7
dec
2019
Extra schoenen

Schoeningrepen die je werkplaats leuker of gezonder maken

Schoenen zijn niet zomaar een noodzakelijk deel van je totale werkuitrusting om je voeten in te pakken. Ze kunnen je een goed gevoel geven (ja, jij daar geweldig zittende enkellaarsjes), ze kunnen je miserabel doen voelen (ik heb het over jou, veel te duur paar knellende schoenen), en ze kunnen zelfs een effect hebben op je gezondheid. Overweeg of jij misschien enkele van deze ingrepen zou kunnen doorvoeren om je beter of veiliger te voelen op je werk.

1. Pas je hakhoogte aan

Je hakhoogte aanpassen kan een invloed hebben op hoe jij je voelt op je werk. Heb je een staand beroep, of een beroep waarvoor je veel rondloopt, dan kan het interessant zijn om je hakhoogte te beperken. Let wel, er is geen algemene richtlijn voor de ideale maximum hakhoogte. Dit verschilt van persoon tot persoon. De Britse podologe Emma Supple heeft een manier ontdekt om te achterhalen wat voor jou de meest aangewezen hakhoogte is. Je zit op een stoel, strekt je been voor je uit, en ontspant je voet. Blijft je voet recht naar boven wijzen, dan is een platte schoen het meest geschikt. Valt je voet echter naar voren, dan zul je je waarschijnlijk comfortabeler voelen met een hakje. Hoe hoog die hak moet zijn, hangt af van de hellingsgraad van je ontspannen voet. Je hak zou zo hoog moeten zodat je ten opzichte van de grond een loodrechte lijn van je bal van je voet naar de onderkant van je hak kan tekenen.

Je hakhoogte aanpassen kan niet alleen effect hebben op podologisch vlak, maar kan je ook mentaal anders doen voelen. Los van alle gezondheidsnadelen kan een hoog paar schoenen je net wat zekerder doen voelen. Ik zorg er altijd voor dat ik een mooi paar hoge hakken draag als ik een presentatie moet geven. Daarvan ga ik automatisch met rechte rug en opgegeven hoofd staan, en voel ik meteen het zelfvertrouwen toenemen.

2. Draag je feestschoenen

Zie je op tegen een saaie dag op kantoor met een paar vervelende klusjes die moeten opgeknapt worden? Misleid dan je brein, en trek je mooiste feestschoenen aan. Je voelt je gegarandeerd vrolijker als je op een mooi paar gouden pumps naar het koffieapparaat loopt. Nog leuker: als je goed met je collega’s overeenkomt, spreek dan af om allemaal je mooiste schoenen uit de kast te halen. Een lastige groepsinspanning wordt dan meteen een feestelijke aangelegenheid.

gouden schoenen

3. Draag veiligheidsschoenen

Kom je voor je werk op plaatsen waar er risico is op vallende onderdelen? Denk dan behalve aan een helm zeker ook aan veiligheidsschoenen. Zelfs als het in jouw situatie niet per se verplicht is, kan het aangewezen zijn om toch op veilig te spelen.

Afhankelijk van je werkplaats en het soort risico, bestaan er verschillende modellen. Je veiligheid is enorm belangrijk, dus doe hier geen concessies. Tegenwoordig bestaan er ook kleine maten en elegantere modellen, dus wat extra zoekwerk loont.

dames werkschoenen

Dames werkschoenen te vinden op Bowork

 

Lees ook: stijlvol op het werk met veiligheidsschoenen | veiligheidsschoenen voor dames

4. Kies voor speciale veters

Ben je gebonden aan een iets formelere dresscode, of kan je door een andere reden niet veel variatie aanbrengen in het soort schoenen dat je draagt? Dan kan je toch een leuk persoonlijk accent toevoegen door voor speciale veters te kiezen. Op Prettybussiness kan je een leuk artikel lezen over het effect van een ander paar veters. Je ziet hoe één paar schoenen er toch volledig anders uitziet met drie verschillende soorten veters.

De keuze voor speciale veters, kan net als de keuze voor speciale sokken, een stukje humor of lichtheid in je werkoutfit brengen. Denk aan een paar kobaltblauwe veters bij een volledig zwarte outfit, of groene fluwelen veters in cognackleurige schoenen tijdens de kerstborrel.

5. Neem een extra paar schoenen mee

Zou je graag enkele van bovenstaande punten willen toepassen, maar is dit om praktische redenen niet mogelijk? Dan kan je altijd opteren om een extra paar schoenen mee te nemen. Je draagt bijvoorbeeld je veiligheidsschoenen bij een werfbezoek, en een gouden paar pumps in het architectenbureau. Of je draagt praktische platte schoenen bij de wandeltocht naar je werk, en haalt een stijlvol paar zwarte blokhakken uit voor je presentatie. Ik neem zelf geregeld een paar extra schoenen mee naar het werk. Zeker in de zomer, wanneer een paar ballerina’s als ‘makkelijke verplaatsschoen’ vlot weg te bergen is in mijn werktas. Je verandert je bezigheden vaak doorheen de dag, waarom zou je dan niet van schoenen kunnen veranderen?

Extra schoenen

Photo by Andrew Tanglao on Unsplash

Welke ingrepen op schoenenvlak voer jij uit om je werkplaats leuker of gezonder te maken?

You may also like

Overknee laarzen onder lange rok met hoge split
Trend alert: overknee laarzen. Hoe draag je ze?
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Doorslapen
Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen

2 Responses

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.