21
nov
2016
In de trein werken

In de trein werken: hoe doe je dit efficiënt?

Net zoals veel mensen pendel ik met de trein naar het werk. Een uurtje heen, een uurtje terug. Als er voldoende zitplaatsen zijn beschouw ik mijn treinuurtjes als cadeautijd. Die twee uur kan ik volledig besteden zoals ik wil. Mijn favoriete bezigheden zijn: dagdromen en door het raam kijken, de metro lezen, een uiltje knappen, en… werken. Die laatste is mijn meest voorkomende activiteit in de trein. Hoewel treinen zonder wifi niet altijd even handig zijn, bieden ze wel de mogelijkheid om een uur aan een stuk geconcentreerd door te werken. Geen mails die binnen komen, niet snel even het nieuws bekijken, en al helemaal niet doelloos door facebook scrollen. Het heeft me wat moeite gekost om uit te zoeken op welke werkactiviteiten ik me optimaal kan concentreren. Een trein is toch wat anders dan een rustig en volledig uitgerust bureau. Misschien verkeer je niet in de mogelijkheid om je werkplaats zelf te kiezen, maar ook dan kan het leuk zijn om je tijd voor persoonlijke doelen productief in te vullen. Vandaag wil ik graag met jullie mijn succesformule delen. In de trein werken, hoe doe je dit nu efficiënt?

In de trein werken- do’s:

 1. Mails beantwoorden: mails komen er in een razendsnel tempo bij. Veel mails geraken gemarkeerd met een vlaggetje, en schuiven dan toch meedogenloos snel door naar beneden in de inbox. De tijd in de trein is ideaal om een inhaalbeweging te doen. Omdat het een activiteit is die minder volgehouden concentratie vergt, is dit ideaal om te doen in een trein die wat rumoerig is. Als je daarna connecteert met een netwerk worden de mails in postvak uit automatisch verstuurd. Handig!
 2. Werkplanning maken: omdat een treinrit meestal aan het begin of aan het einde van een werkdag voorkomt is dit het ideale moment om je werkplanning op te stellen. Wat wil je vandaag of deze week bereiken? Hoeveel tijd denk je daarvoor nodig te hebben? Of aan welke taak wil je morgenochtend graag beginnen? Het voordeel van ’s morgens een planning op te maken is dat je meteen aan de slag kan als je aankomt op je werk. ’s Avonds is het dan weer ideaal om je hoofd leeg te maken. Alles staat op papier, dus je kan het loslaten.
 3. Schrijfwerk: persoonlijk houd ik heel erg van schrijven in de trein. Omdat dit een actieve bezigheid is, laat dit me toe me volledig te concentreren op de inhoud van mijn tekst. Hoewel niet elke treinrit zich even goed leent tot die activiteit, blijft het één van mijn meest productieve schrijfmomenten. Het ontbreken van afleiding is een belangrijke factor. Zaken die ik achteraf nog wil opzoeken, noteer ik in een comment of markeer ik in een kleur. Eenmaal op de bestemming aangekomen kan je dit dan efficiënt opzoeken en aanpassen.
 4. Codeerwerk: schrijf je in een bepaalde code, of moet je voor je werk statistische analyses doen? Als de cognitieve belasting nog binnen de perken blijft, kan dit ook een ideale bezigheid zijn.

In de trein werken- don’ts:

 1. Lezen: het lezen van complexe of anderstalige teksten vraagt veel concentratie. Tenzij je ’s avonds op een verlaten trein zit, kan je het lezen en cognitief verwerken van teksten beter op een rustige plaats doen. Toen ik pas pendelde probeerde ik elke dag een artikel te lezen in de trein. Ik redeneerde dat ik mijn laptop zo niet hoefde uit te halen, en dat ik me hier anders minder snel aan zou zetten. Eigenlijk was het verloren tijd, want erg veel blijft er niet hangen als een opgelaten groep tieners luidop liedjes zingt.
 2. Gevoelige informatie verwerken: werk je met vertrouwelijke gegevens, of moet je voor je werk beeldmateriaal bekijken waarop personen te herkennen zijn? Dan houd je dit beter binnen vier muren. Ik betrap mensen er vaak op dat ze meelezen op mijn scherm. Geen vuiltje aan de lucht, zolang je er niemands privacy mee kan schenden.
 3. Met een scherm te weinig werken: tenzij je graag je volledige bureau meezeult, heb je op de trein alleen de mogelijkheid om met een enkel beeldscherm te werken. Taken waarvoor een tweede beeldscherm de efficiëntie van je werk aanzienlijk verhoogt, kan je dus beter in de luxe van je eigen kantoor uitvoeren. Er zijn tenslotte genoeg andere taakjes die je wel op de trein kunt uitvoeren.

