1
mrt
2017
Gwendolyn Rutten, voorzitster van OPen VLD, politica.

Power Woman: Gwendolyn Rutten

Ik ken heel wat inspirerende vrouwen. Vrouwen met een visie, vrouwen met een droom, vrouwen die een risico durfden nemen. Deze maand kreeg ik de eer om Gwendolyn Rutten een aantal vragen te stellen. Ze is voorzitter van Open Vld, en hecht veel belang aan de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. De waarde ‘vrijheid’ draagt ze hoog in het vaandel, en ze moedigt andere vrouwen aan om hun ambities waar te maken. Hierbij maakt ze geen onderscheid in politieke voorkeur. Wat haar drijft, lees je in dit artikel.

Naam: Gwendolyn Rutten

Geboortedag: 26 juni 1975

Beroep:

  • Nationaal Voorzitter Open Vld (sinds 8/12/2012)
  • Schepen Aarschot Mobiliteit en verkeersveiligheid, Modernisering van de stadsdiensten, Digitalisering, ICT en administratieve vereenvoudiging, Kunst- en naschools onderwijs (januari 2013)

Studies:

  • Aanvullende opleiding Internationale Betrekkingen (1999), Summa Cum Laude, KU Leuven
  • Licentiaat in de Rechten (1998), KU Leuven

Hoe ziet een typische werkdag er bij jou uit?

Ik heb geen typische werkdag. Politiek is dan ook geen typische job, het is een heel bijzondere opdracht. Je krijgt van de kiezer het vertrouwen om je ideeën waar te maken. Ik doe dat op heel veel verschillende manieren: ik probeer vooral op het terrein te zijn, tussen de mensen. Dat is de reden waarom ik op ronde van Vlaanderen ga. Ik wil alle gemeenten bezoeken en spreken met mensen wiens stem vaak niet gehoord wordt. Ik ben dus veel op de baan en ga ook nog tot vier keer per week spreken op evenementen of vergaderingen.

Als politieke leider van Open Vld zet ik de lijnen uit. We houden daarbij steeds de lange termijn voor ogen, maar elke dag komt daar ook de actualiteit bij. Dat vraagt van mijn organisatie en van mezelf heel veel flexibiliteit. Cruciaal is dat we elke dag opnieuw onze waarden en kernopdracht voor ogen houden: persoonlijke vrijheid. Het gaat om jou leven, maak er wat van!

Welke stappen zet je vandaag om je droom te realiseren?

Ik heb begin dit jaar beslist om terug te gaan naar de essentie van politiek: in gesprek gaan met mensen over hun leven en wat voor wensen of angsten ze hebben voor zichzelf en hun kinderen. Ik wil daar voldoende tijd voor nemen en ook consequent mijn taak als voorzitter opnemen. Daarom heb ik mijn plaats in het Vlaams Parlement afgestaan aan Danielle Van Wesembeeck.  Zij heeft een eigen zaak en werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot vrouwelijke ondernemer van jaar.  Ik ben er zeker van dat ze met haar praktijkervaring een aanwinst is in het Parlement.

Een ander aspect van de essentie van politiek is visie. Politici zijn er niet om problemen te maken maar om ze op te lossen. In april verschijnt mijn boek; ik leg er nu de laatste hand aan. Met dat boek wil ik mensen doen nadenken over vrijheid en de wereld waarin we leven. Dat helpt heel concreet om mijn droom te bereiken.

Wanneer wist je dat je een politieke carrière wou uitbouwen?

