29
okt
2018
Purpuz planner roze

Het geheime wapen voor het succesvol afronden van grote projecten | Mijn ervaring met de Purpuz Planner

Grote projecten zijn de allermoeilijkste om aan te beginnen. Niet omdat je niet gemotiveerd bent, maar omdat het geheel zo overweldigend lijkt, dat de moed je in de schoenen zakt voor je eraan begonnen bent. En eigenlijk is het zonde, want het doel op zichzelf hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het is vooral de planning en de weg naar het doel die het zo’n onoverkomelijke opdracht doen lijken. Voorbeelden van grote doelen zijn: een onderneming opstarten, een boek schrijven, een trouwfeest organiseren, een succesvolle website lanceren, een meerjarenproject uitvoeren binnen een organisatie,…

Ik heb afgelopen jaren zelf aan zo’n groot project gewerkt, namelijk het schrijven van een doctoraat. Dus ik weet hoe het voelt om voor een gigantische berg werk te staan, en niet te weten hoe het traject precies zal verlopen, en waar je zal uitkomen. Gelukkig bestaan er uitstekende tools die je helpen door het bos de bomen te zien. Mijn advies is om hier zeker gebruik van te maken als je aan het werk bent aan een groot project!

Lees ook: wat moet je doen als je je doctoraat zo beu bent als koude pap?

Grote projecten aanpakken met de Purpuz Planner

In 2017 ontdekte ik de Purpuz Planner, en schreef ik een review over deze tool. Ik ondervond meteen dat dit echt een hulp kon betekenen voor mijn doctoraat, en kocht daarom de planner voor 2018. Sindsdien organiseer ik mijn werk en leven zoveel makkelijker. De Purpuz Planner is een papieren planner, die je via een stappenplan je doelen helpt te bereiken. Je krijgt op dagelijkse, wekelijkse, en maandelijkse basis de plaats om over bepaalde zaken met betrekking tot je doelen te reflecteren. Zo kan je op tijd bijsturen als het nodig is, en leer je veel over jezelf bij. Je wordt als het ware bij de hand genomen door een papieren coach. Leuk om weten: de planner is CO2-neutraal gedrukt, en het papier heeft een FSC keurmerk.

Purpuz Planner review

Ik heb dus van deze tool gebruik gemaakt om mijn doctoraat overzichtelijk te houden, en alle deadlines te halen. Zeker in de laatste fase van mijn doctoraat heb ik mijn planner elke dag intensief gebruikt. Om mezelf te motiveren, om het quasi onhaalbare haalbaar te maken, en om mijn verwezenlijkingen te vieren. Maar wat ik zo leuk vind aan de Purpuz Planner, is dat je het voor meer dan één doel tegelijk kan gebruiken. Ik werk zelf met kleurencodes voor de verschillende zaken waar ik actief aan wil werken of tijd voor wil maken. Zo heb ik het deeldomein ‘werk’, het deeldomein ‘blog’, het deeldomein ‘gezondheid’, en het deeldomein ‘relaties’. Want wat nog belangrijker is dan dat ene ultieme doel te bereiken, is je verschillende levensdomeinen in balans houden.

De planner als totaalpakket

Ondertussen heb ik mijn derde Purpuz Planner in huis. Het is dus een methode die ik al gedurende lange tijd heb uitgetest en gebruikt. Andere mensen die de planner zien, vragen soms om hem in te kijken omdat ze ook op zoek zijn naar een ‘totale’ planner. Je kan hem namelijk gebruiken als agenda, als brainstormtool, als to do-lijst, en als instrument voor persoonlijke ontwikkeling. Toch houd ik zelf naast mijn Purpuz Planner ook een kleine zakagenda bij, omdat ik de planner niet overal naartoe meesleep. Maar hij zit wel standaard in mijn werktas!

Redenen waarom je een planner moet gebruiken voor een groot project

1. Om een overzicht te houden op de tijd.

Een planner is niet hetzelfde als een agenda. Maar het helpt je wel om een gevoel van controle te herwinnen over je tijdsindeling. Omdat je wordt verplicht om op lange termijn te denken, ga je meer bedachtzaam om met je maanden, weken, en dagen. Je beseft plots dat een maand zo om is, en gaat daarom kritischer nadenken over waar je je tijd precies aan wilt besteden.

Als je met een gewone agenda werkt, heb je het risico dat je dag per dag (of in het beste geval week per week) beschouwt, en voor je het weet zit je al weer weken verder, zonder echt je doelen bereikt te hebben.

Purpuz Planner

Tijdens mijn doctoraat moest ik rekening houden met een aantal belangrijke mijlpalen zoals dataverzamelmomenten, presentaties op congressen, en deadlines voor mijn doctoraatsproefschirft. Met mijn Purpuz Planner kon ik makkelijk het overzicht behouden, en mijn werk in functie van deze momenten plannen.

