24
nov
2020
Purpuz Family Planner

Het gezin draaiende houden met een gezinsplanner

Sinds mijn man en ik een zoontje hebben is het gezin draaiende houden een stuk minder vanzelfsprekend. Er kan nog steeds heel veel, maar er moet veel beter afgesproken worden. Er zijn nog steeds 24u in een dag, maar daarin moet veel meer gebeuren dan vroeger. Een gezin hebben is heel leuk, maar het vraagt wel wat van je planningscapaciteiten. Ik illustreer het even met een doordeweekse avond, rond etenstijd.

Hoe het vroeger ging (vóór het babytijdperk): om 19u00 bedachten we waar we zin in hadden. Vervolgens kwamen we tot de conclusie dat we geen zure room hadden, en ging één iemand nog snel naar de winkel. Om 20u hadden we meestal wel eten op tafel, en vervolgens genoten we op ons gemak van de maaltijd.

Hoe het nu gaat: ten laatste om 17u15 moeten we aan het eten beginnen. Alles moet al drie dagen in huis zijn, want de voorbije avonden had Bram de late dienst op zijn werk, en ging ik rechtstreeks via de crèche naar huis. De ene persoon houdt zich met ons zoontje bezig, terwijl de andere persoon een maaltijd op tafel tovert. Om 18u moet ons zoontje ten laatste aan tafel, zodat zijn eten wat is gezakt voor hij zijn avondmelkje krijgt.

Vroeger zou ik van dat laatste scenario gegruwd hebben. En nog steeds vind ik het ‘georganiseerde’ aspect van het gezinsleven niet het leukste gedeelte, maar het gaat! Je moet er alleen wel discipline voor aan de dag leggen, veel overleggen en op je partner kunnen rekenen. En je moet lijstjes bijhouden. En vinkjes zetten. En telefoontjes plegen. En afspraken wijzigen. En opnieuw overleggen.

Conclusie: om een gezin draaiende te houden is het cruciaal dat alle betrokkenen hun steentje bijdragen en dat je goed met elkaar kunt afspreken wie welke taken voor zijn rekening neemt.

De papieren planner

Mijn man en ik zeiden laatst nog tegen elkaar dat het handig zou zijn om een soort papieren overzicht te hebben van de verschillende activiteiten van onszelf en ons zoontje. Hoewel je alles natuurlijk digitaal kunt doen, houden wij voor planningen en to do lijstjes meer van papier. We gebruiken beiden een papieren agenda, en ik gebruik al jaren de klassieke Purpuz Planner voor mijn persoonlijke en zakelijke doelen. Dus we hadden al besloten dat we wilden experimenteren met een volledige gezinsplanner toen ik zag dat Purpuz een Family Planner uitbracht.

Purpuz Family Planner

De Family Planner staat op deze foto symbolisch bij de volle wasmand in de kinderkamer.

Ik heb ondertussen de Family Planner thuis ontvangen en heb hem aan een grondige inspectie onderworpen. Mijn bevindingen en ideeën over hoe je deze planner optimaal kan gebruiken, deel ik graag met jullie.

Hoe ziet de Purpuz Family Planner eruit?

De Purpuz Family Planner is een grote planner die je gewoon aan de muur kunt hangen waar je kalender hangt. De planner wordt bijeengehouden door spiraalringen en heeft een halfrond haakje om hem op te hangen.

De eerste pagina’s van de Family Planner bestaan uit een jaaroverzicht. Dit kan handig zijn om vakanties in te plannen en om snel het grote plaatje te zien. Het is ook geschikt als verjaardagskalender. Persoonlijk schrijf ik verjaardagen liever meteen op de juiste plaats in het weekoverzicht, omdat ik het dan zeker niet kan vergeten. In de Family Planner staat ook een overzicht van de feestdagen en andere belangrijke data. Die staan eveneens vermeld op de juiste plaats in de weekoverzichten.

De kern van de planner: het weekoverzicht

De weekplanning

De kern van de planner is het weekoverzicht. Onderaan heb je zes kolommen voor de leden van het gezin en zeven rijen voor elke dag van de week. Zo kun je dus overzichtelijk onder elke naam van het gezinslid schrijven welke activiteiten er gepland staan deze week. Ik vind het handig als mijn man zijn werkschema’s in het overzicht noteert (vroege dienst, late dienst, nachtdienst, thuis) en de praktische afspraken van de gezinsleden erin staan (tandarts, avondcursus, sport,…). Het kan ook handig zijn om hier huishoudelijke taken in te plaatsen, bijvoorbeeld bij een beurtrol. Vergeet naast alle praktische zaken ook niet om de leuke dingen te noteren. Kinderen kunnen ook makkelijk met symbolen, stickers of tekeningetjes werken als ze nog niet kunnen schrijven. De vakken zijn er groot genoeg voor.

Overzicht planning gezinsleden

De weekplanning

De lijstjes

Bovenaan de planner is er plaats voor allerhande lijstjes. Inbegrepen zijn:

  • Een maaltijdplanner
  • Een boodschappenlijstje
  • Een lijstje voor to do’s
  • Een lijstje voor telefoons en mails
  • Een takenlijstje voor het huishouden
  • Een lijstje voor losse notities/ideeën
Maaltijdplanner

De maaltijdplanner

Boodschappenlijstje

Het boodschappenlijstje

Takenlijstjes

De takenlijstjes

Daarnaast is er ook een soort reflectiekolom waar je elke week leuke dingen in kan plaatsen. Bijvoorbeeld een familiedoel, een liedje van de week, het beste moment van de week, enzovoort,…

De grootste voordelen van de Family Planner

De Family Planner heeft voor mij persoonlijk een aantal grote voordelen.

