31
okt
2018
een goed cv maken als pas afgestudeerde

Tips om een goed cv te maken als je pas afgestudeerd bent

Als je net afgestudeerd bent, is het niet zo makkelijk om een indrukwekkend cv samen te stellen. Je hebt immers nog niet zoveel werkervaring, en hebt waarschijnlijk nog niet zoveel leerkansen gehad in het sollicitatieproces. Toch is het niet onmogelijk om meteen een goede indruk na te laten met een professioneel ogend cv. Met enkele aandachtspunten kan je ook een goed cv voorleggen als je pas bent afgestudeerd.

Zorg voor een mooie lay-out

Als je pas bent afgestudeerd heb je sowieso al het gevoel dat je moet opboksen tegen mensen die heel wat meer troeven hebben. Nochtans kan je ervoor zorgen dat jouw cv extra opvalt, nog voor het op een inhoudelijke manier is doorgenomen. Dit kan je doen door voor een cv te kiezen dat qua vormgeving in het oog springt.

Gebruik een cv template

De tijd dat een visueel aantrekkelijk cv alleen weggelegd is voor grafische vormgevers ligt al een tijdje achter ons. Tegenwoordig kan je makkelijk een professioneel ogend cv maken door gebruik te maken van een cv template. Je vertrekt op deze manier van een reeds ontworpen lay-out, die je dan aanvult met je eigen gegevens en kwaliteiten. Zo’n cv template is ook heel handig wanneer je niet precies weet wat je allemaal in je cv kan plaatsen. Er zijn erg gebruiksvriendelijke systemen voorhanden, zoals CVwizard. Deze website helpt je stap voor stap bij het samenstellen van je cv, en laat je kiezen tussen verschillende lay-out mogelijkheden.

Breng structuur aan

Of je nu gebruik maakt van een cv template, of zelf aan de slag gaat met je ontwerp, zorg in ieder geval dat je cv rustig oogt. Een goed cv staat niet volgepropt met tekst, en voorziet voldoende witruimte tussen de verschillende onderdelen. Gebruik kleur en titels om structuur aan te brengen. Wees ook niet bang om gebruik te maken van lijstjes. Een cv is geen literair meesterwerk, maar moet vooral snel relevante informatie overbrengen. Een overzicht van je kwaliteiten of certificaten kan je prima in lijstvorm weergeven

Daarnaast is het ook aangeraden om een standaard lettertype te gebruiken. ‘Vrolijke’ lettertypes als comic sans komen meteen een stuk minder professioneel over.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DigitalSynopsis.com (@digitalsynopsis) op

Lay-out tips

 • Maak gebruik van een cv template
 • Zorg voor voldoende witruimte
 • Gebruik titels en kleur
 • Maak gebruik van lijstjes
 • Gebruik een standaard lettertype

Persoonlijke informatie

Gebruik een zakelijk mailadres

Als je pas afgestudeerd bent, bestaat de kans dat je tot voor kort een privé-mailadres had, naast een studenten-mailadres. Het is echter verstandig om een zakelijk mailadres aan te maken voor je gaat solliciteren. Bewaar je hotmailadres voor privé-mailtjes, en maak een gratis zakelijk mailadres aan op Gmail. Een combinatie van je voornaam en je familienaam doet het altijd goed.

Voorzie links naar social media en websites

Waar een adres, een telefoonnummer en een mailadres vroeger volstonden als persoonlijke informatie, zijn er tegenwoordig nog andere interessante bronnen die je potentiële werkgever informatie over jou kunnen verschaffen. Wees niet bang voor sociale media, maar gebruik het net in je voordeel. Geef de link naar je LinkedIn-profiel mee op je cv. Pro tip: maak gebruik van een verkorte LinkedIn-URL, dat staat netter.

Lees ook: Van lelijk LinkedIn-eendje tot mooie zwaan: basistips voor jouw profiel

Hoewel LinkedIn hét zakelijke social media kanaal bij uitstek is, kan het ook interessant zijn om links mee te geven naar andere kanalen. Doe dit niet als je social media voor de rest alleen voor privé-doeleinden gebruikt. Maar heb je bijvoorbeeld een twitteraccount waarop je geregeld een bepaald thema aansnijdt of meepraat over de actualiteit binnen je vakgebied, dan kan je dit ook meegeven op je cv.

Ook als je een eigen website hebt of een blog, kan dit thuishoren op je cv. Op deze manier geef je recruiters waardevolle informatie mee over wie jij bent, of met welke thema’s je bezig bent. Een website of een blog kan dienen als een portfolio. Je beste artikelen, of mooiste designs kan je moeilijk in je cv proppen. Maar je kan er wel voor zorgen dat mensen die je cv lezen meteen de weg vinden naar deze realisaties.

