7
dec
2020

Heeft een planner of agenda eigenlijk nog zin in coronatijden?

In 2020 begonnen we vol goede moed aan het nieuwe jaar. Bye bye 2019, tijd voor een fantastisch jaar! Dit bleek wat tegen te vallen. Na nog geen drie maanden mochten we door het coronavirus al onze plannen opbergen. Maar dit was tijdelijk. Dachten we. Tegen de zomer zou het leven weer als vanouds verder gaan, en zouden we al onze plannen en doelen weer volop kunnen waarmaken.

Helaas helaas,… Het coronavirus had onze samenleving nog steeds stevig in haar greep. Voor veel mensen was 2020 buitengewoon hard. Ziekte, overlijdens, eenzaamheid, financiële problemen,… De lijst blijft maar doorgaan.

Ik las het afgelopen jaar veel grapjes over dat een agenda of planner voor 2020 pure geldverspilling was geweest. Wat valt er namelijk nog te plannen? En wat ben je met een planning als toch alles in het water valt?

Best veel eigenlijk.

2020 was voor mij net het jaar waarin een planner meer dan ooit wat structuur gaf. In dit artikel leg ik graag uit waarom een planner net in tijden van grote onzekerheid zeer nuttig kan zijn.

Purpuz Planner 2021

Doelen bereiken met een planner

Eerst en vooral is het goed om te zeggen dat ik een fervent gebruiker van de planner ben. Ik gebruik al sinds 2017 de Purpuz Planner. Die heeft me al enorm goed vooruit geholpen. Het is voor mij de ideale planner waarmee ik mijn dagen kan organiseren en mijn to do-lijstjes kan opmaken. Maar het belangrijkst van al is dat de planner mij herinnert aan het grotere plaatje (wat wil ik écht?), en me verhindert dat ik wordt meegesleurd in de dagelijkse sleur van taakjes. Wie meer over mijn planmethode te weten wilt komen, kan mijn artikel lezen over productief zijn en tegelijk je mentale gezondheid bewaren.

Gebruik jij ook een planner? Gebruik je atomaschriftjes? Of heb je een bullet journal? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik wil het graag hebben over de zin van een papieren planner in onzekere tijden.

Corona en doelen

Als alle activiteiten en leuke vooruitzichten wegvallen, kan er een gevoel van leegte ontstaan. Geen kerstfeest, geen spontane koffiedates, geen restaurantbezoekjes,… Ook professioneel gezien kan je dit gevoel van leegte ervaren. Je ziet weinig of geen collega’s, je bedrijfsevent gaat niet door, of misschien moet je zelfs noodgedwongen je zaak sluiten. In zulke onzekere tijden is het zeer belangrijk dat je voor jezelf zinvolle doelen voorziet. Zinvolle doelen en activiteiten geven je leven richting en geven je een gevoel van controle. Opgepast, een zinvol doel is niet hetzelfde als een nuttig doel. Het is zinvol om een lange offline vakantie te houden, maar veel ‘nuttige’ dingen zal je dan misschien niet doen. Focus op zinvolheid, niet op nut..

Een planner kan je helpen met het selecteren van zinvolle doelen. In de Purpuz Planner is daarvoor bijvoorbeeld een volledig stappenplan uitgewerkt. Het begint met brainstormen over je ideale leven, en werkt steeds concreter toe naar de selectie van geschikte doelen.

Purpuz Planner doelen zetten

In stap 1 en stap 2 helpt de planner je om jouw doelen te bepalen.

Probeer voor jezelf je prioriteiten te bepalen en wees hier ook mild in. Belangrijk is om onderscheid te maken tussen je doel en manieren om dit doel te bereiken. Op het eerste heb je vat, op het tweede wat minder. Als je doel is om meer te bewegen, kan je dit op verschillende manieren bereiken. De fitnesscentra zijn misschien gesloten door corona, maar je kan ook lichaamsbeweging krijgen door dagelijks een flinke wandeling te maken. Wees vooral mild voor jezelf. Dit zijn uitzonderlijke tijden. Overleven is het belangrijkst. Je kan deze tijd draaglijk maken door voor jezelf zinvolle doelen te bepalen. Maar wees flexibel in hoe je die doelen bereikt.