Er is niet echt één bepaald moment waarop ik bewust die stap heb gezet. Politiek was toen ik jong was toch vooral een ver-van-mijn-bed-show die heel onbereikbaar leek. Toch ben ik in 1999 spontaan gaan solliciteren bij de Vlaamse liberalen. Ik was pas afgestudeerd en de regering onder leiding van de liberalen deed een nieuwe wind door het land waaien. Je voelde het optimisme overal. Daar wou ik deel van uitmaken en aan meewerken. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik werd medewerker van de cel die onze lokale afdelingen ondersteunt en begon dus echt aan de basis. Later werd ik medewerker van de partijvoorzitter, nog later kabinetschef – dossiervreter achter de schermen dus. Pas veel later zette ik die laatste stap om zelf politica te worden. Ik had nooit een stappenplan. Dat zou niet werken denk ik. Maar als ik ergens voor ga, doe ik dat voor de volle 100% met lef en ambitie. Dat zijn voor mij geen vieze woorden. Je hebt dat nodig als je carrière wil maken. Het was mijn overtuiging dat je ook als jonge, onbekende vrouw zonder politieke stamboom de top kunt bereiken – zeker in een liberale partij. Dat is gelukt en daar ben ik trots op. Daarom zet ik me heel gedreven in, omdat ik aan alle vrouwen en mannen in België wil tonen dat het kan. En het werk is nog lang niet gedaan (lacht).

Wat was tot nu toe de grootste moeilijkheid in je loopbaan, en hoe ben je hiermee omgegaan?

De politiek neemt soms onverwachte wendingen. In 2010 was ik in de running om minister te worden, maar het werd uiteindelijk iemand anders. Dat was natuurlijk geen fijn nieuws, maar de dag erna viel plots een uitnodiging in de bus: of ik wilde deelnemen aan een ‘young leadership’ programma en samen met 14 andere Europeanen op studiereis wou naar Amerika. Ik heb geen moment geaarzeld en de knop omgedraaid. Zo zie je maar, er komt altijd een nieuwe kans.

Die iemand anders, die wél minister werd, dat was trouwens Maggie De Block. Ze groeide uit tot een van de populairste politici in België. Uiteindelijk zijn de dingen nog anders gelopen en werd ik eind 2012 voorzitter van de liberalen. Raad eens wie mijn ondervoorzitter werd?Juist, Maggie! Sindsdien zijn we een sterk team binnen de partij.

Wat vind je het leukst aan je beroep?

Altijd weer kom je in contact met andere, boeiende mensen en hun levensverhaal. Ook leuk: je moet altijd weer je eigen overtuiging met verve uitdragen, in elk nieuw dossier weer nieuwe argumenten ontwikkelen om te gaan voor die vrijheid en vooruitgang. Daar krijg ik erg veel energie van.

Wat wens je jezelf toe in de toekomst?

Ik wens mezelf nog veel verrassende carrièrewendingen maar toch vooral de kracht om steeds te blijven kiezen voor een job die ik graag doe. En een goeie gezondheid natuurlijk.

Heb je tips voor jonge vrouwen die een gelijkaardige droom hebben?

Haak niet af, bijt door. Je leert uit elke ervaring. Of het nu door tegenslag is, of omdat je een fout hebt gemaakt, of omdat men nog niet klaar is om te zien hoe goed jij bent…  Gooi nooit de handdoek in de ring, blijf ervoor gaan. Want er komt een dag dat jouw doorbraak of grote kans zich aandient.

Gwendolyn Rutten, voorzitster van OPen VLD, politica.

Gwendolyn Rutten, voorzitster van OPen VLD, politica.

Bedankt Gwendolyn voor dit interview!

Lees alle interviews met Power Women op Work in Heels.

You may also like

Lachende vrouw
De te aanwezige vrouw
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?
visitekaartje in online tijden
Waarom nog visitekaartjes gebruiken in online tijden?
UFO Universiteit Gent
Ik heb een nieuwe job!
Omgaan met onzekerheid in je carrière
Omgaan met onzekerheid in je carrière | Hoe doe je dat?
Ontslagen wat nu
Ontslagen, wat nu? Dit kan je helpen om met je ontslag om te gaan.

1 Response

  1. Pingback : Gwendolyn Rutten | Power Woman aan het woord: Gwendolyn Rutten

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.