25
apr
2019
Onzekerheden in bikini

6 vaak voorkomende onzekerheden in bikini: zo maak je er voor altijd komaf mee

Dit artikel is geen klassiek artikel dat je onzekerheden over je figuur aanpraat, en je daarbij aanraadt hoe je alles wat niet bij het conventionele schoonheidsideaal hoort zo goed mogelijk te verstoppen. Ik wil wel de meest voorkomende onzekerheden bespreken, en aantonen hoe je hier niet alleen in staat. Want door het te benoemen, wordt het ook minder een taboe. We moeten erkennen dat er verschillende soorten lichamen zijn, en de schoonheid van dit alles kunnen appreciëren. We mogen lichamen die afwijken van de geairbrushte norm niet doodzwijgen.

Het leuke is dat je alle lichamen met respect en liefde kunt behandelen, en ze mooi kan aankleden in badkledij. Ik geef toe, het is altijd makkelijker om andere mensen aan te moedigen om hun lichaam te omarmen, dan om jezelf te accepteren. Dit is menselijk, en ik merk dit bij mezelf ook. Toch vind ik het belangrijk om dit artikel te schrijven, want iedereen verdient het om met liefde en zelfrespect naar zijn lichaam te kijken. Ja, ook jij, en ook ik.

Lees ook: zo krijg je een bikinilijf (neem een bikini en doe hem aan je lijf)

1. Een buikje

Een buikje is één van de meest genoemde onzekerheden bij vrouwen. Veel vrouwen voelen zich ondanks dat ze een gezond lichaam hebben toch ‘dik’ omwille van dat buikje. Als ik met vrouwen een dagje naar het strand ga, of aan het zwembad lig, maakt dit op een bepaald punt gegarandeerd deel van het gesprek uit. Sommige vrouwen lijken hun buik wel te haten. Want dat buikje zou daar niet horen. Buiken horen plat te zijn, en je moet er een baksteen op kunnen kapotslaan.

Dit wordt stevig in de hand gewerkt door de ideaalbeelden in reclame of op sociale media. Slechts zelden zie je een vrouw met een zachte buik. Want zo noem ik het liever: een zachte buik. Ook als je op zoek gaat naar tips over badmode, krijg je als vrouw met een buikje te horen dat je dit moet wegstoppen. Schuw de bikini, ga voor het badpak! Los van het feit dat badpakken supertrendy zijn, en ik zelf ook een paar mooie exemplaren heb hangen, vind ik niet dat je om die reden een badpak moet kiezen.

Op Instagram volg ik een mooi account (bodyposipanda), die mensen doet inzien dat een buik alle vormen en maten kan hebben. Ze raadt aan om niet in je buik te knijpen, en in plaats van er met agressie, met liefde mee om te gaan. Je hebt een mooie zachte buik, die ervoor zorgt dat je gezond bent, en waarmee je jouw favoriete activiteiten kan uitvoeren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

BELLY LOVE TIP: Change the way you touch your stomach – no more pulling, poking, punching or roughly squeezing, like if you just tugged hard enough it might come off in your hands. Stop. Stop treating your stomach like it isn’t even a part of you. It is a wonderful part of you. Stop telling yourself that it’s some kind of parasite rather than the living, functioning, and NECESSARY FOR SURVIVAL part of you that it is. • Try touching it gently, try to feel its textures without a million thoughts about how it SHOULD feel clouding your mind. Imagine how inviting that softness really is for a head to lie on or a hand to caress, how comforting, how uniquely you. Stop hurting yourself, start exploring your body with kindness instead. ????? One of my all time favourite artworks by @glasmond ✨ • [Image description: an illustration of bellies in different shapes and sizes, painted in rainbow colours with the words ‘Belly Love’ written at the top] #bodyacceptance #selflove #bodylove

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op


Ik kijk altijd graag naar haar foto’s, omdat ze er zo mooi en trots opstaat. Zulke foto’s en accounts mogen wat mij betreft veel vaker voorbijkomen op Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op

Een buikje? Deze badmode kan jij dragen:

Raad eens? Je kan gewoon alles dragen wat je wilt! Wil je dat de zonnestralen jouw buik kunnen aanraken, en wil je je mooie buik in al haar zachtheid aan de wereld laten zien? Dan draag je lekker een bikini. Ga je liever voor een badpak? Dat kan natuurlijk ook! Badpakken zijn deze zomer nog meer fashionable dan bikini’s, dus meet jezelf gerust een mooi exemplaar aan.

