22
feb
2017
Hidden Figures Review

Filmtip: Hidden Figures

Vorige week ging ik naar de bioscoop om Bram zijn verjaardag te vieren. Hij mocht de film kiezen, en koos voor Hidden Figures. Wat mij betreft had hij geen betere keuze kunnen maken. Van de eerste tot de laatste seconde bleven we geboeid kijken. Deze film heeft alles in huis om er een onvergetelijke filmavond van te maken. Hij is spannend, grappig en leert de kijker een relatief onbekend stuk geschiedenis kennen. Hidden Figures gaat over drie dames die in de jaren ’60 voor NASA werkten als wiskundigen: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson. Ze zijn alle drie briljant, en hebben heel veel in hun mars om bij te dragen aan de ruimtewedloop die zich toen afspeelde tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Hidden Figures Review

In de geschiedenislessen in het middelbaar hebben we die ruimtewedloop uitgebreid onder de loep genomen, maar toch wist ik niet dat het te danken is aan deze briljante geesten (en dan vooral aan Katherine Johnson) dat Amerika zijn grootste successen in de ruimtevaart boekte. Katherine Johnson voerde cruciale berekeningen uit voor de eerste Amerikaanse bemande ruimtevlucht, het Mercurius-programma, en de vlucht van de Apollo 11 naar de maan in 1969. Dit stuk geschiedenis zou iedereen moeten kennen. Deze film is werkelijk een plezier om naar te kijken. Ik heb gelachen, op het puntje van mijn stoel gezeten (ahja, ruimtevaart staat meestal garant voor spannende scènes), en ben oprecht geraakt geweest door de omstandigheden waarin deze wiskundigen moesten werken. Je kan je inbeelden dat Hidden Figures de gedroomde geschiedenisles is.

Het was in die tijd niet gemakkelijk om als vrouw een dergelijke positie te bekleden, en allerminst gemakkelijk als zwarte vrouw. De film focust zich op de schande van de rassensegregatie, en hoe deze dames persoonlijke overwinningen hebben geboekt, die hun weerslag gehad hebben voor zoveel anderen. Deze film is zo inspirerend voor mensen die maatschappelijke ongelijkheid uit de weg willen ruimen. Er is altijd iemand de eerste voor een verandering die niemand voor mogelijk hield. Een vrouwelijke president in de Verenigde Staten? Of zelfs in Jemen? Of legalisering van het homohuwelijk in landen waar momenteel de doodstraf staat op het hebben van een homoseksuele relatie? Durf te dromen, en durf te geloven dat het mogelijk is! Het is niet omdat iets ‘nu eenmaal zo is’ dat het ook zo hoort te zijn. Iemand moet de eerste zijn, toch?

Het is niet omdat iets ‘nu eenmaal zo is’, dat het ook zo hoort te zijn.

Als we ons blijven inzetten voor de waarden die we zo belangrijk vinden, worden deze ‘onmogelijkheden’ vanzelfsprekend over zoveel jaar. Misschien niet meer als wij nog leven, maar wie weet kan het nog! Nooit mogen we stoppen met te vechten voor gelijkwaardigheid, voor respect, voor gelijke kansen. Katherine Johnson deed het niet, en wij zullen het ook niet doen. Wat een voorbeeld is die vrouw me zeg! Geringschatting van meisjes? Ik tolereer het niet. Niet op school, niet in een werkomgeving, niet in de sportclub, niet in de jeugdbeweging, niet in de familie, nergens. Venijnige opmerkingen over homo’s, of ongegronde argumenten over de mogelijkheid om kinderen op te voeden? Waarom zouden we dit moeten laten passeren? Wie hierover trouwens wetenschappelijk ondersteunde argumenten wil hebben, klop gerust bij mij aan. Pejoratieve benamingen en vooroordelen over mensen met een huidskleur die niet de onze is? Zouden de geschiedenislessen niet de enige plaats moeten zijn waarin we zoiets horen? De film Hidden Figures moedigt aan om op te treden tegen zulke situaties, want het is de enige manier waarop we dit uit onze samenleving kunnen weren.

Katherine Johnson

Foto van de ‘echte Katherine Johnson’ | Bron afbeelding: Commons Wikimedia

Hidden figures inspireert om op te treden tegen discriminatie

Zit je zelf in een situatie waarin je te maken krijgt met racisme, discriminatie of vooroordelen? Weet dat er veel mensen zijn die aan jouw kant staan. Laat je niet ontmoedigen, en twijfel nooit aan jezelf.

Lees ook: 6 redenen waarom je onderschat wordt

Ik geloof in het goede van de mensheid, en samen kunnen we veel bereiken. Deze film inspireert echt om niet op te geven, en op te treden tegen kleingeestigheid en discriminatie. Al zijn de stappen zo klein, ze maken wel degelijk iets uit. Appreciatie en gelijkwaardigheid zit hem niet alleen in grote dingen. Het koffieapparaat uit de film bewijst dit. Wil je weten waarover dit gaat? Ga dan snel de film zien.

Lees ook: serietip: Mr. Selfrigdge

Hidden Figures Review

Bron afbeelding Hidden Figures: Flickr

You may also like

vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen
sexy psycholoog
Te sexy voor een psycholoog?
emotionele arbeid
Onzichtbare ongelijkheid in het huishouden: emotionele arbeid | Of waarom mannen niet aan verjaardagen denken
Carrièrevrouw
Aantrekkelijke vrouwen worden minder vaak aangenomen na #metoo
J.K. Rowling
J.K. Rowlings nieuwste geschenk: Fantastic Beasts – The Crimes of Grindelwald
Bellende man
Hogeschool in opspraak na verlagen punten mannelijke studenten bedrijfsmanagement: “Mannen winkelen nu eenmaal niet graag.”

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.