29
nov
2021
familieplanner Family Planner

5 onverwachte voordelen van een familieplanner

Vorig jaar schreef ik deze review van de Purpuz Family Planner. Deze planner heb ik nu een jaar intensief gebruikt. Eén ding staat vast: de familieplanner helpt het dagelijkse reilen en zeilen binnen een gezin in goede banen te leiden.

Er is voor elk gezinslid een kolom om alle afspraken en activiteiten te noteren. Daarnaast is er ook plaats om huishoudelijke taken en andere to do’s overzichtelijk te noteren. Door de Family Planner dagelijks te gebruiken, kan ik een paar handige voordelen met jullie delen.

familieplanner Family Planner

1. Werkroosters bijhouden

Een familieplanner is een must voor alle gezinnen waarin één of meerdere personen onregelmatige werktijden hebben. Mijn man werkt vroege, late, en nachtdiensten, en dit zonder regelmaat of terugkerend patroon. Als ik een afspraak wil inplannen, of zelf iets buitenshuis wil doen moet ik dus altijd weten welke dienst mijn man die dag heeft. Zo weet ik of ik eventueel oppas moet zoeken voor ons zoontje, en (indien van toepassing) of mijn man wel of niet meekan naar de gemaakte afspraak. Maar aangezien deze diensten zo onregelmatig zijn, weet ik niet vanbuiten welke dienst hij op een bepaalde dag heeft. Dan is het heel gemakkelijk dat ik in één oogopslag op de planner het symbooltje zie (V= vroege dienst, L = late dienst, N = nachtdienst, T = thuis). Dit is veel overzichtelijker dan de Excel-sheets met dienstregelingen van de hele ploeg, en bovendien kan ik ook meteen de andere gezinsactiviteiten voor die dag zien.

dienstregeling familieplanner

Voorbeeld van een werkrooster.

De familieplanner heeft het organiseren van afspraken en activiteiten in combinatie met onregelmatig ploegenwerk dus een heel stuk vergemakkelijkt!

2. Medische registratie

Een onverwacht voordeel aan de familieplanner is dat het helpt bij medische registraties. Het is een overzichtelijke manier om bijvoorbeeld slaap- of eetpatronen te registreren. Ook fysieke of mentale klachten kun je aanduiden (eventueel met symbolen). Dit kan nodig zijn bij het gebruik van bepaalde medicatie, of om een correct beeld mee te geven aan de behandelende arts. Wij hebben hiervan gebruik gemaakt voor ons zoontje. We hielden bij hoe zijn dag verliep (bijvoorbeeld rustig, of vol prikkels), hoe zijn middagdutje was geweest, hoe goed hij ’s avonds at, en hoe vaak hij wakker werd. Dit omdat hij na twee jaar nog steeds vaak wakker wordt ‘s nachts, en we eventuele patronen wilden detecteren.

Medische registratie familieplanner

Wij registreerden enkele belangrijke variabelen om slaappatronen bij ons zoontje te detecteren.

3. Plaats genoeg voor tekeningen/stickers/symbooltjes

Over kindjes gesproken: ook voor de kinderen kan een familieplanner een houvast betekenen! De vakjes van de Purpuz Family Planner zijn groot genoeg om kleine tekeningetjes of symbooltjes te tekenen, of stickers te plakken. Een bedje staat bij ons bijvoorbeeld voor buitenshuis logeren. Ook speciale activiteiten, zoals de komst van de Sint staan op onze kalender getekend. Ons zoontje is nog te klein om echt te snappen dat een nieuw vakje voor een nieuwe dag staat, maar hij spreekt wel over het symbooltje dat hij ziet. Dit is een ideaal aanknopingspunt om het met hem over bepaalde feesten of leuke geplande uitjes te hebben. En dat snapt hij zeker wel!

Kleine tekeningetjes in de kolom van ons zoontje.

4. Taakjes worden niet uit het oog verloren

Iets minder leuk maar wel noodzakelijk zijn de huishoudelijke taken. Vooral de minder ‘zichtbare’ taakjes of minder urgent aanvoelende taakjes worden wel eens op de lange baan geschoven. Waardoor het probleem groter wordt of ergernissen beginnen te ontstaan. Om dat te vermijden kan het helpen om de taak op een centrale plaats te noteren. Wij noteren soms taakjes op de familieplanner om onszelf aan iets te herinneren. Maar ook om onze partner aan iets helpen te herinneren zonder die persoons oren van het hoofd te moeten zagen. En neen: de takenlijst mag niet op een passief-agressieve manier gebruikt worden. Typische taakjes zijn het opsturen van een pakje, een herstelling doen, bellen voor een afspraak,… Als het niet gedaan wordt, dan schrijven we het over wanneer de nieuwe week start, waardoor we even een reminder krijgen. Dat helpt soms.

Takenlijstjes

De takenlijstjes

Grappig weetje: we maakten ons ooit zorgen dat mensen teveel inkijk in ons privé-leven zouden krijgen als we alle kleine akkefietjes zouden noteren op een goed zichtbare planner. Daarom besloten we om een test te doen. Afgelopen zomer schreven we op de dag dat we een feestje gaven bij ons thuis het volgende op bij to do’s: lijk oplossen in salpeterzuur. Niemand zag het. Enfin, we hebben er toch geen opmerkingen over gekregen, wat naar ik hoop op hetzelfde neerkomt. Conclusie: niemand geeft echt om je huishoudelijke to do’s.

5. Huisdieren

Huisdieren zijn lieve en harige gezinsleden. Ook zij horen thuis op de familieplanner! Noodzakelijke handelingen om hun pels te verzorgen of hun gezondheid te bewaken kan je makkelijk noteren op de planner. Wij kleven er bijvoorbeeld de stickertjes op die bij de ontvlooiingsvloeistof bijgeleverd worden. Zo vergeten we niet op tijd het pipetje te geven. Ook de dagen waarop onze kat haar ontwormingspilletje moet krijgen, noteren we meteen op de kalender. Ons viervoetertje is langharig, en moet af en toe onder handen genomen worden door een professionele trimmer. Oké, ‘moeten’ is een groot woord, maar het helpt om haar vacht in topconditie te houden en haarballen te verminderen. Ook deze afspraken komen in de familieplanner terecht.

Onze kat heeft haar eigen plaatsje op de familieplanner.

De familieplanner? Onmisbaar!

Wij gebruiken onze familieplanner op dagelijkse basis, en vinden hem onmisbaar om op een vlotte manier alle praktische zaken te regelen die bij een gezinsleven horen. Hoe meer kinderen je hebt, hoe noodzakelijker het me lijkt om het overzicht te bewaren. Maar ook met één kindje kunnen wij de planner heel goed gebruiken! Bovenstaande voordelen illustreren dit.

Familieplanner kopen

De Purpuz Family Planner is verkrijgbaar op de Purpuz Webshop, of hier via bol.com.

familieplanner Family Planner

Disclaimer: ik heb de Purpuz Family Planner gekregen

You may also like

Purpuz Family Planner
Het gezin draaiende houden met een gezinsplanner
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën
Purpuz planner roze
Het geheime wapen voor het succesvol afronden van grote projecten | Mijn ervaring met de Purpuz Planner

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.