18
jan
2018
Mr Selfridge Serie

Mr Selfridge: de serie die je als modeliefhebber absoluut niet mag missen

Nu het buiten nog donker en koud is, is er niks leukers dan onder een dekentje met een warme kop thee naar een goede serie kijken. En dan kan je maar beter ineens naar een hele goede kijken!

Sinds kort ben ik helemaal verslingerd aan Mr Selfridge. En omdat ik mijn lezers een beetje ken, heb ik zo’n vermoeden dat veel van jullie deze serie ook erg zullen kunnen waarderen.

Waarover gaat het?

De serie vertelt het verhaal van de Amerikaanse Harry Selfridge die in 1909 in Londen in Oxford Street een groot luxewarenhuis stichtte. Harry Selfridge heeft een volledig andere visie dan de conservatieve collega’s die toen in Londen hun producten aan de man brachten. Hij maakte er een missie van om shoppen verleidelijk te maken, en schuwde een beetje controverse niet. Zo wou hij de artikelen uitstallen in de winkel, wat in die tijd ongezien was. En make-up open en bloot in de winkel plaatsen? Daar zou schande van gesproken worden! Deftige vrouwen dragen toch geen make-up? De serie toont heel mooi hoe normen en gebruiken gaandeweg veranderen, en hoe Selfridges daar een prominente rol in speelde.

Maar Harry Selfridge en zijn trouwe medewerkers kregen ook enkele tegenslagen te verwerken. Sommige daarvan zijn persoonlijk, andere (zoals WOI) zijn historisch. Mr Selfridge is dan wel gebaseerd op de werkelijke geschiedenis van het nog steeds bestaande Selfridges, maar het blijft een gedramatiseerde weergave van de werkelijkheid. Zo zijn er ook verschillende verhaallijnen in verwerkt waarin de nodige intriges binnen de Selfridge-familie en het winkelpersoneel het geheel nog wat meer kleur geven.

Als modeliefhebber is het een must om te ontdekken hoe bepaalde gebruiken tot stand kwamen in onze luxewarenhuizen. Wie ook maar een klein beetje van shoppen houdt, zal zijn vingers kunnen aflikken bij Mr Selfridge.

Mr Selfridge Lady Loxely

Feministische inslag

Bij het kijken naar Mr Selfridge viel me op dat er veel feministische thema’s aan bod komen. De Sufragettes (eerste feministische golf) strijden om stemrecht voor vrouwen, en dat veroorzaakt de nodige turbulentie in de winkel. Ook werden vrouwen geacht om te stoppen met werken vanaf ze huwen. Ook dit verandert gaandeweg in de serie. Ook het inzetten van vrouwen in de economie tijdens de eerste wereldoorlog was een heikel thema. Deze maatschappelijke verschuivingen worden nadrukkelijk opgenomen in Mr Selfridge, wat ik een enorme meerwaarde vind. Wie geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie, en vrouwenrechten op de werkvloer, zal deze serie zeker kunnen smaken.

Waarom moet je Mr Selfridge bekijken?

  • Je spijkert je geschiedeniskennis een beetje bij.
  • De kostuums zijn fantastisch! Alleen al voor de kostuums zou je willen kijken.
  • Je leert iets bij over toonaangevende merken. De blushes van Bourjois? De jurken van Lanvin? Ze komen erin aan bod!
  • Jeremy Piven schittert in de rol van de charismatische Harry Selfridge.
  • De fantastische vrouwelijke karakters. Neen, voor een keer zijn vrouwen geen karikatuur van zichzelf die alleen maar over mannen kunnen praten. Mijn favoriet karakter is dat van Lady Loxley (ook gekend als Lady Mae), een ietwat brutale adellijke vrouw die een meester is in het bespelen van sociale situaties.
  • Alle personages. Het zou de serie oneer aandoen als ik alleen de knap uitgewerkte vrouwelijke personages zou noemen.
  • Het sublieme camerawerk. Het is een plezier om naar te kijken.
  • De muziek. De chorus girls, de jazz in de jaren 20,… Naast de kostuums zijn ze de ideale sfeermakers die de tijdsgeest optimaal tot uitdrukking brengen.
  • Het eeuwige optimisme van Harry Selfridge. Je wordt gelukkig van naar deze man te kijken, en zijn positieve ingesteldheid is ook aanstekelijk voor de kijker.

Mr Selfridge

Kortom; houd je van series, houd je van mode, en heb je ook maar de minste interesse in de positie van vrouwen op de werkvloer? Dan is Mr Selfridge de geknipte serie voor jou!

Mr Selfridge kan je bekijken op Netflix, of kan je bestellen op bol.com.

Mr Selfridge Serie

You may also like

Borstvoeding - hiertegen moeten vrouwen vechten
Borstvoeding geven: hiertegen moeten vrouwen nog steeds vechten
J.K. Rowling
J.K. Rowlings nieuwste geschenk: Fantastic Beasts – The Crimes of Grindelwald
amerikaanse ketens
Deze 4 Amerikaanse ketens zouden ook in België moeten bestaan
Conscious Collection H&M
Online shoppen als een pro: de beste tips om een goede deal te vinden
Hidden Figures Review
Filmtip: Hidden Figures

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.