30
jul
2018
jezelf mooi maken voor jezelf

Waarom “voor wie maak jij je mooi” een stompzinnige vraag is

Voor wie maak jij je mooi? Je hebt toch een vriend, waarom schmink je je als je naar je werk gaat? Is het niet stom om geld uit te geven aan lipstick, als je toch al iemand hebt? Waarom draag je hakken als je weet dat niemand je vandaag zal zien?

Al deze vragen gaan ervan uit dat je jezelf mooi maakt voor de ogen van iemand anders. Terwijl je eigen ogen de allerbelangrijkste zijn.

I don't dress up for boys

Jezelf mooi maken voor jezelf

Ik schmink mezelf niet elke dag, en ik draag soms ook gewoon kleren omdat ze bovenaan in mijn kast lagen en de rok die ik eigenlijk wou aandoen in de was zit. Maar als ik me opmaak of een mooie outfit selecteer, doe ik dit hoofdzakelijk voor mezelf. Ja, ik woon samen met Bram, maar mijn man ziet echt het verschil niet als ik snel een getinte dagcrème op mijn gezicht heb gesmeerd, of als ik een uur in de weer ben geweest om een perfect gebalanceerd licht- en schaduwspel op mijn gelaat te creëren. En als we ergens naar een feestje moeten, kijkt hij naar mij en vraagt hij: “ben je al geschminkt?” Het feit dat hij dit moet vragen, illustreert dat mijn make-up tafel niet ter ere van hem opgericht is.

Lees ook: waarom je een mooi cadeau voor jezelf verdient

De belangrijkste verhouding tot je lichaam, is hoe je jezelf ziet. Als je jezelf gaat opmaken, of juist niét gaat opmaken omdat anderen wel eens een mening over je kunnen hebben, doe je jezelf tekort in mijn ogen. Hoe je je kleedt, en hoe je je opmaakt moet vooral een uiting van waardering zijn voor jezelf. Ik bedoel niet dat je vanaf nu alle conventies naast je neer kunt leggen, en op de begrafenis van je oudtante moet laten zien dat de focus op transparant kant in de laatste collectie van Victoria’s Secret helemaal je ding was. Ik bedoel wel dat je keuze een moet zijn waar je zelf achter staat, en waar je je eigen identiteit recht mee aandoet. De ogen van anderen zijn er, maar het zijn je eigen ogen die echt van tel zijn.

Wat je zelf wilt, wil je beter

Natuurlijk zien anderen het wel als je iemand bent die graag aandacht aan het uiterlijk spendeert, en natuurlijk is het fijn als iemand je complimenteert met een mooie jurk. En o ja, ook mijn man kijkt soms naar me en zegt: “je ziet er zo mooi uit”, en dan straal ik helemaal. Maar dat neemt niet weg dat ik in de eerste plaats mezelf verzorg en mooi maak omdat ik het zélf wil.

Ja, het is fijn als je merkt dat mensen je mooi vinden of je complimenteren met je outfit, maar dat is eigenlijk een bijkomstigheid. Het is veel fijner als je jezelf mooi vindt, je zelf goed in je vel zit, en je blij wordt van de kleren die je aantrekt.

(Ja, ik weet dat het concept schoonheid voor een groot deel sociaal geconstrueerd is, en dat als ik beweer dat ik hakken draag omdat ik het zelf mooi vind, dit hoogstens een internalisatie van deze sociale constructie is.)

IJdeltuit

Maar los daarvan vind ik het ook gewoon leuk om bezig te zijn met mode en uiterlijke verzorging. Je hebt meteen het risico dat mensen je als ‘ijdel’ bestempelen als je dit zegt, maar ja: ik besteed graag aandacht aan mijn uiterlijk. Ik hou ervan om bijzondere stuks te vinden in winkels, ik stel ’s ochtends graag mijn outfit voor de dag samen, ik geniet ervan om plaats te nemen voor mijn vanity en met zorg mijn make-up aan te brengen. Voilà, dan vinden mensen me maar lekker een ijdeltuit, ik bezorg er niemand last mee, en ik word er zelf vrolijker van. Dan is het toch een positief iets, niet?