Badpak met luipaardprint

Badpak met luipaardprint: Hunkemöller €59,99

Lichtblauwe bikini

Lichtblauwe bikinitop: Hunkemöller €37,99
Lichtblauw bikinibroekje: Hunkemöller €22,99

2. Striemen

De meeste mensen hebben striemen. Soms zijn ze rood en vers, soms zijn het zilveren lijntjes die getuigen van een tijd waarin je lichaam zich snel moest aanpassen. Of je nu tijdens je puberteit een groeispurt hebt doorgemaakt, een zwangerschap je lichaam heeft veranderd, of je om een andere reden in korte tijd veel bent bijgekomen: striemen zijn een teken dat jouw huid zich heeft aangepast aan een nieuwe lichaamsvorm. Een lichaam is wonderlijk flexibel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Danae Discovers (@danaemercer) op


Vrouwen in alle maten en gewichten hebben striemen. Ja, ook die gestroomlijnde modellen die je uitvergroot in het straatbeeld, of via advertenties op je scherm ziet. Toch worden striemen op zowat elke advertentiefoto geretoucheerd. En waarom? Mensen hebben een lichaam, en striemen zijn een teken dat dit lichaam geleefd heeft. Schokkend.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op

Striemen? Deze badmode kan jij dragen:

Je valt misschien steil achterover van verbazing, maar jij kan gewoon alles dragen waar je zin in hebt! Die tijgerstrepen zijn onderdeel van een prachtig lichaam dat geleefd heeft, en die verdienen de allermooiste badmode. De keus is aan jou!

Rood badpak

Rood badpak: Hunkemöller €54,99

Zwarte bikini met hoog taillebroekje

Zwarte bikinitop: Hunkemöller €32,99
Zwart bikinibroekje met hoge taille: Hunkemöller €32,99

Hoge bikinibroekjes waren vorige zomer al supertrendy, en ook deze zomer loop je er volledig on trend bij met dit model.

3. Weinig rondingen

Nu er een beweging is opgestaan die ook vollere figuren bejubelt, krijg je soms wel eens een nadelig bijkomend effect: mensen die denken dat het oké is om dan maar negatief te doen over dames die van nature dun zijn. Ik las laatst op facebook de volgende tekst: “Echte vrouwen hebben borsten, echte vrouwen hebben billen, echte vrouwen hebben een buikje. Like als je een echte vrouw bent.” Mijn haar komt daarvan recht. Hoezo een ‘echte vrouw’? Beweren dat iemand niet meetelt als vrouw omdat ze ergens rondingen te weinig heeft, is net zo kwalijk als beweren dat iemand niet meetelt als vrouw omdat ze ergens rondingen te veel heeft.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Julia Daniel (@juliadanielphotography) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chelsey Angers (@chelsey_angers) op

Het is blijkbaar erg moeilijk om te aanvaarden dat lichamen nu eenmaal bestaan in verschillende vormen en maten. Borsten en billen zijn niet wat je definiëren als vrouw. Jezelf een vrouw voelen definieert je als vrouw.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Victoria’s Secret (@victoriassecret) op

Weinig rondingen? Deze badmode kan jij dragen:

Organiseer alvast een pool party, want jij hebt iets te vieren: je kan gewoon alles dragen! Een sexy badpak? Reken maar! Een sobere bikini? Kan ook. Bikinitops die uit één stuk bestaan zijn tegenwoordig een echte hit.

Zwart badpak met cut-outs

Sexy badpak met cut-outs: Hunkemöller €64,99

Blauwe bikini met bovenkant uit één stuk

Blauwe bikinitop uit één stuk: Hunkemöller €32,99
Blauw bikinibroekje: Hunkemöller €18,99

4. Een volslank figuur

Elk stukje lijf is het waard om van te houden. Ook als dat veel stukjes zijn! Volslanke vrouwen krijgen doorgaans niet de aandacht die ze verdienen in reclamecampagnes. Laatst werd er nog een Victoria’s Secret model gelabeld als plus size. Dit is de dame in kwestie:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) op

Barbara Palvin is een prachtige vrouw, en ik vind dat ze één van de beste walks had op de laatste show van Victoria’s Secret, maar ze is zeker geen plus size. Barbara bestempelen als een plus size, is een slag in het gezicht van de échte voluptueuze dames. Alsof zij dan niet meer meetellen, want de categorie plus size is al bezet hoor: hij is voor maat 38.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Swimsuits For All (@swimsuitsforall) op

Ben jij een volslanke vrouw, dan heb je evenveel recht op erkenning van je schoonheid als Barbara. En je mag op het strand net zo hard met je curves pronken als gelijk wie anders. Elke vierkante centimeter mag er zijn. Gelukkig zien we meer en meer volslanke dames uitpakken met prachtige foto’s. Ik vind het bevrijdend dat die vrouwen ook sexy foto’s posten. Die benen moeten niet verdwijnen onder vele lage stof – je ligt aan een zwembad nota bene -, ze zijn onderwerp van sensualiteit en aanbidding. Als je dat zelf wilt tenminste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Swimsuits For All (@swimsuitsforall) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stephanie Viada (@stephanieviada) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stephanie Viada (@stephanieviada) op

Een volslank figuur? Deze badmode kan jij dragen:

In tegenstelling tot wat damesbladen je willen doen geloven kan je alles dragen! Werp die stof van je af, en toon je mooie volslanke figuur. In badpak of in bikini, dat maakt allemaal niet uit. Je kan namelijk alles rocken.

