11
jun
2018
thuiswerken inrichting werkplek

Mijn favoriete werkplaatsen in huis – zo is thuiswerken nooit saai

Iedereen weet dat een perfect ingericht bureau heel mooi is in theorie (oké, eigenlijk ook in praktijk), maar dat dit niet altijd de plaats is waar je het liefst werkt. Als student had ik al de gewoonte om mij op ietwat ongebruikelijke plaatsen tussen mijn boeken te nestelen. Als ik in mijn ouderlijk huis was vond ik het leuk om me ’s avonds in de keuken te zetten met het geluid van de draaiende vaatwasser op de achtergrond. Dat bracht mij op één of andere manier in een diepere vorm van concentratie. Vaak zette ik me ook gewoon ergens op de grond neer, liefst op een plaats waar het zonlicht dat door het raam kwam de vloer raakte. Dan zat ik in kleermakerszit tussen mijn boeken in. Dit hield ook in dat ik me af en toe moest verplaatsen, om zoals een kat op het meest optimale plaatsje te blijven zitten. Een andere topfavoriet was buiten op een ligzetel. Ik herinner me dat ik mijn volledige cursus leerpsychologie op een ligzetel heb geblokt. Voeg hier zelf een mopje in over klassieke conditionering, studeren, en zonnestralen.

Ook nu heb ik een bureau tot mijn beschikking, maar maak ik omzwervingen door het hele huis om mijn werk tot een goed einde te brengen. Ik som in dit artikel mijn favoriete werkplaatsen op:

Mijn werkkamer

Van deze plaats val je waarschijnlijk niet achterover. Dit is momenteel (nog) niet mijn favoriete werkplaats, maar dit zet ik bovenaan in deze lijst omdat het nogal voor de hand liggend is. Ik ben dit jaar verhuisd, en nog niet alles is volledig ingericht of heeft een definitieve plaats gekregen. En de werkkamer is dan zo’n typische plaats waarin je nog vanalles opslaat in afwachting van een betere plaats. Mijn werkkamer is dus nog niet de meest gezellige ruimte, al doe ik mijn best om hem zo aangenaam mogelijk te maken. Maar de meest essentiële zaken zijn aanwezig. Ik heb er een bureau, een goede bureaustoel, goede verlichting, en het allerbelangrijkste: een gigantische schoenenkast. Oké, om eerlijk te zijn is dit laatste misschien toch niet zo essentieel voor mijn werk. Maar een positieve atmosfeer kan geen kwaad, toch?

Lees ook: Mijn gedroomde kantoorinrichting bij thuiswerk: dromen met onpraktische kanten

Thuiskantoor

Op dit moment zijn de meeste meubelstukken in mijn werkkamer nog een samenraapsel uit verschillende verledens (behalve de schoenenkast, die maakt integraal deel uit van de kamer). De bureau stond er nog van de vorige eigenaar, de bureaustoel is afkomstig uit mijn studententijd, en de verlichting is afkomstig uit ons vorig huis. Ik hoop er binnenkort meer eenheid te creëren door te investeren in bijpassende kasten en decoratieve elementen. De zoektocht in fysieke of online meubelwinkels kan dus beginnen.

Lees ook: Trucs om je kleine werkkamer groter te doen lijken: 8x handige interieurtips

De woonkamer

De woonkamer is één van mijn favoriete plaatsen in huis om te werken. Waarschijnlijk komt dit omdat ik dit sowieso een heel aangename ruimte in ons nieuwe huis vind. Het is er licht, volledig volgens onze smaak ingericht, en omdat ik me er echt ‘thuis’ voel, ben ik automatisch ook meer ontspannen. Het voordeel van de huiselijke connotatie heeft ook een keerzijde: je maakt je huis niet alleen tot een plaats van rust en ontspanning. Voorlopig heb ik hier niet echt last van (ik vind het vervelender als mensen mij in het weekend voortdurend vragen of ik niet moet werken), maar ik ben me er wel van bewust dat dit kan meespelen. Een ander minpunt is dat je woonkamer niet de functionaliteiten heeft van een echte werkruimte. Ergonomisch is dit niet altijd de beste keuze, maar ook praktische zaken kunnen onhandig zijn. Waar leg je je werkdocumenten als het werk achter de rug is? Tussen de flessen Martini in de barkast, of onder de feestelijke placemats op tafel? Als je de woonkamer gebruikt als werkruimte is het niet onverstandig om ook na te denken over meubels die zowel in een woonkamer passen, alsook functioneel zijn voor je professionele bezigheden. Denk aan een mooie ladekast, opbergmanden, een secretaire,…

In de woonkamer heb ik twee plaatsen waar ik geregeld werk: aan de eettafel en in de zetel.

De eettafel

De eettafel is één van mijn favoriete plaatsen omdat het de ruimte van een bureau combineert met de huiselijkheid van de woonkamer. Op dit moment is de eettafel zelfs het decor van al mijn skype-interviews die ’s avonds doorgaan omdat dit een neutrale achtergrond heeft. Het kan nogal moeilijk worden om op mijn vragen te antwoorden als mensen afgeleid worden door potten die nog op het vuur staan, een berg afwas die klaar staat, en een kat die probeert een graantje mee te pikken van de lekker geurende chaos.

It’s interview time! Skype: ON | Filter: OFF #skypecall #nofilter #workcall

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

De zetel

De zetel is zo’n plaats waarvan je weet dat het eigenlijk niet hoort dat je er werkt, maar waarvan het toch zo verleidelijk is om je er comfortabel te installeren. Dekentje erbij, laptop op de schoot, en typen maar! Mijn werk verplaats ik doorgaans niet naar de zetel, maar bloggen vind ik wel een leuke activiteit om in de zetel te doen. Drie keer raden waar ik dit artikel schreef.

De keuken

De keuken is een aangename werkplaats om voor de hand liggende redenen. Je hebt altijd koffie, thee, en versnaperingen in de buurt, en de keuken is bij mij ook een plaats waar veel natuurlijk licht naar binnen komt. De keuken is een plaats waar ik makkelijk op nieuwe ideeën kom, en de gepaste formulering vind voor die ene heikele mail. Ik ga mezelf nu niet vergelijken met Archimedes, maar die mens is ook niet achter zijn bureau op zijn wet gekomen.

De tuin

De tuin leent zich niet het hele jaar door tot plaats waar je werkgerelateerde activiteiten kunt uitoefenen (tenzij je in de sector werkt natuurlijk), maar als de zon schijnt maak ik hier dankbaar gebruik van. De ideale plaats is een windstille plaats in de schaduw, zodat je het warm genoeg hebt, maar je toch nog je scherm kan lezen. Ware het niet dat ik statistische analyses aan het uitvoeren was, zou ik me op onderstaande foto bijna op vakantie voelen.

My office today ?? #thosestresslevelsaregoingdown #myproductivebackyard

Een bericht gedeeld door Haydée De Loof (@haydeedeloof) op

Op welke plaatsen in en rond het huis werk jij graag? Laat het zeker weten in een reactie!

thuiswerken inrichting werkplek

Bron afbeelding: Unsplash

You may also like

Grensoverschrijdend gedrag
Opnieuw betalen vrouwen de prijs: grensoverschrijdend gedrag op het werk en macht
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Doorslapen
Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen
Thuiswerken met baby
Thuiswerken met een baby: theorie versus praktijk

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.