Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
Op het moment dat ik deze blogpost schrijf, ben ik hoogzwanger en oververmoeid. Niks ongewoons voor het laatste trimester van de zwangerschap. Een goede nachtrust zit er vaak niet meer in door fysieke ongemakken, en het lijkt wel alsof de laatste groeispurt van de baby alle energie opslokt. Vandaag probeerde ik wat werk te verzetten, maar merkte ik dat mijn ogen dichtvielen bij het lezen van mijn mails. Misschien was het beter om even een half uur te rusten, en daarna opnieuw met hernieuwde energie aan het werk te gaan? In theorie een uitstekend idee, in de praktijk werd ik gewoon zenuwachtig van de tijd die onherroepelijk wegtikte, en de slaap die dan uitgerekend niet wilde komen.
Ik besloot een verfrissende douche te nemen, en daar werd mijn hoofd ineens een stuk helderder. Want ik wist ineens weer wat ik moest doen als ik ondanks vermoeidheid en daaraan gerelateerde tegenzin toch op een deftige manier wat werk wilde verzetten.
Ik moest het gewoon slecht doen.
Wil je toch werk gedaan krijgen? Doe het dan slecht
Dit moet je natuurlijk niet letterlijk nemen. Het is niet de bedoeling om je werk te verwaarlozen en werk van ondermaatse kwaliteit af te leveren. Wat je wel moet doen is een eerste kladversie van je werk maken. Een snel in elkaar gestoken schema. Een paar losse ideeën op papier. Een begin.
De meeste mensen, mezelf incluis, willen graag een mooi resultaat neerleggen als ze zich ergens voor geëngageerd hebben. Alleen wordt het in je hoofd dan een enorm grote taak, en ga je er meer tegenop zien dan nodig, in het bijzonder als je vermoeidheid ervaart. Op zo’n moment is het enorm helpend als je denkt dat je het niet per se in één keer goed moet doen.
Het slecht doen: een goede manier om te starten
De meeste energie gebruik je om je in te werken in een taak, en op gang te komen. Eens je eenmaal bezig bent, kost het veel minder energie om bezig te blijven. Jezelf motiveren om te starten met het idee dat het niet allemaal direct zo perfect hoeft te zijn, is zeer effectief. Je zal zien dat je het beetje energie dat je nog hebt, wel zal willen aanwenden om een paar eerste krijtlijnen van je werk uit te tekenen. Als het allemaal zo perfect niet hoeft te zijn, is de drempel minder groot.
Minimum aan input, maximum aan output
Je vermoeidheid overwinnen door het voornemen iets slecht te doen, lijkt misschien riskant, maar is het allerminst. In de praktijk zal je merken dat je zogenaamd ‘slechte’ werk, toch niet zo ondermaats is als je denkt. 80% van je output komt namelijk voort uit 20% van je input. Als je door een kleine inspanning toch een substantieel deel van je werk kunt doen, is er nog maar weinig verbetering te boeken door extreem veel extra uren te spenderen aan je werk. Jijzelf weet misschien dat je nog beter zou kunnen presteren, maar voor anderen is het (kleine) potentiële verschil in kwaliteit veel minder duidelijk.
Over het algemeen geldt ook dat mensen blijer zijn met goed werk dat klaar is, dan met perfect werk dat niet klaar is. “Better done than perfect,” is niet voor niets een spreuk die me erdoor geholpen heeft in het schrijven van mijn doctoraat.
Lees ook: wat moet je doen als je je doctoraat zo beu bent als koude pap?
Een (slecht) begin = een motivatieboost
Als je dat ‘slechte’ begin hebt gemaakt, en je kunt tot je tevredenheid vaststellen dat dit eigenlijk al een belangrijk deel van het werk was, dan kan dit leiden tot een echte motivatieboost. Ineens lijkt de taak niet meer onoverkomelijk, of krijg je zelfs energie om dat tikkeltje extra te doen. Plots zal je zien dat je tóch iets van je takenlijst kunt afstrepen. En dat moment van voldoening maakt een hemelsbreed verschil.
Lees ook: de kracht van één afgeronde taak: neutraliseer die baaldag
Opgelet: don’t try this with a burn-out
Opgelet, ik pleit hier niet voor het systematisch uitputten van je eigen energie. Vermoeidheid als onderdeel van een chronisch probleem zoals een burn-out is van een hele andere orde. Jezelf pushen om toch te werken terwijl je lichaam al lange tijd in overdrive is gegaan, is uiteraard ten zeerste af te raden. In dat geval vervallen alle trucjes en regels, en is het belangrijk om de nodige zelfzorg in acht te nemen.
Lees ook: 6 dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand met een burn-out.
Photo by bruce mars from Pexels