeven en waar de kwaliteit je zo van omverblaast als de Urban Decay NAKED palettes.

Zie nu zelf eens die mooie kleuren. Het doet me op een of andere manier denken aan chocoladerepen. Je zou bijna zin krijgen om je tanden er in te zetten.

Welk Naked Palette kopen?

Is het nodig om ze allemaal te kopen? Niet per se. Tenzij je net zo verslaafd bent als ik, kan één goedgekozen palette je jarenlang plezier en ontelbaar mooie ooglooks bezorgen. Voor €54,90 heb je 12 kleuren oogschaduw van topkwaliteit in handen.

Waarom zou je in godsnaam een oogschaduwpalette van €54,90 kopen?

Is je vraag niet welk Urban Decay NAKED palette je moet kopen, maar eerder waarom je een Urban Decay NAKED palette zou moeten kopen? Naast het feit dat ze er in hun doos al zo mooi uitzien dat je meteen begint te twijfelen aan het nut van kunst in je woning, overloop ik enkele objectieve redenen.

Samenvatting voordelen

 • 12 kleuren in één NAKED palette
 • Optimaal van kwaliteit
 • Elke combinatie is geslaagd
 • Schitterend bij elke huidskleur
 • Een palette voor elke gelegenheid
 • Heel goed gedocumenteerd
 • Cruelty free, parfumvrij en parabenen vrij
 • Multifunctioneel
 • Verpakking en toebehoren

12 kleuren in één NAKED palette

In elk NAKED palette zitten er 12 kleuren. Als je weet dat veel oogschaduwpalettes uit veel minder kleuren bestaan (oogschaduwtrio’s bevatten typisch een lichte, een medium en een donkere kleur), kan je zelf uitrekenen hoeveel dit palette zou kosten in klassieke trio-vorm. En als je geen zin hebt om dit uit te rekenen: voor €13,5 vind je niet veel oogschaduwtrio’s met een dergelijke kwaliteit en met zo’n hoeveelheid product per kleur. Er is 1,20 gram product per kleur in de NAKED palettes. Dit betekent ook dat je jarenlang plezier kunt hebben van je oogschaduwpalette zonder dat het metaal van de pan zich laat zien.

Alles bij elkaar genomen is €54,90 voor 12 kleuren van topkwaliteit echt een koopje.

Optimaal van kwaliteit

Ik verklapte het al hierboven, maar alle kleuren oogschaduw zijn werkelijk van topkwaliteit. Neem het aan van iemand die al met veel oogschaduwpalettes gewerkt heeft (zowel privé als voor visagie-doeleinden), en als je mij niet gelooft: ga gerust zelf eens naar de winkel, strijk met je vinger over een poeder en zie hoeveel pigment het afgeeft.

De geconcentreerde pigmentatie zorgt ervoor dat je maar weinig product nodig hebt om al een schitterend resultaat te krijgen. Zoals elke oogschaduw presteert ook de oogschaduw uit de NAKED palettes beter als je eerst een oogschaduwprimer gebruikt, maar zelfs zonder primer zal je versteld staan van de kleurintensiteit en de houdbaarheid van het product. Waar je bij verschillende producten na een werkdag een vergrootglas nodig hebt om te zien waar je zorgvuldig aangebrachte oogmake-up gebleven is, zal de Urban Decay oogschaduw nog zitten waar je het ’s ochtends hebt aangebracht. Op je ogen, mocht dat niet duidelijk zijn.

Lees ook: 3 onmisbare beautyproducten voor een wakkere blik

Elke combinatie is geslaagd

12 kleuren in één palette; dat kan toch niet goedkomen? Staat dat niet garant voor de vreemdste kleurencombinaties? Helemaal niet! De kleuren zijn zo gecreëerd dat elke mogelijke combinatie een zeer geslaagd resultaat oplevert. Doe maar eens de test: houd twee of drie willekeurige kleuren naast mekaar en zie hoe mooi ze samengaan.

Niet alleen qua uitzicht is elke combinatie een match made in heaven, ook de oogschaduwstructuur loopt perfect in elkaar over. Als je kleuren wilt mengen, of je wilt een overgang aanbrengen op het ooglid mag je er zeker van zijn dat de structuur van het poeder dit toelaat. Mat of glitter, subtiel of net opvallend: elk kleur gaat moeiteloos in een ander over.

