4
jun
2018
Bikini

Wat zou je nu doen als je geen verplichtingen had? De dag waarop ik mijn laptop inruilde voor mijn bikini.

Afgelopen weekend had ik een stapel werk naast me liggen. In het weekend probeer ik ook echt vrij te nemen. Maar afgelopen weken lag er te veel werk op de plank, en kon ik niet alles meer bolwerken als ik niet een stuk van mijn weekend aan werk zou spenderen. Althans, dat dacht ik.

Gisteren kwam ik thuis van een familielunch, en zette ik mij in de tuin in de schaduw achter mijn laptop. “Dit werk moet ik nog voor vanavond afhebben!” dacht ik bij mezelf. “Anders…” Ja, anders wat eigenlijk?

De zonnestralen schenen uitnodigend in de tuin, het licht danste vrolijk over het wateroppervlak van het kleine vijvertje dat we in de tuin hebben. En plots snakte ik naar vakantie. “Weet je wat ik nu zou willen doen mocht ik geen verplichtingen hebben?” zei ik tegen Bram. “Heel eenvoudig, ik zou nu mijn bikini aantrekken, mijn zomerhoed opzetten, en me samen met een boek neervlijen op een ligzetel in de tuin.”

En toen stelde hij me een ontwapenende vraag: “Waarom doe je dat dan niet?” Wat maakte ik mezelf eigenlijk wijs? Dat het absoluut noodzakelijk was dat ik me op een mooie zondagmiddag bezighield met het verkleinen van mijn to do list? In mijn hoofd waren de taken en de vooropgestelde planningen zo belangrijk geworden, dat het me deed geloven dat ik die zondagmiddag wel moést werken. En ik droomde van een zondagmiddag waarop ik geen verplichtingen had en van de zon kon genieten, terwijl dit gewoon binnen handbereik lag.

Lees ook: 5x vakantiegevoel in eigen tuin

Life is better by the pool

Soms is het echt nodig dat je een versnelling hoger schakelt, en kan je niet anders dan stevig doorwerken om een belangrijke deadline te halen. Maar meestal is dit niet het geval. Kan die ene taak echt niet wachten tot de volgende ochtend? Zal de wereld vergaan als jij beslist om deze middag je welverdiende rust te nemen?

Lees ook: zo werk je zonder problemen een nachtje door

Ik besloot dat het voor mijn eigen welzijn het best was om de zelfopgelegde verplichtingen te laten varen. Normaal gezien ben ik een heel consciëntieus persoon als het op mijn werk aankomt, maar ik realiseerde me dat ik mijn eigen gezondheid ook serieus moest nemen. Je mentale en fysieke rust zijn niet ondergeschikt aan je werk. Het is absoluut noodzakelijk om jezelf die rust te gunnen, en op het einde van de rit profiteert ook je werk daarvan. Niemand kan functioneren met een lege batterij.

Lees ook: de productiviteit van de onproductiviteit

Dit alles schoot door mijn hoofd toen Bram mij vroeg “Waarom doe je dat dan niet?” En ik kon geen enkele reden meer verzinnen. Dus deed ik wat ik meteen had moeten doen: mijn bikini, zomerhoed en een goed boek halen.

Bikini
Bron afbeeldingen: Unsplash

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Efficiënt thuiswerken
Efficiënt thuiswerken: 6 onmisbare tips die je productiviteit doen pieken
Huisje in Toscane
Zo ontsnap je aan de hectiek van alledag: een verblijf middenin de natuur
Weekplanning Purpuz Planner
Productief blijven zonder burn-out? Deze werkmethode bewaakt je mentale gezondheid
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
opgeruimd hoofd opgeruimde werkplaats strategieën
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimde werkplaats | 7 doeltreffende strategieën

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.