12
dec
2016
Trein gemist

De trein missen: hoe beperk je de schade?

Een bekend scenario

Je trapt hard op de pedalen van je fiets, de wind snijdt in je gezicht. De kou doet pijn aan je longen, maar toch zweet je je te pletter onder die warme wintermuts. Je motiveert jezelf: “komaan, niet opgeven, je kan het nog halen”. Net dan hoor je het geluid van slagbomen die naar beneden gaan aan een overweg. “Verdorie, ook dat nog!” Ongeduldig sta je te trappelen om weer te kunnen vertrekken. Daar ga je weer! Het station is in zicht. Je rept je naar de fietsenstalling… om vast te stellen dat er geen plaats is. Natuurlijk, andere mensen vertrekken op tijd. Wacht, daar zie je een vertrekkende fietser! Je voelt geen schaamte, en gaat er pal naast staan om de plaats in te nemen. Je sluit je fiets, en rent naar het juiste perron. Net als je boven komt hoor je de deuren van de trein sluiten. Daar sta je dan, met bonkend hart, het bloed suist door je oren. En langzaamaan zie je de trein wegrijden…

Lees ook: in de trein werken: do’s en don’ts

Is bovenstaand scenario herkenbaar voor jou? Dan behoor je net als ik tot de groep mensen die weleens de trein mist. Soms is het overmacht: je staat lang vast in de file, een brug gaat open, of de bus komt niet opdagen. Maar laten we eerlijk zijn, het is af en toe ook onze eigen schuld. Ja, je hebt van alles te doen, en ja, daarnet had je nog 10 minuten en nu is het plots te laat. Je vervloekt jezelf dat je het weer zover hebt laten komen, en neemt je heilig voor om de volgende keer vijf minuten vroeger te vertrekken. Waarop je de volgende keer natuurlijk opnieuw te laat vertrekt. Maak je niet druk beste lezer, tot u spreekt iemand wiens meest bekende wapenfeit bestaat uit het missen van de trein op weg naar een cursus timemanagement. Heb ik daar dan helemaal niks geleerd? Jawel, maar dit deel ik graag op een ander moment met jullie. Vandaag wil ik het hebben over wat je kan doen als je de trein gemist hebt. Met een mengeling van trots en schaamte stel ik jullie dit stappenplan voor:

Stappenplan

  1. Meet de schade op. Wat is het gevolg van je gemiste trein? Mis je de inauguratie van je zoon of dochter? Zal je te laat komen op het sollicitatiegesprek waar je zo lang op hoopte? Of zal je vanavond een half uur minder lang series kunnen kijken? Afhankelijk van de gevolgen, zal je de rest van dit stappenplan in meer of mindere mate nodig hebben.
  2. Kijk of de schade nog te beperken Misschien was je van plan om na aankomst nog 20 minuten te wandelen naar de plaats van je bestemming. Bedenk of je het vervolg van de route eventueel sneller zou kunnen afleggen. Is er een metrolijn, of kan je een Blue-bike huren?
  3. Kan je onmogelijk nog op tijd op de plaats van je bestemming geraken? Probeer dan de mensen die hier last van zullen hebben te verwittigen. Wees creatief als je denkt dat je geen telefoonnummer hebt. Je kan er via via vast wel aan geraken. Kijk bijvoorbeeld eens in mailhandtekeningen. Het spreekt vanzelf dat bij herhaaldelijke uitvoering van deze stap, de reacties (terecht) minder begripvol zullen zijn.
  4. Probeer de tijd die je noodgedwongen langer in het station doorbrengt nuttig te gebruiken. Dit is het ideale moment om die 10-beurtenkaart aan te schaffen. Zo verklein je al de kans dat je een volgende keer de trein mist omdat je staat aan te schuiven aan het loket of omdat je aan het automaat staat te klungelen. Soms is er ook een apotheek, krantenwinkel of kleine supermarkt in het station. Haal hier je voordeel uit. Zijn de pijnstillers op? Moest je nog een brood kopen voor de volgende dag? Je zal je nuttiger voelen als je alvast deze taken kan afstrepen.
  5. Kan je helemaal niks doen? Probeer dan niet te zwelgen in zelfmedelijden, maar zoek verstrooiing in sociale contacten. Je kent vast iemand die blij zou zijn met een telefoontje.
  6. Als je geen telefoon bij de hand hebt (omdat je die bijvoorbeeld in de haast vergeten bent), en als er geen nutsvoorzieningen in de buurt zijn, dan ben je op jezelf aangewezen. Je kan ervoor kiezen om op dat moment al je nagels op te vreten, of je kan ook eens oefenen hoe goed je bent in het aanvaarden van de situatie hoe die op dat moment is. Je kan er toch niks meer aan veranderen! Het enige wat je dan nog in de hand hebt, is hoe erg je ervan wilt afzien.

Frustratie?

Gefeliciteerd, je hebt mijn stappenplan doorlopen. Ondertussen zou de volgende trein zich al aangediend moeten hebben, en kan je rustig van de rit genieten of wat werken. Wat ik met dit stappenplan wil aantonen is dat je als persoon veel invloed kan uitoefenen op een situatie die op het eerste zicht onveranderlijk lijkt. Blijf je je toch ongemakkelijk voelen als je denkt aan de mogelijkheid dat je weleens een trein zou kunnen missen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Een artikel dat in Science verscheen leert ons dat het al bij al nog meevalt met de gevoelde frustratie. Als mensen gevraagd werd hoe erg ze het zouden vinden om de trein net te missen schatten ze de frustratie hoger in dan de mensen die geïnterviewd werden nadat ze daadwerkelijk hun trein gemist hadden. ’t Is maar dat je weet dat het allemaal zo erg nog niet is.

Lees ook: grappige en absurde treinverhalen

Trein gemist

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën
elektrische fiets als alternatief voor auto
Met de elektrische fiets naar het werk: een goed alternatief voor de auto?

3 Responses

  1. Leonore

    Zelf probeer ik vaak wat marge te nemen, zeker als ik met de bus naar een station ga (als ik eens geen zin heb om de fiets te nemen wegens slecht weer of zo). De tijd die ik dan over heb als de vroege bus ook mooi op tijd is, gebruik ik dan soms om bijvoorbeeld wat geld af te halen aan het automaat, een ticket of tienrittenkaart op voorhand te kopen (als ik weet dat ik heel binnenkort weer met de trein weg moet), eens naar het toilet te gaan, iets eetbaars te zoeken voor onderweg, met de smartphone je mails te checken en korte antwoordjes te sturen, of een winkel met mooie/leuke/lekkere dingen binnen te gaan (in of vlakbij het station) als je nog een cadeautje moest zoeken voor iemand. Zo kun je ook je tijd nuttig besteden in plaats van te blijven wachten tot je trein aankomt en je te vervelen.

    1. Haydée

      Dag Leonore, dit lijken me ook zeer zinvolle bezigheden! Geld afhalen is ook een goede tip, die zal ik onthouden. Bedankt voor je bijdrage!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.