Stappenplan Purpuz Planner

Een stappenplan is super handig om je doel behapbaar te maken. Pas op dat je voldoende flexibel bent!

Corona en plannen

Eens je jouw doelen geselecteerd hebt is het goed om dit in een planning te gieten. Het maakt alles minder vrijblijvend en je behoudt overzicht op de vooruitgang die je boekt. Flexibiliteit blijft natuurlijk enorm belangrijk. Zeker in coronatijden! Mijn advies is om te werken met maand- en weekplanningen. In de Purpuz Planner is er ruimte voorzien om per maand en per week doelen te noteren. Vooral de weekplanningen vind ik heel handig.

Weekplanning Purpuz Planner

De weekplanning in de Purpuz Planner

Maandplanning Purpuz Planner

De maandplanning in de Purpuz Planner

Mentaal welzijn en corona

De coronacrisis is een grote aanslag op onze reserves. Zowel financiële reserves, energiereserves, als mentale veerkracht moeten eraan geloven. Het is voor iedereen zwaar. Maar voor de ene persoon nog wat meer dan voor de andere. Het is meer dan ooit belangrijk om je eigen grenzen te respecteren. Als je geen 4 Zoom-meetings per dag aankan, plan ze dan ook niet in. En als je zelf weinig vat hebt op je werkplanning, signaleer dan op zijn minst als het te veel wordt. Je eigen grenzen respecteren doe je ook door bewust tijd te maken voor jezelf. Dit kan door te ontspannen, dit kan door jezelf volledig te smijten op een hobbyproject, en dit kan door in contact te blijven met familie en vrienden. Voorzie zeker voldoende ruimte in je planning voor deze zaken. Een goede planner of agenda kan hierbij helpen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen methode, maar ik gebruik allerliefst de Purpuz Planner. Bij deze planner wordt je aangezet om voortdurend jouw doelen in het achterhoofd te houden. Het dient dus niét om bij te houden wanneer je je boeken terug moet brengen naar de bibliotheek (al kan je dat er natuurlijk ook in plaatsen), maar wel om te bepalen waar jij als mens gelukkig van wordt.

Reflectie over planning

Dankzij de reflectiepagina’s in de Purpuz Planner houd je steeds het grote plaatje voor ogen.

En laat dit net cruciaal zijn in tijden waarin onze mentale gezondheid en weerbaarheid zwaar op de proef worden gesteld. Je niet laten meeslepen door de waan van de dag en onheilspellende nieuwsberichten is essentieel om in je hoofd nog ruimte te hebben voor andere dingen. Doe dus vooral wat goedt voelt voor JOU.

Conclusie

Ruimte en tijd vrijmaken voor doelen die voor jou persoonlijk zinvol zijn, is essentieel om je mentale gezondheid te bewaken. De onvoorspelbaarheid van de coronacrisis maakt zelfzorg en een zeker gevoel van controle belangrijker dan ooit.

De Purpuz Planner bestellen

Je kan de Purpuz Planner bestellen op de webshop van Purpuz. De planner is in verschillende kleuren beschikbaar.

Als je de Purpuz Planner liever bestelt via bol.com kan dit ook:

 

Disclaimer: deze blog bevat een gekregen product.

 

You may also like

Thuiswerken met kinderen
Thuiswerken met kinderen: als je werk als niet-essentiëel wordt gezien
2020
In 2020 heb ik kruimels van tafel opgeveegd
Purpuz Family Planner
Het gezin draaiende houden met een gezinsplanner
Berenbingo
6 alternatieven voor tv-kijken | LOCKDOWNPROOF |
werken in tijden van corona
Werken in tijden van corona: bedankt aan deze beroepen
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.