2
dec
2019
Huisje in Toscane

Zo ontsnap je aan de hectiek van alledag: een verblijf middenin de natuur

Onze steden worden steeds drukker, en we leven hierdoor met veel mensen dicht op mekaar. Deze centralisatie is goed voor de ruimtelijke planning, maar zorgt er soms voor dat je als individu te weinig in contact komt met de vrije natuur. Niet iedereen heeft een ruime tuin en dito boomhaard tot zijn beschikking, en weinigen zijn gezegend met een vergezicht over bossen en weilanden uit het slaapkamerraam. Niet dat de stad slecht is, ik houd zelf heel veel van (groot)stedelijke omgevingen, maar iedereen heeft nood aan groen in zijn omgeving. Kleine ingrepen, zoals kamerplanten in huis halen en geregeld een bezoek brengen aan een stadspark kunnen helpen, maar kunnen natuurlijk niet tippen aan de uitgestrektheid van de niet gecultiveerde natuur.

Waarom groen?

Als psycholoog en onderzoeker haal ik ook graag wetenschappelijke evidentie aan voor de heilzame effecten van de natuur. In Journal of Environmental Psychology verscheen een onderzoek dat aantoonde dat vertoeven in de natuur leidt tot meer vitaliteit. Dit bleek zelfs zo te zijn los van de fysieke en sociale activiteiten die je hierdoor onderneemt. Zelfs in de werkcontext blijkt een groene omgeving te leiden tot verhoogd welzijn, aldus een onderzoek in Landscape and Urban Planning.

Ik ken verschillende collega’s die graag een rustige omgeving middenin de natuur opzoeken als ze veel werk willen verzetten. Schrijfretraites en seminaries in een afgelegen huisje of hoeve zijn zeker geen uitzondering in de academische wereld. Zelf ging ik ook al verschillende keren met een onderzoeksteam naar een afgelegen plaats om te brainstormen, onderzoeksideeën af te toetsen, en te schrijven. Naast goede output houd ik er ook goede herinneringen aan over.

De meeste mensen trekken echter naar een groene omgeving om puur ontspannende redenen. En geef ze eens ongelijk! Weinig verkeer, mooie uitzichten, gezonde lucht, en een ideale plaats om tal van sporten te beoefenen, zijn slechts enkele van de troeven die een vakantie middenin de natuur te bieden heeft.

Lees ook: een weekje weg van de wereld

Een huisje in de natuur vinden

Alleen is het niet altijd zo vanzelfsprekend om een afgelegen plaats te vinden om je vakantie door te brengen. Zeker in dichtbevolkte landen als België en Nederland zijn dergelijke pareltjes soms moeilijk te vinden. Wat iedereen kent, is per definitie een drukke toeristische trekpleister. Wie op zoek is naar een huisje middenin de natuur kan gelukkig terecht op de website van natuurhuisje.be.

Op natuurhuisje.be vind je geen grote vakantieparken, maar alleen vakantiehuisjes op een unieke locatie die op individuele basis verhuurd worden. Zo vind je makkelijk een huisje dat aan jouw eisen voldoet zonder uren het internet af te schuimen, maar heb je toch garantie dat je een mooi huisje op een rustige locatie hebt.

Niet alle huizen mogen namelijk zomaar opgenomen worden in de database van natuurhuisje.be. De huizen moeten ver weg van de grote massa liggen, en moeten ergens in Europa liggen. Je hoeft dus zeker niet naar de andere kant van de wereld te reizen om te genieten van uitgestrekte natuur. Handig is de zoekfunctie, waarbij je naast de locatie en de prijs nog specifieke vereisten kunt doorgeven. Wil je een huisje voor een vriendengroep huren? Moet je huisje een sauna hebben? Moet het aan een meer liggen? Of misschien wil je wel aan glamping doen? Op al deze zaken kan je filteren, waardoor je in een mum van tijd jouw ideale vakantieplaats gevonden hebt.

Een leuk weetje: voor alle reservaties op natuurhuisje.be wordt er een boom geplant. Deze bomen worden geplant in Madagascar in Antsanitia, en vormen nieuwe mangrovebossen. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale bevolking, en voorziet op zijn beurt weer werkgelegenheid.

Leuke dingen om te doen in de natuur

Misschien vind je het idee van in de natuur je vakantie door te brengen wel aanlokkelijk, maar schrikt de afwezigheid van nabij zijnde stedelijke infrastructuur je wat af. Want wat moet je doen als je niet kan shoppen, geen coffee bars kan bezoeken, en je op een druilerige dag geen museumbezoek kan inplannen? Ik geef enkele ideetjes mee:

 • Een bosspel spelen (ja, ook als je zogenaamd volwassen bent)
 • Fietsen, wandelen, kajakken, bergbeklimmen,…
 • Een boek lezen
 • Een creatief idee uitwerken
 • Picknicken
 • Een digital detox doen
 • Gezelschapsspelletjes spelen
 • Foto’s maken
 • Met je geliefde in het gras liggen en naar de lucht kijken
 • Zwemmen in een meer
 • Insecten, vogels, grassen, of bladeren determineren (zo schaaf je je algemene kennis nog eens bij)
 • Eten uit eigen tuin
 • Een dropping doen

Wat is jouw favoriete activiteit in een natuurgebied?

Verblijf middenin de natuur

Bron afbeeldingen: Unsplash

You may also like

Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Doorslapen
Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen
Sri Lanka
Vakantiebestemmingen waar ik mijn werkstress het makkelijkst liet wegspoelen
Kunst Ilja Vanhoutte
5 kleine ingrepen die het interieur van je woning een grote upgrade geven

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.