Schitterend bij elke huidskleur

Denk je dat een bepaald palette niet bij jou zal passen omdat je een hele bleke huid hebt, of omdat je als Afro-Europeaanse de ervaring hebt dat niet alle kleuren mooi tot hun recht komen bij jouw huidpigmentatie? Dan is het Urban Decay NAKED palette waar je naar op zoek bent. Bij het ontwikkelen van de palettes is hier namelijk expliciet rekening mee gehouden. Visagisten van over de hele wereld boffen met het feit dat ze zowel de lichte als de donkere modellen met één en hetzelfde palette opmaken, en dat de kleuren bij gelijk welk huidstype prachtig tot hun recht komen.

Een kleur dat bij de ene huid neutraal is, zal bij de andere huid net licht zijn, maar je mag er altijd zeker van zijn dat het kleur goed zal presteren op jouw huid. Ook in de campagnes van Urban Decay valt dit op: dit schoonheidsmerk maakt gebruik van modellen met gevarieerde huidskleur om hun producten aan te prijzen.

Een palette voor elke gelegenheid

Omdat er verschillende soorten oogschaduw in één palette zitten (licht, donker, mat, glanzend) kan je er alle kanten mee uit. Je kan er hele subtiele looks mee maken voor een dagelijkse maquillage, maar je kan ook mikken op red carpet glamour. Door te investeren in één veelzijdig palette kan je eigenlijk alle mogelijke ooglooks maken.

Heel goed gedocumenteerd

Krijg je al stress als je alleen maar denkt aan al die mogelijke ooglooks, omdat je helemaal geen make-up ervaring hebt? Vrees niet, want de NAKED palettes zijn ontzettend goed gedocumenteerd. Omdat veel beautybloggers en vloggers zo lyrisch zijn over deze palettes, is het bijna onmogelijk om op youtube een aantal make-up tutorials te bekijken waarin er geen enkele NAKED palette wordt gebruikt.

Wil je zien hoe de kleuren presteren op de huid? Zoek op ‘swatches Urban Decay NAKED’. Wil je leren hoe je met een bepaald palette een leuke ooglook maakt? Zoak op ‘tutorial Urban Decay NAKED’. Verder kan je nog specifiëren of je eerder een subtiele dan wel een glamoureuze ooglook wenst.

Cruelty free, parfumvrij en parabenen vrij

De oogschaduwpalettes zijn cruelty free. Dit geldt overigens voor alle producten van Urban Decay. Ze engageren zich ertoe om geen make-up op dieren te testen, en gebruiken ook geen grondstoffen die door anderen op dieren getest werden. Verder is de oogschaduw parfumvrij (belangrijk als je een gevoelige huid hebt), en werden er ook geen parabenen toegevoegd om de producten te bewaren. Als je deze elementen dus liever niet terugziet in je make-up, mag je nog steeds met een gerust hart gaan shoppen.

Multifunctioneel

Lijkt €54 voor een oogschaduwpalette je nog steeds veel? Bedenk dan eens dat dit veel meer is dan gewoon een oogschaduwpalette. De lichte kleuren kan je ook gebruiken als highlighter, sommige matte kleuren zijn uiterst geschikt als wenkbrauwpoeder, en de donkere kleuren zijn zodanig goed gepigmenteerd dat je ze ook als eyeliner kunt gebruiken. Ja, de veelzijdigheid van de NAKED palettes zal je blijven verbazen.

Verpakking en toebehoren

Oké, ik zal natuurlijk niemand aanraden om een oogschaduwpalette alleen om de verpakking te kopen. Dat zou heel het doel van een mooi palette voorbijschieten. Wat ik met dit punt wil zeggen is dat de verpakking ook van goede kwaliteit is. Je moet je NAKED palette natuurlijk niet met een klap op de grond gooien, maar door de stevige verpakking kan hij wel tegen een stootje. Een aantal van mijn oogschaduwpalettes (ja, jij Catrice!) waren van zo’n zwak plastiek gemaakt dat het dekseltje na twee keer openen al afbrak. Dat zal je met de NAKED palettes niet tegenkomen. Reislustige dames kunnen dus met een gerust hard hun NAKED palette in hun koffer stoppen.

Als je houd van een spiegeltje in je oogschaduwpalettes zal je steeds naar je NAKED palette grijpen. Doordat de doos een langwerpige rechthoek is, is er veel plaats voor een mooie spiegel binnenin het deksel. Ikzelf gebruik dit niet, maar ik weet dat veel andere dames dit wel een meerwaarde vinden.