Ergernissen in de trein

Hoewel ik de tijd op de trein als cadeautijd ervaar, moet ik toegeven dat ik die niet altijd met een strik om gepresenteerd krijgt. Naast de voor de hand liggende ergernissen als afgeschafte treinen en treinen met grote vertragingen, kunnen de medereizigers het de werkende medemens soms behoorlijk lastig maken. Mijn grootste ergernissen tijdens het werken in de trein:

 1. Met stip op nummer één staat mensen die hun nagels knippen. Het scherpe geluid is waar te nemen over de volledige wagon en elke ‘tsjak’ zorgt opnieuw voor irritatie. Daarenboven vind ik het ook ontzettend onhygiënisch. Bij elke knip zie ik in mijn fantasie de randjes nagel in het rond springen. Op de grond, tussen de plooien van de zetels… Brrr… Je mag dan een drukbezet persoon zijn, de tijd in de trein kan je ook anders invullen. Zie: de tips hierboven. Kunnen we afspreken dat we vanaf nu onze nagelknippers in de badkamer laten?
 2. Mensen die luidop hun privéleven bespreken met hun reisgezelschap. Hoewel, soms kan dit ook voor de nodige verstrooiing en hilariteit zorgen. Maar vaak zorgt de sappigheid van de verhalen ervoor dat je helemaal niet meer aan werken toekomt. Zeg maar dag aan je mooie voornemen om dat ene artikel in de trein af te werken.
 3. Daaraan gerelateerd: lange en luide telefoongesprekken. Kan dit niet ergens anders gebeuren? Bijvoorbeeld in de knusse privacy van de woning? Niet iedereen hoeft al je werkperikelen te horen. Ook zwangerschapsaankondigingen doe je beter in een private setting. Heel leuk om het enthousiasme in de stem van de beller in kwestie te horen, maar als je een uur later nog steeds aan de lijn hangt, en ik ondertussen al meer details van de zwangerschap weet dan je eigen gynaecoloog ga je wellicht te ver.

Lees ook: grappige en absurde treinverhalen

Samengevat, ondanks de vele uitdagingen die het reizen met de trein met zich meebrengt, kan de tijd die je erop doorbrengt bijzonder nuttig aangewend worden. Maar als je liever een uurtje slaap inhaalt is dit natuurlijk ook meer dan oké.

Lees ook: wat te doen als je je trein gemist hebt?

In de trein werken

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën
elektrische fiets als alternatief voor auto
Met de elektrische fiets naar het werk: een goed alternatief voor de auto?

4 Responses

  1. Haydée

   Vreselijk hé!? Ik begrijp echt niet hoe mensen het in hun hoofd halen om dit te doen op de trein. Zo vuil en storend!

 1. Liesbeth

  Ha! Je moedigde me aan om EINDELIJK eens een offline app te beginnen gebruiken om mijn laptop: goed gedaan! Ik vraag me af waarom het zo lang geduurd heeft en ik maar bleef emails voorbereiden in tekstbestandjes… Met stip op nummer één wat ergerlijke activiteiten van medereizigers betreft staat bij mij nagellakken! De geur gaat door de hele wagon en ik vind het volstrekt onbeleefd.

  1. Haydée

   Dag Liesbeth, ik gebruik zelf outlook op mijn laptop. Leuk dat je door mijn artikel geïnspireerd bent geraakt om ook op een efficiënte manier je mails te beantwoorden! Geuren in de treinwagon kunnen inderdaad interfereren. De geur van frietjes bijvoorbeeld. Het stoort me meestal niet, maar als je net met een lege maag zit, stelt het mij wel op de proef. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.