15
mei
2018
Tips nachtje door werken: koptelefoon

Zo werk je zonder problemen een nachtje door

Urenlang onafgebroken werken en tot in de kleine uurtjes doorgaan is geen aan te raden activiteit. Het is niet gezond, en het draagt niet bij tot een gebalanceerde werk-privé verhouding. Het is dus belangrijk om deze gelegenheden tot een minimum te beperken. Ik ben me daar volledig van bewust, maar dat neemt niet weg dat dit af en toe eens voorkomt bij mij. Soms kan het gewoon niet anders, en dan moet je er het beste van maken.

Tips nachtje doorwerken

Dit schrijf ik voor alle lotgenoten die af en toe een versnelling hoger moeten schakelen, en de schoonheid van productief ingevulde nachtelijke uren mogen ervaren. Ja, ik vind dat er daar een bepaalde schoonheid in schuilt. De rust, het idee dat de wereld rondom jou eventjes stil ligt en dat jij als nachtvlinder schijnbaar occulte activiteiten uitvoert waar anderen zich zelfs in hun dromen geen voorstelling van kunnen maken. De mystiek van de nacht, het gestage werktempo dat zich een weg baant doorheen de berg taken. De tevredenheid over het gedane werk dat zich stilaan ontvouwt binnen de lichtcirkel van je bureau.

Lees ook: waarom tegen een deadline aan werken zeer productief kan zijn

Maar goed, genoeg gemijmerd over de schoonheid van het nachtelijke werk. Ik geef jullie wat ik beloofd heb: tips om een zware werkmarathon goed door te komen.

Tips om een nachtje door te overleven

1. Zet de meest zieke playlist ooit op

Dit is één van mijn belangrijkste tips, en is voor mij al een echte lifesaver geweest. Kies iets wat voor jou het best werkt. Het moet iets zijn dat je oppept, strijdvaardig maakt, maar tegelijk ook niet teveel afleidt. Voor mij is dat hiphop met een stevige beat eronder, maar dit kan voor jou even goed Beethoven of metal zijn.

Lees ook: zijn hiphop en feminisme met elkaar te verzoenen?

Probeer het zo te regelen dat je niet actief met de muziekkeuze bezig moet zijn, want dit is allemaal tijd en energie die je ook aan je werk kunt besteden. Hoe vreselijk het voor sommigen ook mag klinken, ik kan gerust heel de nacht doorwerken met drie nummers op een eindeloze repeat. Het repetitieve opwekkende kan je in een soort werkflow of trance brengen. Een andere optie is om een lange playlist met je favoriete oppeppende nummers op te zetten. Of je kan ook gebruik maken van de ‘Mijn mix’ playlist van YouTube, die op basis van eerdere muziekkeuzes een gepersonaliseerde playlist voor jou samenstelt. Zorg wel dat je een adblocker opzet als je dit doet, want niks is zo irritant als je werkflow die doorbroken wordt met reclame voor yoghurt.

Tips nachtje door werken: koptelefoon

2. Koptelefoon aan, wereld uit.

Het is aan te raden om je koptelefoon op te zetten tijdens een nachtje doorwerken. Dit is meteen handig omwille van het voorgaande punt, maar het scheidt je ook een stukje af van de wereld. Er komen minder auditieve prikkels door, en je creëert er een soort werkbubbel mee.

Lees ook: Fresh’N Rebel koptelefoons: review

3. Blokkeer alle afleidingen met een speciaal programma

Als je gevoelig bent voor afleiding van sociale media (en wees nu eens eerlijk: wie is daar niet gevoelig voor?), dan is het belangrijk om jezelf de kans te geven om te werken zonder die afleiding. Op je eigen discipline moet je niet vertrouwen, je weet goed genoeg dat dit feilbaar is, en bovendien moet je al genoeg discipline aanwenden om je taken tot een goed einde te brengen. Veel makkelijker is om een programma te gebruiken dat voor jou die afleidingen blokkeert.

Ik gebruik daarvoor ‘Cold Turkey’, een gratis programma waarin je kunt aangeven welke zaken je als ‘afleiding’ ziet, en waarmee je die zaken vervolgens voor een zelf gekozen tijdsperiode kunt blokkeren. Werkt voor mij perfect!

4. Voorzie voldoende water

Als je urenlang voortploetert is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Zet een grote drinkfles water naast je, zodat je zonder moeite genoeg water binnenkrijgt. Je zal automatisch naar je drinkfles grijpen als je even nadenkt, of je gedachten ordent. Veel water drinken is gezonder dan sloten koffie drinken om wakker te blijven, en je hebt nadien niet het probleem dat je de slaap niet meer kan vatten. Als je veel drinkt, zal je ook af en toe naar het toilet moeten. De stewards en stewardessen geven je op de vlucht voldoende water zodat je af en toe de benen zou strekken om naar het toilet te gaan. Gebruik diezelfde truc voor je nachtje doorwerken. Door die pauzes blijf je alert, en gun je jezelf toch een mini-pauze.

Tips nachtje door werken: water

5. Besef dat alles wat je naast je zet van eten, ook op geraakt

De truc van de volle waterfles heeft ook een keerzijde. Onbewust drink en eet je alles wat naast je staat. Zet je een doos pralines naast je, houd er dan rekening mee dat bij het aanbreken van het ochtendgloren ook de laatste praline verdwijnt. Vind je dat niet zo leuk, kwel jezelf dan niet nodeloos en zet niks naast je waarvan je niet wilt dat het op één nacht opgeraakt.

6. Gun jezelf achteraf rust

Zo’n nacht doorwerken is een aanslag op je lichaam, dus probeer het te vermijden, en als je het niet kan vermijden tot een minimum te beperken. Als het dan toch eens gebeurt, zorg dat dat je jezelf de tijd geeft om te recupereren. Oké, soms moet je de volgende ochtend gewoon present zijn op het werk (been there, done that), maar zorg er dan op zijn minst voor dat je daarna kan uitrusten. Als je de vrijheid hebt om op onhebbelijke uren te werken, heb je ook vast de vrijheid om op andere uren wat extra rust te nemen. Vroeg onder de wol en heerlijk lang uitslapen is dan gepermitteerd!

Tips nachtje door werken: rust

Heb jij het al eens voorgehad dat je tot in de kleine uurtjes aan het werk was? En wat deed jij dan om jezelf te motiveren om de taak af te werken of het vol te houden?

Bron afbeeldingen: Unsplash

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën
indoor hangmat op het werk
Trend op het werk: powernappen in een indoor hangmat

4 Responses

  1. Jeetje, wat herkenbaar allemaal. Die rust en schoonheid van een nacht doorwerken. I feel you! Goeie tips ook. Ik ga ze onthouden.

  2. Oeh, deze tips komen als geroepen! Ik heb morgen een korte werkdag omdat ik vrij heb gevraagd voor een andere belangrijke afspraak die ik moet voorbereiden. Dat betekent alvast wat werk verzetten vanavond/vannacht (e-mail beantwoorden en het gesprek verder voorbereiden). Later dan half twee zal het vast niet worden, maar hier zitten wel wat tips bij waar ik wat mee kan 🙂 Sowieso inderdaad even afleiding uitzetten en goede muziek opzetten. Stiekem vind ik ’s avonds werken (of bloggen) ook nooit zo erg. Het heeft inderdaad wel wat rustgevends om bezig te zijn als de rest slaapt. Zolang je het maar niet elke dag doet inderdaad 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.