Elk NAKED oogschaduwpalette bevat ook een dubbele oogschaduwkwast. En dan heb ik het niet over die waardeloze sponsapplicators, maar over onversneden kwalitatieve oogschaduwkwasten. Bijgeleverde kwasten vind ik meestal troep, en blijven ongebruikt in hun doosje zitten. Maar de Urban Decay kwasten zou ik zelfs speciaal aankopen mochten ze er niet bij zitten. Afhankelijk welk palette je koopt heb je een grote oogschaduwkwast, een platte kwast, of een blending kwast. Je hebt er sowieso een dubbele te pakken.

Zijn er dan geen nadelen aan verbonden?

Nauwelijks. Als ik één nadeel moet noemen is dat je bij sommige kleuren wat last kunt hebben van fallout. Dat betekent dat het pigment door het aanbrengen een beetje naar beneden dwarrelt en onder je ogen terechtkomt. Je kan dit oplossen door de kwast af te tikken voor je de oogschaduw aanbrengt, of door poeder onder je ogen aan te brengen die je erna weer wegveegt. Fallout is geen typisch probleem voor de NAKED palettes; de meeste goed gepigmenteerde oogschaduwpalettes kennen dit fenomeen.

Is zo’n palette wel een goede investering als make-up leek?

Net voor de make-up leek is dit een goede investering. Je verdoet namelijk je geld niet aan allerhande goedkope oogschaduw, maar koopt één kwalitatief palette waarmee je alle kanten uitkan. Bovendien schiet het internet je meteen te hulp als je inspiratie of uitleg nodig hebt bij het creëren van een leuke ooglook. Deze palettes zijn zo bekend dat je je nooit alleen zal voelen.

Welk Urban Decay Palette past bij mij?

NAKED 1

Verpakking

NAKED 1

De originele NAKED palette waarmee het allemaal begon is deze prachtige oogschaduwverzameling. De donkerbruine doos is als enige uit de reeks zacht, en sluit via magneetjes. Het is het knuffelbeertje uit de NAKED-reeks. Aan de binnenkant van het deksel is een spiegel bevestigd, maar die beslaat niet het volledige deksel.

Kleuren

Kleuren NAKED 1

De kleuren zijn achtereenvolgend: Virgin | Sin | Naked | Sidecar | Buck | Half Baked | Smog | Darkhorse | Toasted | Hustle | Creep | Gunmetal

Virgin is een prachtige maar subtiele highlighter. Hij is heel mooi op het wenkbrauwbot en in de ooghoeken. Voor een dagelijkse en subtiele look moet je Naked en Buck hebben. Deze zijdezachte matte kleuren zijn perfect neutrals maak kan je ook als transition shades gebruiken bij een iets complexere ooglook. Toasted en Hustle heb ik onder andere gebruikt om mijn ooglook te creëren op mijn trouwdag. Dit duo is voor mij onbetaalbaar.

Extra tip: maak eens een ijskoude eyeliner met gunmetal.

Iets voor jou als…

Heb je nog geen enkele oogschaduwpalette uit de NAKED-reeks? Dan is dit het palette dat je hebben moet! Oké, elk palette kan wel gebruikt worden als basispalette (behalve misschien het HEAT-palette), maar dit is bij uitstek een goede start. Wil je op zeker spelen, dan is NAKED 1 echt de goede keus!

NAKED 1 kan je hier kopen

NAKED 2

Verpakking

NAKED 2

Het NAKED 2 palette is een beige metalen doos met een grote spiegel die over de volledige onderkant van het deksel loopt. Laat je niet misleiden door de doffe uitstraling van de spiegel; ik ben zo’n persoon die het plastiekje eraan laat. De doos sluit via een kliksysteem.

Kleuren

NAKED 2 kleuren

De kleuren heten achtereenvolgend: Foxy | Half Baked | Bootycall | Chopper | Tease | Snakebite | Suspect | Pistol | Verve | YDK | Busted | Blackout

NAKED 2 is eigenlijk het ultieme all-in-one palette. De grootste troeven van dit palette zijn de kleuren Foxy en Blackout. Foxy is een matte highlighter en blackout is een gitzwarte matte oogschaduw die je perfect als eyeliner kunt gebruiken. Andere NAKED palettes hebben geen variant van deze matte kleuren, wat de keuze voor de NAKED 2 erg verleidelijk maakt. Verder bestaat NAKED 2 vooral uit grijs- en bruintinten, al heeft hij ook een paar kopertinten die meer dan de moeite waard zijn.

Bootycall is mijn favoriete highlighter van alle NAKED palettes. Het is een highlighter met een subtiele glans en maakt van elke ooglook een pareltje.

