12
mrt
2020
Efficiënt thuiswerken

Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken

Efficiënt thuiswerken is niet altijd een makkelijke opgave. Hoewel thuiswerken steeds meer ingeburgerd geraakt, blijven er toch een aantal valkuilen bestaan, of hebben mensen opvattingen die het thuiswerken onnodig moeilijk maken. Met deze 6 tips laat je je productiviteit pieken:

1. Volg je eigen ritme

Ik lees vaak dat je thuis zoveel mogelijk je gewone werkritme van op kantoor moet aanhouden. Dit kan werken, maar is niet noodzakelijk de beste strategie. Het voordeel aan thuiswerken is dat je je werkelijke ritme veel beter kunt volgen. Vroeg opstaan en al het werk snel tackelen kan ideaal zijn voor vroege vogels, terwijl mensen wiens productiviteit pas ’s avonds piekt er meer mee gebaat zijn om het moeilijkste werk pas later op de dag in te plannen.

Als je niet in de typische nine to five structuur past, probeer jezelf daar dan ook niet in te duwen. Je zal veel meer werk gedaan krijgen als je je eigen ritme respecteert, en je zal je gelukkiger voelen op de koop toe.

Lees ook: productief uitstellen: waarom uitstelgedrag geen probleem hoeft te zijn

2. Bepaal een stopuur

Deze tip is zeer belangrijk als je thuiswerken langere tijd wilt volhouden. Dit lijkt haaks te staan op de vorige tip (werk laat als dat je eigen ritme is), maar juist in dit geval is deze tip noodzakelijk. Een stopuur bepalen, ook als dit een laat stopuur is, is nog steeds zinvol. Het makkelijkst is om een andere gebeurtenis te koppelen aan je stopuur. Bijvoorbeeld; baby afhalen van de crèche, thuiskomst van partner, start van een tv-programma,… Door een stopuur te kiezen, kan je jezelf vaak beter motiveren om nog alles op alles te zetten tot dat uur. Het voorkomt ook dat je in de vicieuze cirkel terechtkomt van laat doorwerken, lang slapen, traag op gang komen ’s ochtends, schuldgevoel, opnieuw laat doorwerken om te compenseren,… Voorkom dat je uitgeblust geraakt door een stopuur te bepalen.

3. Sluit je mail af

Veel organisaties hebben de regel om voortdurend via mail bereikbaar te moeten zijn tijdens thuiswerk. Misschien wordt dit ingeroepen als controlemechanisme, of misschien wordt dit gezien als het equivalent van op je bureau zijn als mensen langskomen en aankloppen. Maar in werkelijkheid is dit nefast voor de productiviteit. Elke binnenkomende mail is weer een trigger om je werk te pauzeren, en kost mentale energie. Probeer daarom je mailprogramma gesloten te houden, en bijvoorbeeld twee keer per dag tijd te nemen om je mails in één keer te beantwoorden. Je kan je collega’s verwittigen dat ze voor echt dringende zaken moeten bellen. Wie weet spaar je zo weer een aantal overbodige mailtjes uit?

4. Weersta de verleiding van sociale media

Het is verleidelijk om sociaal contact te zoeken via Facebook, Instagram en Twitter als je thuiswerkt. Een babbeltje met een collega is namelijk niet meteen aan de orde. Toch is dit niet de ideale manier om aan je nood voor sociaal contact tegemoet te komen. Sociale media leiden enorm af, en kunnen je soms nog eenzamer doen voelen. Is je zelfbeheersing niet groot genoeg? Dan kan je gebruik maken van een toepassing die bepaalde websites voor een zelfgekozen tijd blokkeert. Als ik echt ongestoord wil kunnen werken, gebruik ik zelf soms Cold Turkey.

5. Accepteer dat je niet altijd even productief bent

Het is soms taboe, maar je moet ook gewoon kunnen toegeven dat je niet altijd even productief bent. Mensen die thuiswerken willen zichzelf vaak extra bewijzen door nog beter te presteren dan dat ze op kantoor zouden doen. Maar dit leidt uiteindelijk toch tot onhoudbare situaties. Op kantoor doe je ook eens een babbeltje met een collega. Dan kan je nu ook gerust eens bellen naar een bevriende collega. Altijd op en top productief willen zijn, leidt soms tot het tegenovergestelde effect. Ook op kantoor ben je de ene dag al wat productiever dan de andere. Een mindere dag thuis kan dus ook perfect voorkomen.

Lees ook: de productiviteit van de onproductiviteit

6. Wees niet de loopjongen/het loopmeisje van je familie

Vooral mensen die niet (kunnen) thuiswerken lijken niet altijd even goed te beseffen dat thuiswerken ook gewoon werken is. Ik krijg soms letterlijk te horen: “ah, goed je werkt thuis, dus dan ben je vrij om [vul hier een tijdrovende activiteit in] te doen.” Welnee, ik heb de vrijheid om sommige dingen flexibel in te plannen. Maar op het einde van de dag moet ik ook gewoon mijn werkdoelen behaald hebben. Een koffiepauze bij je oma, of een tandartsbezoekje over de middag kan je af en toe wel regelen. Andere mensen hebben ook pauze. En vaak kan je dingen op een ander moment inhalen. Maar ga niet de hele dag voor de kinderen van je zus oppassen ‘omdat je toch thuis bent’. Want dan geraakt je werk niet rond, en gaat dit ten koste van je eigen planning en tijd. Als je te vaak taken opneemt die je verhinderen om je werk te kunnen doen, gaan mensen je ook minder serieus nemen, en ga je alleen vaker dit soort verzoekjes krijgen. Probeer dus vriendelijk maar kordaat je eigen werktijd te bewaken.

Efficiënt thuiswerken

Efficiënt thuiswerken doe je dus best door je eigen regels te bepalen op vlak van werktijden en gebruik van mail, en door genoeg zelfdiscipline aan de dag te leggen om je te houden aan je planning en storende factoren te vermijden. Zorg steeds voor duidelijke communicatie naar je collega’s, familie en vrienden over hoe en wanneer je te bereiken bent. Maar vooral: have fun! Dit is het moment om met je favoriete muziek die ene schrijfopdracht af te werken.

Nog een extra boost nodig? Lees dan deze 20 quotes die je productiviteit meteen een boost geven

Photo by Ella Jardim on Unsplash

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Thuiswerken met baby
Thuiswerken met een baby: theorie versus praktijk
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën
indoor hangmat op het werk
Trend op het werk: powernappen in een indoor hangmat

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.