2. Om je andere doelen niet uit het oog te verliezen

Als je iets wil bereiken, ga je er volledig voor, en kan je andere zaken weleens uit het oog verliezen. Zeker voor zeer gedreven mensen is dit een belangrijk aandachtspunt. In de Purpuz Planner heb je echter plaats voor verschillende levensdomeinen. En je wordt er ook regelmatig aan herinnerd om na te gaan of je wel nog met alle levensdomeinen tevreden bent.

Zo realiseerde ik me plots dat mijn doctoraat dan wel grote sprongen voorwaarts had gezet, maar dat ik mijn sport wat was gaan verwaarlozen. Door hier dan actief mee bezig te zijn en dit in te plannen, verwateren je goede voornemens niet zomaar. Je pikt je goede gewoonten weer veel makkelijker op, en blijft aandacht hebben voor de balans tussen je verschillende levensdomeinen.

Citaat Purpuz Planner

3. Je bent zelf weer baas van je tijd, in plaats van omgekeerd

Door in je Purpuz Planner te werken, ben je op een actieve manier met je tijdsinvulling bezig. Dit zorgt ervoor dat ik veel beter nadenk over wat ik belangrijk vind en wat niet. Het heeft me bijvoorbeeld geholpen om niet in te gaan op bepaalde vragen of vergaderingen, omdat dit op geen enkele manier bijdroeg aan de doelen die ik belangrijk vond. De Purpuz Planner leert je na te denken over de hoofd- en de bijzaken. Met behulp van een matrix bepaal je je prioriteiten. Wat doe je zelf, wat besteed je uit, en wat laat je beter los?

En door je dagen in te delen in functie van deze doelen, heb je echt het gevoel dat je zelf weer de controle hebt over je activiteiten. Als je je eigen werkmethode goed kent, kan je je planning daaraan aanpassen. Ik ben bijvoorbeeld iemand die taken vaak uitstelt tot de deadline bijna in zicht is, maar wend deze eigenschap op een positieve manier aan: ik plan mijn taken gewoon vlak voor de deadline in. Op deze manier verspil ik geen tijd meer aan uitstellen, en kan ik met mijn vrijgekomen tijd andere zaken doen. Bovendien werk ik kort voor een deadline veel efficiënter, omdat ik weet dat ik me niet kan permitteren om veel tijd te verspelen. Ik ben dus een zelfverklaard productief uitsteller.

Lees ook: productief uitstellen doe je zo

Purpuz Planner ervaring

4. Je leert je eigen inspanningen veel beter waarderen

Omdat ik hoge eisen stel aan mezelf en mijn werk, en soms moet erkennen dat mijn doelen onrealistisch waren, ben ik soms teleurgesteld in mezelf. Ik vreesde zelfs dat dit nog erger ging worden met het gebruiken van een planner. Dan gingen al mijn tekortkomingen en gefaalde zelfopgelegde deadlines namelijk duidelijk worden. Het tegendeel bleek waar: door actief te reflecteren over mijn voortgang, en mijn genomen hordes expliciet te maken, ben ik net mijn eigen inspanningen veel beter gaan waarderen.

Al te vaak vergeet je hoeveel zaken je gedaan hebt. Alleen die zeurende to do’s lijken er nog toe te doen. Als lijstjesliefhebber maakte ik in het verleden al vaak gebruik van to do-lists. En wat gebeurt er als je je to do’s hebt afgestreept? Juist, dan vliegt je lijstje bij de stapel oud papier. Maar in de Purpuz Planner blijf je ze bijhouden, en op het einde van elke maand blik je terug op je vooruitgang. Dan wordt het ineens duidelijk hoeveel werk je verzet hebt, en ga je je eigen inspanningen veel beter waarderen.

Purpuz Planner

De Purpuz Planner aanschaffen

Zoals je kunt lezen, ben ik zelf een heel enthousiast gebruiker van de Purpuz Planner. Als jij dat ene grote doel wilt halen, raad ik hem ook zeker aan. Twijfel je nog of dit iets voor jou is, dan raad ik aan om mijn review te lezen. Daarin leg ik het gebruik gedetailleerder uit, en som ik ook de voor- en nadelen op.

Lees ook: De Purpuz Planner review: is hij je tijd en je geld waard?

Je kan de Purpuz Planner ook gratis testen. Wie zoals ik overtuigd is, kan de Purpuz Planner hier bestellen. Ik houd van het simpele grijze design, maar de Purpuz Planner is nu ook uit in een limited edition roze uitvoering voor wie wel houdt van wat kleur en vrolijkheid.

Purpuz planner roze
Purpuz Planner roze: €35,99

Purpuz Planner review
Purpuz Planner grijs: €34,99

Disclaimer: deze blog bevat een gekregen product. Vorig jaar kocht ik de planner echter zelf, omdat ik hem elke dag gebruik en hij me helpt om mijn doelen te bereiken.

You may also like

familieplanner Family Planner
5 onverwachte voordelen van een familieplanner
Heeft een planner of agenda eigenlijk nog zin in coronatijden?
Purpuz Family Planner
Het gezin draaiende houden met een gezinsplanner
Doctoraatsverdediging
Mijn doctoraatsverdediging: hoe ik me die dag echt voelde
zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.