26
dec
2016
geen lief meisje

Lieve meisjes – Waarom het oké is om geen lief meisje te zijn

Meisjes leren al van kleins af aan dat ze zoet en lief moeten zijn. Het is belangrijk dat ze zorgend en braaf zijn. Wij, meisjes leren met zachte en lieve stem praten, geen ruzie te maken, en anderen ‘de andere wang aan te bieden’ als we een kaakslag krijgen. En hoewel relationele agressie bij jonge meisjes en adolescenten welig tiert, worden we pas echt op de vingers getikt als we onszelf ook fysiek verdedigen. Opgepast, agressie keur ik uiteraard niet goed, maar bij kinderen hoort het wel bij een normale ontwikkeling. Wist je dat de leeftijd waarop mensen het meest fysiek agressief zijn twee jaar is?

Lees ook: behoed jouw dochter van de loonkloof

‘Lief zijn’ wordt niet alleen verwacht van kleine vrouwelijke mensjes, ook volwassen vrouwen worden geacht een zachte en lieve uitstraling te hebben. Waarom eigenlijk? Waarom wordt van vrouwen verwacht dat ze lief zijn, terwijl deze eis veel minder vaak aan mannen gesteld wordt? Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over vriendelijkheid! Vriendelijkheid en hoffelijkheid zijn sterk ondergewaardeerde eigenschappen, en de wereld zou er veel mooier uitzien moesten meer mensen deze kwaliteiten cultiveren. Vriendelijke mensen hebben bij mij steeds een stapje voor. Je kan vriendelijk zijn, en daarnaast ook zacht en lief zijn. Maar het hoeft niet.

Ik beschouw mezelf als een vriendelijk persoon. Ik probeer steeds beleefd en hoffelijk te zijn, heb oog voor persoonlijke bekommernissen en speciale data van anderen , vind solidariteit een belangrijke waarde, en zou voor het vuur gaan voor de mensen die me nauw aan het hart liggen. Maar een lief meisje? Dat ben ik niet. Als ik voorgestoken wordt in een wachtrij, dan zeg ik daar iets van. Als ik respectloos aangesproken wordt, mag je een antwoord terug verwachten. Als mijn belangen met de voeten worden getreden, dan kom ik voor mezelf op. Je mag gerust een zachtaardig karakter hebben, maar zoals ik al eerder schreef: het hoeft niet.

You are not bossy, you are the boss!

Lees ook: verschil tussen topvrouwen en topmannen? Waarom dit een achterhaald idee is.

Vrouwen die niet zachtaardig en lief zijn, hebben geen al te best imago. Als je hier niet van overtuigd bent, lees dan misschien nog eens mijn artikel over Hillary Clinton. Het zijn de dames die al snel ‘bitchy’ en ‘bazig’ worden genoemd. “I am not bossy, I am the boss”, zei Beyoncé al. Doordat ik een aantal mensen ken die een gelijkaardig karakter hebben, waaronder een aantal rolmodellen (lees ook: mijn moeder), heb ik mezelf nooit slecht gevoeld over dit deel van mijn persoonlijkheid. Ben je een vrouw die niet past binnen het traditionele beeld van de zachtaardige dame? Voel je daar dan alstublieft niet slecht over, want dit is ook oké. Lieve en zachtaardige mensen zijn zeer fijne mensen om mee om te gaan. Het is een waar genoegen als je zo iemand kent!. Ik vind zoete en lieve vrouwen dan ook zeer fijne mensen, maar we hoeven zeker niet allemaal lieve meisjes te zijn.

geen lief meisje

Bron afbeelding: Pixabay

You may also like

Sokken stoppen
Waarom het feministisch is om je eigen sokken te stoppen
Lachende vrouw
De te aanwezige vrouw
emotionele arbeid
Onzichtbare ongelijkheid in het huishouden: emotionele arbeid | Of waarom mannen niet aan verjaardagen denken
Steeds meer werkende moeders
Steeds meer kinderen naar de crèche doordat vaders blijven werken
#badstockphotosofmyjob
De 65 grappigste #badstockphotosofmyjob
fouten maken
Zo saboteer je zonder het te weten je eigen carrière

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.