Wat ik een beetje vreemd vind is de toevoeging van de kleur Half Baked, want die kwam ook al in het eerste NAKED palette voor. Het is een hele mooie kleur, maar moest ik de maker van dit palette zijn zou ik eerder voor een extra matte neutrale tint gekozen hebben. Tease kon wel nog een vriendje gebruiken. Nu ik toch over Tease begin: dit is de perfecte transitiekleur, en vormt ook een mooie basis om andere kleuren over aan te brengen.

Virgin is een prachtige maar subtiele highlighter. Hij is heel mooi op het wenkbrauwbot en in de ooghoeken. Voor een dagelijkse en subtiele look moet je Naked en Buck hebben. Deze zijdezachte matte kleuren zijn perfect neutrals maak kan je ook als transition shades gebruiken bij een iets complexere ooglook. Toasted en Hustle heb ik onder andere gebruikt om mijn ooglook te creëren op mijn trouwdag. Dit duo is voor mij onbetaalbaar.

Extra tip: ga eens voor een monochrome ooglook in Chopper en vergeet niet om dit kleur ook aan te brengen onder de onderste wimperrand.

Iets voor jou als…

Dit palette is perfect voor als je op zoek bent naar de allround experience. Het bevat prachtige glanskleuren, een goede matte basiskleur, mooie highlighters en een gitzwarte matte kleur die je ook als eyeliner kan gebruiken. Je kan dit palette prima als eerste oogschaduwpalette aanschaffen, maar het is ook een grote meerwaarde voor de make-up liefhebber die een palette wil aanschaffen dat de make-up stash naar een hoger niveau tilt.

NAKED 2 kan je hier kopen

NAKED 3

Verpakking

NAKED 3

Net zoals de NAKED 2 bestaat ook de NAKED 3 uit een metalen doos met een grote spiegel aan de binnenkant van het deksel, en sluit de doos met een kliksysteem. De doos is roségoud, en dit verklapt al het zachte thema van dit palette.

Kleuren

NAKED 3 kleuren

Het NAKED 3 palet bevat achtereenvolgens deze kleuren: Stange | Dust | Burnout | Limit | Buzz | Trick | Nooner | Liar | Factory | Mugshot | Darkside | Blackheart

Zoals je ziet is dit een palette waarin de kleur roze de boventoon voert. NAKED 3 bestaat vooral uit zachte rozige kleuren, en de twee donkere kleuren (Darkside en Blackheart) hebben een paarse ondertoon. Limit en Nooner zijn matte kleuren. Ik was wat geïntrigeerd door de kleur Trick omdat dit precies een vreemde eend in de bijt is. Maar ik stel vast dat deze kleur vooral een rosé-gouden glans geeft en niet als een kernkleur beschouwd moet worden.

De kleuren hebben negatieve namen, wat sterk contrasteert met het lieflijke karakter van dit palette. NAKED 3 is mijn minst gebruikt palette, maar dit ligt zeker niet aan de kwaliteit van de oogschaduw. Blijkbaar is roze gewoon een kleur waar ik iets minder vaak naar grijp. Al zijn er zeker wel dagen waarin ik absoluut een zachtroze kleurtje wil!

Extra tip: ga eens voor de roze sparkles van Buzz op het bewegend ooglid. Superleuk voor de lente, en net iets gedurfder dan een matroze tint.

Iets voor jou als…

Als je fan bent van roze mag je dit palette zeker niet overslaan! Veel vrouwen staan prachtig met een subtielroze ooglook. Pink girls, dit is jullie gedroomde match!

NAKED 3 kan je hier kopen

NAKED HEAT

Verpakking

NAKED Heat

Het NAKED HEAT palette bestaat uit een roodachtige metalen doos met verticale strepen met 3D effect in het deksel. Aan de binnenkant van het deksel is er een grote spiegel aangebracht. Eén kant van de dubbele kwast die in het palette zit heeft een blending brush. Zoals het woord zelf zegt is dit ideaal om twee kleuren langzaamaan in elkaar over te laten lopen. Dit palette zit op zich ook nog eens in een superleuke doos. Je schuift de doos open zoals je een luciferdoosje zou openschuiven, en daarin vind je je palette. Aan de binnenkant van de doos staan een reeks lucifers die telkens verder opgebrand zijn. Ja, de HEAT straalt werkelijk van dit palette af.