Roze bontjas

De wereld is je catwalk

Het leukste aan mezelf ‘mooi’ maken is dat ik het helemaal niet hoef. Als ik geen zin heb, dan houd ik me er gewoon niet mee bezig. Maar meestal vind ik het leuk om voor elke gelegenheid een aangepaste look te selecteren. En geloof me, er zijn veel gelegenheden! Dit maakt dat de mogelijkheden eindeloos zijn. De ene dag kan dat een jeans en een paar sneakers zijn, maar het kan ook een zwarte jurk met parelkettingen en rode lipstick zijn. Mode en make-up is het domein bij uitstek om creatief te zijn, te spelen met opties, en je bent de gelukkige om je eigen model te zijn.

Lees ook: waarom ik oproep tot meer glitter & glamour

De wereld is je catwalk, jij bent je eigen model.

Dus ik herneem even de vragen uit het begin van dit artikel:

Voor wie maak jij je mooi?
Voor mezelf, tiens.

Je hebt toch een vriend, waarom schmink je je als je naar je werk gaat?
Omdat ik zelf mee ben, als ik naar mijn werk ga.

Is het niet stom om geld uit te geven aan lipstick, als je toch al iemand hebt?
Ik vind het nooit stom om geld aan mezelf uit te geven als ik daar blij van word.

Waarom draag je hakken als je weet dat niemand je vandaag zal zien?
Omdat ik mezelf fabulous vind met hakken , en ik zie mezelf voortdurend.

Er is niks mis met een gezonde portie ijdelheid, dat mag duidelijk zijn! Wat zeg jij als mensen je vragen voor wie je je mooi maakt?

jezelf mooi maken voor jezelf
Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

vinted ervaringen
Tweedehands kledij kopen en verkopen op Vinted: mijn ervaringen
Guilty pleasure: corporate fashion on Netflix
Mijn 3 favoriete Netflix-series met corporate fashion (guilty pleasure!)
Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen
Zilveren jurkje Femme Luxe
Dress like Kim Kardashian – Strakke jurken aan mini prijsjes

10 Responses

 1. Mooi artikel! Ik zeg ook altijd dat ik het voor mezelf doe, wat ook gewoon zo is. Op mijn wimpers krijg ik vaak negatief (want vrij opzichtig). Ik zeg dan altijd dat ik ze zelf prachtig vind en dan zijn mensen meestal ook wel klaar.

 2. Yes, you rock it met dit artikel!! Heel herkenbaar. Helemaal prima om je lekker voor jezelf mooi op te maken. Juist het “optutten” is nog het leukste deel ervan toch!? En dat deel krijg ook echt alleen jijzelf mee. Maar daarentegen is het ook heerlijk om zo goed in je vel te zitten om helemaal blote billen faced naar de supermarkt te gaan. Geen zin in mascara? Dan draag ik het een dag niet naar het werk!
  Oke die dagen komen weinig voor, maar daarvoor houd ik nu inderdaad ook teveel van beauty 😉
  Heel fijn artikel Haydee!

  1. Haydée

   Ja, dat vind ik dus ook! Ik vind het zo leuk om me op te tutten, met producten te experimenteren,… Dat is tijd die je volledig aan jezelf spendeert, en dat voelt zo fijn!

 3. Je hebt helemaal gelijk! Ook ik besteed veel aandacht aan kleding en vind het ook leuk om een heel eigen stijl te ontwikkelen, maar dat doe ik puur voor mezelf en niet omdat wie dan ook daar behoefte aan heeft. Ik voel me comfortabeler als ik iets draag waar ik blij van word en heb ook wel ontdekt dat mooie kleding je zelfvertrouwen goed kan doen. Niet per se om wat anderen daarvan zeggen, maar vooral omdat ik blij word van een mooie outfit 🙂 Ooit dacht ik overigens dat ik mezelf elke dag moest opmaken om überhaupt toonbaar te zijn, maar gelukkig kan ik nu prima op een vrije zaterdag de make-up weglaten.

  1. Haydée

   Inderdaad, mooie kledij kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen! En wat fijn dat je nu beter in je vel zit dan vroeger. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.