27
jun
2020
sexy psycholoog

Te sexy voor een psycholoog?

Seksuoloog en psycholoog Kaat Bollen werd in maart 2020 door de psychologencommissie veroordeeld voor ‘het naar beneden halen van de geloofwaardigheid en waardigheid van het beroep.’ De reden: ze zou te sexy zijn. Of dit werd toch aangevoerd door een collega-psycholoog. Kaat kreeg een waarschuwing van de commissie, maar gaat hier nu tegen in beroep.

Het eerste wat ik me afvroeg is hoe het mogelijk is dat je te sexy kan zijn voor het uitoefenen van je beroep. En het tweede wat ik me afvroeg is hoe je daar dan iemand anders mee zou kunnen schaden.

Wat is te sexy?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kaat Bollen (@kaatbollen) op

Kaat deelt af en toe eens een sexy foto op Instagram, zoals deze foto waarin ze poseert in een bh van Marlies Dekkers, met het bijschrift dat ze een live gesprek met deze ontwerpster zal uitzenden. Is dit sexy? Ik vind van wel. Maar is dit enigszins choquerend of ongepast? Dat lijkt me niet. Het feit dat deze foto op Instagram toegelaten is, en niet ingaat tegen de (strenge!) community richtlijnen, zegt op zich al genoeg. Deze foto is in mijn ogen ook niet anders dan de talloze bikinifoto’s, of sexy selfies die ik dagelijks zie passeren op Instagram.

Maar genoeg over Instagram. Wanneer is sexy te sexy voor de therapieruimte? Hoe sexy je jezelf presenteert op sociale media en in het openbare leven zegt niks over je kwaliteiten als psycholoog of seksuoloog. Dus in die zin vind ik het erg dat een dergelijke klacht voor de psychologencommissie is verschenen. Een andere zaak zou het zijn moest een psycholoog ervoor kiezen om in lingerie voor de cliënt te verschijnen. Het gaat erom dat je rekening houdt met de context, en respect toont naar de cliënt toe, zonder je authenticiteit te verliezen.

De directe aanleiding voor de klacht was een presentatie van Kaat van een burleske show. Een burleske show is een andere context dan een therapiegesprek, en bovendien één van de weinige geschikte contexten om een burleske outfit te dragen. Voor zover ik weet heeft Kaat geen burleske outfit aangetrokken bij een therapeutisch gesprek met een cliënt. Dus waarom wordt dit dan voor de psychologencommissie gebracht?

Vrouwelijke seksualiteit

Kaat Bollen heeft sowieso een wat speelser en stouter imago. Ze is een bekende mediafiguur, heeft een eigen webshop voor seksspeeltjes, en heeft vrouwvriendelijke pornofilms geregisseerd. Het past net bij haar imago en beroep om te tonen dat er niks mis is met trots zijn op je vrouwelijke seksualiteit.

Helaas zijn we nu tot de kern van de zaak aangekomen. Die vrouwelijke seksualiteit. Die wordt nog steeds als enorm bedreigend gezien. Vrouwelijke seksualiteit wordt zorgvuldig in de gaten gehouden, en mag enkel onder zeer strikte voorwaarden naar buiten gebracht worden. Vrouwen moeten zedig zijn. Maar niet te zedig, want dan zijn ze preuts. En vrouwen moeten sexy zijn. Maar niet te sexy, want dan ben je hoerig. Of krijg je een klacht via de psychologencommissie.

Overigens worden alleen vrouwen haarscherp in de gaten gehouden. Moest een mannelijke psycholoog een foto in zijn zwemshort gedeeld hebben, of een striptease act aangekondigd hebben tijdens een thema-avond, zou er geen haan naar gekraaid hebben. Het is dus duidelijk dat Kaat het slachtoffer is geworden van een dubbele standaard.

De eer van het beroep

Als psycholoog of seksuoloog is deontologie ontzettend belangrijk. Het houdt in dat je niemand schade mag berokkenen, en de cliënt met respect behandelt. Concreet worden er vijf belangrijke pijlers vooropgesteld: 1) het beroepsgeheim, 2) de eerbiediging van de waardigheid en de rechten van de persoon, 3) de verantwoordelijkheid (bijv. verantwoordelijkheid voor verstrekte adviezen), 4) de competentie (bijv. jezelf als psycholoog blijven ontwikkelen, en indien nodig doorverwijzen), en 5) integriteit en eerlijkheid.

Je ziet het: deontologisch is een sexy imago van een therapeut geen probleem. Sowieso heb je altijd een imago als persoon. Een seksuoloog die houdt van pikante lingerie en seksspeeltjes. Een psycholoog die houdt van een goed glas wijn. Een seksuoloog die met een dure Mercedes rondrijdt. Een psycholoog die een erg harkerige dansstijl heeft. Je kan jezelf niet van alle persoonlijkheid, inhoud en kleine kantjes ontdoen met als doel een goede psycholoog te zijn. Meer zelfs, je zou er meer kwaad dan goed mee doen.

Terug naar de sexy foto’s. Wie schaad je ermee? Als je niet naar een psycholoog of seksuoloog wilt gaan die een sexy imago heeft, dan kies je toch gewoon een andere?

sexy psycholoog

Photo by Artem Labunsky on Unsplash

You may also like

vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen
emotionele arbeid
Onzichtbare ongelijkheid in het huishouden: emotionele arbeid | Of waarom mannen niet aan verjaardagen denken
Carrièrevrouw
Aantrekkelijke vrouwen worden minder vaak aangenomen na #metoo
Bellende man
Hogeschool in opspraak na verlagen punten mannelijke studenten bedrijfsmanagement: “Mannen winkelen nu eenmaal niet graag.”
mansplaining
Wanneer mannen denken dat je een domme bimbo bent
Seksisme Hiphop
Als feminist naar hiphop luisteren. Kan dat wel? – De moeilijke relatie tussen hiphop en vrouwenrechten

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.