  1. Er slingeren minder papieren lijstjes rond in huis
  2. Je wordt actief aangespoord om je maaltijden te plannen
  3. Hij brengt mentale rust

Van verschillende papiertjes naar één overzicht

Wat ik enorm handig vind aan de planner is dat alle rondslingerende lijstjes in huis nu op één centrale plaats kunnen verzameld worden. Nu hebben we een apart boodschappenlijstje, de maaltijdplanning zit wat halfslachtig in ons hoofd, en er slingeren verschillende to do lijstjes in huis met allerhande klussen, te plegen telefoontjes en huishoudelijke werkjes. Een groot overzicht dat bestaat uit verschillende onderdelen brengt opnieuw wat orde.

De maaltijdplanner: twee belangrijke tips

Verder vind ik ook de maaltijdplanner een groot pluspunt aan de Family Planner. Nadenken over een weekmenu bespaart je heel wat tijd, geld, kopzorgen, en er gaat minder voedsel verloren. Bij het gebruik van een maaltijdplanner heb ik twee tips:

Tip 1: mijn eerste tip is om dit niet te rigide in te vullen. Een weekmenu werkt het best als er nog genoeg vrijheid is voor onverwachte gebeurtenissen. Ik plan zelf maximum 4 maaltijden per week. Er zijn ook dagen waarop je restjes eet van de vorige dag, dagen waarin je helemaal geen zin hebt om te koken, dagen waarop je op restaurant gaat, en dagen waarin je eten aan huis laat leveren. Dus bedenk een paar gezonde en lekkere menu’s om zelf klaar te maken, noteer die, en ga er vervolgens flexibel mee om.

Tip 2: als je bezig bent met het weekmenu te bedenken, maak dat meteen ook een boodschappenlijstje. Ik bezoek heel vaak kookblogs voor inspiratie, en schrijf dan meteen alle benodigdheden neer als ik een recept gevonden heb dat mij kan bekoren.

Meer mentale rust

Het is een bekend gegeven dat het opschrijven van taakjes je hoofd leegmaakt. Je hebt meer mentale rust als je niet voortdurend moet denken aan alle kleine taakjes die je nog moet uitvoeren. Deze taakjes schrijf ik meestal niet op in mijn persoonlijke planner of agenda, omdat deze reguliere planner meer gericht is op grotere werk- en persoonlijke doelen. Met het gevolg dat ik toch 5 keer per dag denk aan die brief die eigenlijk op de post moet, de foto’s waarvan ik dringend een back-up moet maken, en de regenput die we moeten laten kuisen. Deze zaken zijn ideaal om in de gezinsplanner te noteren. Het gaat uit mijn hoofd en het wordt een gedeelde verantwoordelijkheid.

Purpuz Family Planner weekoverzicht

Purpuz Family Planner weekoverzicht

Pluspunten

  • De Family Planner is groot! Met zijn 37 cm breedte is er zeker genoeg plaats om alles in het overzicht te krijgen.
  • Er is plaats voor minstens 5 gezinsleden. Er is ook een smallere zesde kolom die voor een extra persoon zoals een grootouder, een huishoudhulp, een stiefouder (of zelfs huisdier?) kan gebruikt worden. Als er 4 kinderen zijn, kan dit evengoed voor het vierde kind gebruikt worden, dat spreekt voor zich.
  • De Family Planner is heel overzichtelijk ingedeeld.
  • Er wordt aandacht gegeven aan de verschillende aspecten van het gezinsleven.
  • Gezonde maaltijden plannen gaat makkelijker als je iedere week actief wordt uitgedaagd om na te denken over een weekmenu.
  • De planner zet je aan om leuke dingen te doen, en niet alleen de ‘saaie’ huishoudelijke klusjes op te knappen. De reflectiekolom kan hiertoe een extra zetje geven.
  • In het weekoverzicht staan ook de maanstanden aangegeven voor wie dit interessant vindt.

Nadelen

  • De Family Planner is in het Engels. Dit hoeft uiteraard geen nadeel te zijn (integendeel, dit maakt hem net internationaal makkelijk te gebruiken), maar ik kan me inbeelden dat sommige mensen een Nederlandstalige planner prefereren.
  • Je kan je boodschappenlijstje niet meenemen naar de winkel. Maar dit is natuurlijk gemakkelijk op te lossen, bijvoorbeeld door er een foto van te nemen.
  • Het is niet 100% duidelijk wat er bedoeld wordt met ‘week’s score’ in de reflectiekolom . Is dit om de week te evalueren? Is dit om de uitslag van een wedstrijdjes bij te houden? Hoe dan ook, je kan dit gerust openlaten of er je eigen invulling aan geven.

Conclusie

De Purpuz Family Planner is een mooi vormgegeven planner met voldoende ruimte om alle leuke en noodzakelijke zaken te noteren die het dagelijkse gezinsleven met zich meebrengt.

De Family Planner bestellen

Je kan de Family Planner bestellen op de webshop van Purpuz.

Als je de Family Planner liever bestelt via bol.com kan dit hier.

Disclaimer: deze blog bevat een gekregen product.

You may also like

familieplanner Family Planner
5 onverwachte voordelen van een familieplanner
Heeft een planner of agenda eigenlijk nog zin in coronatijden?
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
Purpuz planner roze
Het geheime wapen voor het succesvol afronden van grote projecten | Mijn ervaring met de Purpuz Planner
Purpuz Planner review
Purpuz Planner review: is hij je tijd en geld waard?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.