Kleuren

NAKED Heat kleuren

Het HEAT palette is een beetje het ondeugende broertje van de andere NAKED palettes. Het vraagt om iets gewaagdere looks, en heeft een geheel eigen karakter.

Het HEAT palette bestaat uit de volgende kleuren: Ounce | Chaser | Sauced | Low Blow | Lumbre | He Devil | Dirty Talk | Scorched |Cayenne | En Fuego | Ashes | Ember

 

Zoals je ziet zijn er veel roodachtige tinten, en de kleuren variëren qua ondertoon en intensiteit. Als je voor de ultieme vurige glitter gaat zal je niet genoeg krijgen van Scorched. Met Chaser, Sauced en Low Blow maak je iets neutralere looks met een warme uitstraling. Ashes is prachtig tegen de wimperrand en in de buitenste ooghoek. En bij Ember vraag je je af of je nu een zwarte of een rode oogschaduw op je kwast hebt. Een heel bijzonder kleur! Maar mijn favoriet uit deze reeks is toch Cayenne. De naam zegt het zelf: het doet denken aan cayennepeper. Ik gebruik hem meestal boven mijn bewegend ooglid en werk die mooi uit om een warme overgang te maken tussen de kleur op mijn bewegend ooglid en mijn wenkbrauwbot. Het warmt je blik op en maakt je ogen optisch groter.

Wat ik persoonlijk een beetje mis in dit palette is een gouden kleur. Ze hadden de Half Baked beter niet gedupliceerd in NAKED 2, maar in het HEAT palette. Voor mij is dit natuurlijk geen probleem, want dan haal ik er gewoon NAKED 1 of NAKED 2 bij, maar als je alleen HEAT hebt vind ik het toch een minpuntje. Een gouden kleur mooi laten uitfaden in een bruinrode kleur is prachtig…

Extra tip: met het HEAT palette kan je niet alleen mooie gesofisticeerde looks maken, het leent zich ook ideaal als vurige halloween make-up. Je kunt er namelijk zeer extreem mee gaan. Ik kon het niet laten om in een Horror Tour in Dublin mijn ogen met dit palette op te maken.

Iets voor jou als…

Ik zou dit palette persoonlijk alleen aan de meer ervaren make-uppers aanraden. Als je al verschillende oogschaduwpalettes hebt en je bent op zoek naar een palette met meer pit is HEAT ideaal voor jou. Als je nog een bleu bent met oogschaduw bestaat het gevaar dat je eruit ziet alsof je ogen beurs geslagen zijn. Niet het idee dat je in je hoofd hebt als je je ogen extra in de verf wilt zetten.

Omdat goede warmrode looks maken niet zo makkelijk is, zou ik dit niet aanraden als eerste palette. Maar je kan je er heerlijk mee uitleven als je make-up wat meer in de vingers hebt.

Mensen met blauwe of groene ogen kunnen hun ogen er extra mooi mee accentueren. Ga voor oranje-tonen bij blauwe ogen en voor roestrode tonen bij groene ogen. Succes gegarandeerd!

NAKED HEAT kan je hier kopen

Welk Urban Decay palette kopen: conclusie

Een NAKED palette van Urban Decay is zeker een goede koop! Ga voor 1 en 2 als je graag kennis wilt maken met deze pareltjes, of voor 3 als je een voorkeur hebt voor roze tinten. Ga voor HEAT als je graag experimenteert met make-up en een pittige toevoeging voor je verzameling zoekt. Ben je een echte make-up addict? Ga dan zoals ik voor alle vier.

Welk Urban Decay Palette kopen

Diclaimer: dit artikel is geen commerciële samenwerking. Ik schreef dit op eigen initiatief, en kocht alle palettes zelf. De foto’s zijn onbewerkt zodat de kleuren waarheidsgetrouw naar voren komen.

You may also like

uiterlijk werkende mama
Waarom je uiterlijk wél belangrijk is als werkende mama
Fenty Beauty collectie
Mijn Fenty Beauty producten
jezelf mooi maken voor jezelf
Waarom “voor wie maak jij je mooi” een stompzinnige vraag is
Make-up voor warme dagen met onweersbuien
Zo blijft je make-up op een warme dag met onweersbuien wél zitten
Wakkere Blik
3 onmisbare beautyproducten voor een wakkere blik
Make-up tips acne camoufleren
Acne camoufleren doe je zo: 5 onmisbare tips

2 Responses

  1. Haydée

   Ik heb ook een basic palette, de 2. 🙂 Ga je ook de laatste nieuwe aanschaffen? En ja, lastig hé een favoriet kiezen. 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.