Paars badpak

Paars badpak: Hunkemöller €32,99

Bikini met tropische print
Bikinitop met tropische print: Hunkemöller €34,99
Bikinibroekje met tropische print: Hunkemöller €17,99

5. Een medische aandoening

In badkledij flaneren als je een zichtbare medische aandoening hebt, kan eng lijken. Dat begrijpt iedereen. Toch mag ook jij trots zijn op je lichaam, want het heeft onvoorstelbare beproevingen doorstaan. Jouw lichaam vertelt een verhaal, en dat van jou ging niet over rozen. Dat je hier vandaag staat verdient dus alleen maar respect.

Heb je een borstamputatie ondergaan, een stoma moeten laten plaatsen, of maakte je een andere ingreep mee die je lichaam heeft getekend: een getekend lichaam is ook nog steeds een mooi lichaam dat jou toelaat van de zon te genieten. Je hoeft helemaal niet in bikini rond te lopen als je dat niet wilt, maar je kan dat wel! Kies voor jezelf prachtige badkledij uit die recht doet aan de knappe prestatie die jij hebt geleverd. Je hebt iets meegemaakt, en dat lichaam mag met trots aangekleed worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sha Davis (@thegirlwiththebag) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ?Unicorns & Aliens? (@yg_you_broke) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Megan Jayne Crabbe ? (@bodyposipanda) op

Een medische aandoening? Deze badmode kan jij dragen:

Jij hebt geluk, want je kan gewoon alles dragen waar je zin in hebt. Zolang badmode comfortabel zit en niet interfereert met eventuele medische aanpassingen, kan je helemaal losgaan met de meest modieuze badkledij. Ga gerust voor die opvallende bikini, of maak iedereen jaloers met een badpak dat je prachtig staat. De lace-decolleté is een trend die je bij veel badpakmodellen terugziet. Alle herinneringen aan het stoffig imago dat het badpak ooit had, zijn hiermee voorgoed verdwenen.

Badpak met lace-decolleté

Badpak met lace-decolleté: Hunkemöller €59,99

Zwarte bikini met halternek

Zwarte bikini met halternek: Hunkemöller €37,99
Zwart bikinibroekje: Hunkemöller €17,99

Hooggesloten bikinitopjes, eventueel versierd met touwtjes of uitsparingen zien we ook vaak terug deze zomer.

6. Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zijn vervelend, maar kunnen je ook ontzettend zelfbewust maken. Veel mensen met een huidaandoening zoals acne, hyperpigmentatie, vitiligo, eczeem, en andere, ervaren dit al dagelijks doordat dit tot uiting komt in het gelaat. Op dagen waarin de bikini’s en badpakken worden boven gehaald wordt dit er meestal niet minder op.

Lees ook: acne camoufleren doe je zo: 5 onmisbare tips

Huidaandoeningen komen zo vaak voor, en toch zien we ze bitter weinig in de media. Dit kan het idee geven dat dit abnormaal is. Niks is minder waar. Ook als we in het dagelijkse leven anderen zien met een huidaandoening, letten we er meestal niet echt op. Neen, daarvoor zijn we veel te veel op onszelf gefixeerd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mariel Cordero (@_marielcordero) op

Wees je ervan bewust dat andere mensen jou als een geheel zien, en niet voortdurend zitten te staren naar die acne op je schouders. Zie jezelf ook als een geheel, en plaats de huidaandoening gewoon daarbinnen. Kies voor een mooie bikini of badpak, en kleed je lichaam met liefde aan. Voilà, je vormt een stralend geheel!

Een huidaandoening? Deze badmode kan jij dragen:

Je zou het niet verwachten, maar je kan echt alles dragen! Ja, je hoeft werkelijk niks weg te stoppen, en je kan gewoon genieten van het mooie weer. Zorg wel voor voldoende bescherming tegen de zon, want UV-straling kan bepaalde huidaandoeningen (zoals hyperpigmentatie) verergeren. Voor de rest kan je gewoon letterlijk en figuurlijk alles uit de kast halen.

Badpak met studs

Badpak met studs: Hunkemöller €64,99

Wit-geel gestreepte bikini
Wit-geel gestreepte bikinitop: Hunkemöller €32,99
Wit-geel gestreept bikinibroekje: Hunkemöller €17,99

Onzekerheden in bikini
Bron afbeelding: Pexels

You may also like

Bikinitrends 2022
Badmodetrends 2022 | 5x trendy op het strand
Grote bedragen
Grote uitgaven: wat is essentieel?
Doorslapen
Het doorslapen van je kindje vieren: het doorslaapfeestje
Sneakers of hakken
Sneakers of hakken? Deze keuze maken we deze herfst
Stropdas dames gestreepte blouse
De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen
Sri Lanka
Vakantiebestemmingen waar ik mijn werkstress het makkelijkst liet wegspoelen

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.