Persoonlijke informatie tips

 • Gebruik een Gmail adres
 • Link naar je LinkedIn
 • Link eventueel naar andere social media
 • Link eventueel naar een blog of website

Inhoudelijke informatie

Wees niet te beknopt over je opleiding

Je bent pas afgestudeerd, en hoewel je je misschien nog een ‘groentje’ voelt, heb je best al wat dingen verwezenlijkt waar je trots op mag zijn. Veeg dit dus niet onder de mat op je cv. Bedenk of je naast of binnen je opleiding nog extra cursussen of keuzevakken hebt gevolgd. Of misschien heb je wel aan een interessant project gewerkt? Ook het onderwerp van je bachelor- of masterthesis kan interessant zijn om mee te geven. Houd vooral in het achterhoofd dat je toegevoegde waarde moet kunnen bieden. Waar anderen meer werkervaring hebben dan jou, moet jij het verschil maken met de ‘nieuwste’ inzichten, vers van de schoolbanken.

Selecteer alleen relevante details over je opleiding. Toekomstige werkgevers zijn niet geïnteresseerd in de adressen van de verschillende middelbare scholen waar je door meermaals verhuizen bent terechtgekomen.

Benoem je werkervaring

Hoezo, werkervaring? Ja, ook als pas afgestudeerde heb je werkervaring. Een stage, en sommige vakantiejobs zijn erg relevant voor een toekomstige werkgever. Ze dienen dan ook een prominente plaats te krijgen op je cv. Zet de meest relevante werkervaring voor de functie waarvoor je solliciteert bovenaan. Behalve de ‘titel’ van de job die je uitvoerde, schrijf je ook best wat de jobinhoud was.

Zet dus niet alleen: “Stage als psycholoog in CLB Oudendam”, maar ook:

 • Intakegesprekken
 • Afnemen intelligentietests
 • Diagnostiek leerstoornissen
 • Studieadvies

Vakantiejobs kunnen ook in aanmerking komen om op je cv te plaatsen als pas afgestudeerde. Kies hierbij alleen voor de meest relevante vakantiejobs. ‘Relevant’ mag je hierbij breed beschouwen. Zo kan sociale omgang met anderen relevant zijn, maar ook klantgerichtheid, of administratieve nauwkeurigheid. Geef hier ook kort aan wat je taken waren, en welke vaardigheden je daarmee ontwikkeld hebt.

Heb je ooit vrijwilligerswerk gedaan? Dan mag je dit ook zeker benoemen op je cv.

Hobby’s benoemen mag

Vaak vragen mensen zich af of ze hobby’s moeten benoemen op hun cv. Het advies is om dit enkel te doen als het een toegevoegde waarde heeft, of een talent in de verf kan zetten. Ben je pas afgestudeerd, dan kan het extra interessant zijn om dit te doen. Je kan je talenten meestal nog niet zo goed in de verf zetten door je te beroepen op eerdere werkervaringen en realisaties. Een hobby kan dan ideaal zijn om dit te onderstrepen.

Ben je erg creatief? Dan mag je dit zeker benoemen! Heb je je verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld door leiding te geven in een jeugdbeweging? Of was jij degene die initiatieven bedacht om de kas te spekken van je sportvereniging? Grijp de categorie ‘hobby’s’ dan aan om deze talenten of vaardigheden op je cv te plaatsen. Ook hier geldt: zeggen wat je effectief hebt gedaan of gerealiseerd hebt is beter dan alleen een titel of ‘etiket’ van de activiteit mee te geven.

Voor zowel studies, werkervaring, als hobby’s geldt: zorg ervoor dat jouw talenten en toegevoegde waarde duidelijk naar boven komen. Illustreer dit zo goed mogelijk met concrete voorbeelden.

Inhoudelijke informatie tips:

 • Blijf niet te algemeen over je studies
 • Benoem bijzondere projecten, keuzevakken, thesissen
 • Wees specifiek over de taken die je uitvoerde op je stageplaats
 • Benoem relevante vakantiejobs
 • Benoem vrijwilligerswerk
 • Link hobby’s aan vaardigheden of talenten

Kortom: zelfs als je pas afgestudeerd bent kan je een mooi cv maken waarin jouw talenten, kennis en vaardigheden tot hun recht komen. Veel succes met het solliciteren!

een goed cv maken als pas afgestudeerde

Bron afbeelding: Pexels

You may also like

Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Doorslapen
Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen
Sri Lanka
Vakantiebestemmingen waar ik mijn werkstress het makkelijkst liet wegspoelen
Kunst Ilja Vanhoutte
5 kleine ingrepen die het interieur van je woning een grote upgrade geven

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.